2.10.19

Η έντονη τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα ματαίωσε την αποστολή των ελληνικών F-16 στη Κύπρο


Όπως γράψαμε και σε προγενέστερη ανάρτηση μας η ΠΑ τελευταία στιγμή κατόπιν εισηγήσεων από τη φυσική ηγεσία των ΕΔ ματαίωσε την αποστολή των δύο ελληνικών αεροσκαφών που ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα ανήμερα της Κυπριακής ημέρας ανεξαρτησίας.

Όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες τις οποίες τις διασταυρώσαμε από διαφορετικές πηγές η αποστολή των δύο αεροσκαφών της ΠΑ ματαιώθηκε αφού σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μεγάλη τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα. Μολονότι τα αεροσκάφη θα ακολουθούσαν ένα ιδιαίτερο προφίλ πτήσης πετώντας χαμηλά ώστε να μην εντοπιστούν εντούτοις θεωρήθηκε σχεδόν σίγουρο πως θα υπήρχε εμπλοκή με τουρκικά μαχητικά και συνεπώς θα λάμβαναν χώρα αερομαχίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να κλιμακώσει από επιχειρησιακής άποψης, στέλνοντας περισσότερα μαχητικά για να διασφαλίσουν την ομαλή και ασφαλή μετάβαση των δύο ελληνικών μαχητικών στη Λευκωσία.
Σημειώνεται ότι πέρσι τα δύο ελληνικά συνόδευσαν άλλα 16 αεροσκάφη της ΠΑ που πραγματοποίησαν εμπλοκές και σκληρές αερομαχίες. Οι Τούρκοι φέτος οργανώθηκαν και περίμεναν τα μαχητικά της ΠΑ. Ως εκ τούτων, σήμερα το πρωί δεδομένης της εισήγησης της στρατιωτικής ηγεσίας προς τη πολιτική με βάση την υφιστάμενη τακτική κατάσταση, οι χειριστές της ΠΑ πήραν εντολή να μην απογειωθούν για τη Λευκωσία.
Το ζήτημα είναι πως η ελληνική πλευρά για πολλοστή φορά έστειλε μήνυμα κατευνασμού και υποχωρητικότητας απέναντι σε μια Τουρκία που κλιμακώνει με κάθε μέσο και τρόπο θέλοντας να δείξει πως ασκεί μια σκληρή επιθετική στρατηγική του πειθαναγκασμού στην Ελλάδα.
Στο επικοινωνιακό σκέλος η Τουρκία σήμερα κατέγραψε μια αξιοσημείωτη επιτυχία στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου στέλνοντας το μήνυμα για το ποιός είναι κυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα στο Αιγαίο τα Τουρκικά CN235 σε στενή συνεργασία με UAV παρακολουθούν και καταγράφουν τις ελληνικές κινήσεις του ΠΝ και των χερσαίων στρατευμάτων της ΑΣΔΕΝ.
Είναι δεδομένο πως εάν η Ελληνική πλευρά επέμενε να στείλει τα δύο ελληνικά μαχητικά στη Κύπρο θα είχε περάσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας όχι με βαρύγδουπες δηλώσεις περί αποτροπής και ισχύος αλλά με πράξεις και ουσία.
https://defencereview.gr