30.10.19

Οργή της Άγκυρας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από ΗΠΑ: «Μας εκδικείστε για τη Συρία»


Σοκ προκάλεσε στην Άγκυρα η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Μια απόφαση βέβαια που θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο Ν.Τραμπ. 
(Δεν πρόκειται.Juan)
Η Τουρκία αντέδρασε σε έντονο ύφος για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνουν κυρώσεις σε βάρος της, για την επιχείρηση στη βόρεια Συρία, αλλά κυρίως για την απόφαση να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε την απόφαση «άκυρη», αναφέροντας μέσω Twitter, πως οι ΗΠΑ έχει αποφασίσει να«εκδικηθούν» με κάθε τρόπο την χώρα του, για την επιχείρηση στη Συρία.
«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν, στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. Η απόφαση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, πάρθηκε με 405 ψήφους υπέρ και μόλις 11 κατά, ενώ συντριπτικό ήταν το αποτέλεσμα και για την έγκριση των κυρώσεων για την εισβολή στη Συρία (403-11).
Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επίσημα από περίπου τριάντα χώρες, αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία. Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.
Τον Απρίλιο του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων το 2015 «μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα», αποφεύγοντας όμως επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Η τοποθέτησή του είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που είχε καταγγείλει την «παραπληροφόρηση» που διέσπειρε κατ’ αυτήν ο Αμερικανός πρόεδρος.
Όσον αφορά τις κυρώσεις, στην δεύτερη απόφαση της Βουλής, αυτές θα αφορούν και στελέχη της κυβέρνησης της Τουρκίας, με το ΥΠ.ΕΞ της χώρας να επισημαίνει ότι το ψήφισμα αυτό αντίκειται στη διμερή συμφωνία της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός. Η απόφαση για τις κυρώσεις ωστόσο, θα πρέπει να εγκριθεί και από την Γερουσία για να μπορέσει να μπει σε ισχύ.

https://www.pronews.gr