7.1.20

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα


Πηγή: (AP Photo/Andrew Medichini)
Μια πρώτη… γεύση για τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ έδωσε κατά τις συναντήσεις του στην ελληνική ομογένεια του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Όπως είπε ο ίδιος στους Έλληνες ομογενείς, αναμένεται και θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
«Θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω πως δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας» τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας.
Η ελληνική κοινότητα του Τάρπον Σπρινγκς επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Για να ανταποδώσει, ο πρωθυπουργός τούς μίλησε για τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα σε καιρούς πολέμου αλλά και ειρήνης.
Την ώρα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Έλληνες της Φλόριντα, οι διπλωματικές εξελίξεις στην Ευρώπη ήταν ραγδαίες. Και αυτό γιατί αποφασίστηκε να προωθηθεί η συνεργασία των χωρών που μας υποστηρίζουν στον πρόσφατο διπλωματικό μαραθώνιο.
Ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Κάιρο για τις 8 Ιανουαρίου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας.
Η προσθήκη της Ιταλίας αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή και δείχνει το δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η γειτονική μας χώρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, στόχος της συνάντησης των υπουργών είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) «η συνάντηση γίνεται μέσα στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων των πέντε χωρών και της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».