2.10.19

Κίνα: Στρατιωτική μεγαλοπρέπεια για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας


Την αυξανόμενη δύναμή της, την κρίσιμη μάλιστα περίοδο που οι προκλήσεις γιγαντώνονται, αφενός με τις βίαιες πλέον διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ που συνεχίζονται σχεδόν τέσσερις μήνες και αφετέρου με τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ που εξακολουθεί να μαίνεται, γιόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια σήμερα η Κίνα.
Η πολυαναμενόμενη μεγάλη παρέλαση, με την επίδειξη του τεράστιου στρατιωτικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη χιλιάδων στρατευμάτων διήρκεσε δύο ώρες. Στην ομιλία του, ο Κινέζος πρόεδρος πέρασε το μήνυμα που ήθελε να ακουστεί με αφορμή την επέτειο για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.


Με το τέλος της ομιλίας του, ο Κινέζος πρόεδρος επέστρεψε στη θέση του για να παρακολουθήσει την πορεία των τανκς, των drones και των πυραύλων. Μεταξύ αυτών, και ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος DF-41, που μπορεί να μεταφέρει αρκετές πυρηνικές κεφαλές και να φτάσει μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κλίμα ενθουσιασμού ωστόσο, όπως αναμενόταν άλλωστε, ετοιμάζεται να σκιάσει το Χονγκ Κονγκ, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ημέρες πριν, προκειμένου να μην υπάρξουν, ειδικά σήμερα, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Ενόσω η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση ήταν ακόμη σε εξελίξη, ο ηγέτης του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ Τζόσουα Ουόνγκ καλούσε μέσω Twitter τους πολίτες να «καταπολεμήσουν τον αυταρχισμό».  «Δεν γιορτάζουμε, μόνο διαδηλώνουμε», έγραψε ο Τζόσουα Ουόνγκ.

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματις, η κυβέρνηση της Ταϊβάν καταδίκασε τη «δικτατορία» της Κίνας, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο αποτελεί απειλή για την ειρήνη και προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για τη στρατιωτική του επέκταση.
Οι δυνάμεις των ηττημένων εθνικιστών κατέφυγαν το 1949 στην Ταϊβάν αφού έχασαν στον εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές. Τώρα η Κίνα διεκδικεί το έδαφος της Ταϊβάν και δεν έχει αποκηρύξει ποτέ το ενδεχόμενο χρήσης βίας προκειμένου να τη φέρει υπό τον έλεγχό της.

naftemporiki.gr