20.8.19

Το βαπόρι από το Γιβραλτάρ


Tου Πάνου Φ. Κακούρη
pkak@naftemporiki.gr
Αν κάτι απεύχεται η κυβέρνηση είναι να πιάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο ελληνικό λιμάνι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1. Το Γιβραλτάρ, που είναι βρετανικό έδαφος, απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ να κατασχέσει το τάνκερ, μετά και από ένταλμα ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον, ενώ η κράτηση του δεξαμενόπλοιου τερματίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ θέλουν να ακινητοποιήσουν το δεξαμενόπλοιο, υποστηρίζοντας ότι έχει σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης, που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Γιβραλτάρ, το αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό καθώς, όπως είπε στους Αμερικανούς, δεσμεύεται από τη νομοθεσία της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα, όμως, υπήρξε συναλλαγή μεταξύ Βρετανίας και Ιράν και όχι σεβασμός του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μετά τη σύλληψη του Grace 1 από τις βρετανικές αρχές, η Τεχεράνη συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο, υπό βρετανική σημαία, Stena Impero, στο Στενό του Ορμούζ. Έτσι διά της διπλωματικής οδού αφέθηκαν ελεύθερα και τα δύο πλοία. Τώρα, αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι να μην πιάσει ελληνικό λιμάνι το πρώην Grace 1 και νυν Adrian Darya 1. Σε αυτήν την απευκταία εξέλιξη, είναι βέβαιο πως οι Αμερικανοί θα ζητήσουν τη σύλληψή του. Και το ερώτημα είναι τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε να επικαλεστεί τα επιχειρήματα του Γιβραλτάρ, ότι δηλαδή αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο και δεν μπορεί να υλοποιήσει το αμερικανικό αίτημα. Όμως, το Γιβραλτάρ είναι Βρετανία.
Αν οι Αμερικανοί δεν αντέδρασαν απέναντι στη Βρετανία, δεν θα μείνουν απαθείς απέναντι στην Ελλάδα και έχουν τον τρόπο για να μας πιέσουν. Τα τελευταία χρόνια οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έφτασαν στο καλύτερο σημείο τους διαχρονικά, με τη χώρα μας να εκμεταλλεύεται τις αμφιταλαντεύσεις της Τουρκίας. Στην παρούσα συγκυρία, η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ την αμερικανική στήριξη, καθώς είναι σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, οι οποίες αμφότερες έχουν και την αμερικανική «ομπρέλα».
Την ίδια ώρα η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της, στέλνοντας στη Ν/Α Μεσόγειο γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία, ενώ πραγματοποιεί δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά στο Αιγαίο και ο φόβος του θερμού επεισοδίου είναι στην ημερήσια διάταξη. Ένας από τους λόγους που η Άγκυρα είναι σχετικά προσεκτική, είναι η στήριξη των ΗΠΑ στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Όλα αυτά όμως κινδυνεύουν να ανατραπούν από τους χειρισμούς που θα γίνουν, αν το ιρανικό πλοίο πιάσει ελληνικό λιμάνι.