4.7.19

Times του Λονδίνου: «Ο Τσίπρας ήταν ένα ιστορικά αναγκαίο πείραμα - Αλλά η ήττα του είναι επίσης απαραίτητη τώρα»


O A.Tσίπρας εμφανίστηκε ως σωτήρας και τώρα πλέον οδηγείται στην πολιτική κατάρρευση και σε διαφαινόμενη βαριά ήττα στις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, σημειώνουν σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσίευσαν οι Times του Λονδίνου.

Το έγκυρο Μέσο ξεκινά με αναφορά στη «στροφή» Τσίπρα το 2015, όταν από το «σκίζω τα μνημόνια μέσα σε ένα βράδυ», ο ίδιος έφερε μία νέα δέσμη μέτρων, εξίσου οδυνηρή, στους Έλληνες, με αυξήσεις φόρων και περικοπές. Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Τσίπρας τότε κέρδισε την εύνοια και την υποστήριξη της ελίτ, όχι όμως και της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 25χρονη το 2015, Μερόπη Αντιότη, μία αξιωματικό του ναυτικού που μίλησε στους Times λέγοντας ότι ήταν χορτασμένη από τα μεγάλα κόμματα, επιδιώκοντας την πολιτική αλλαγή: «όμως ξεγελαστήκαμε. Ο Τσίπρας αποδείχθηκε ότι ήταν ο διάβολος μεταμφιεσμένος. Ποτέ ξανά. Η κυβέρνηση αυτή όχι μόνο απέτυχε να ανταποκριθεί στα υψηλά σχέδιά της, αλλά κατέστρεψε ό, τι έμεινε από εμάς και από τη χώρα ως σύνολο».
Η 29χρονη σήμερα Μερόπη συγκατάλεγεται στους αναποφάσιστους, καθώς λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές δηλώνει στους Times πως «δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν υπάρχει καμία επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα».
Οι Times αναφέρονται στις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι εφόσον επιβεβαιωθούν, ο Αλέξης Τσίπρας θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργική καρέκλα.
Το άρθρο συνεχίζει, αναφέροντας ότι «ο Τσίπρας είναι ένας διχαστικός και έξυπνος εικονομάχος που υπερηφανεύεται πως κάνει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2015, ανέβηκε στην παγκόσμια σκηνή ως ισχυρό πολιτικό όπλο που καθιέρωσε την πιο ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση για να διοικήσει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Βέβαιος ότι θα μπορούσε να χαράξει ένα νέο ρόλο για την πτωχευμένη χώρα του, πήγε να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, για τις απαιτητικές απαιτήσεις για προγράμματα αποπληρωμής του χρέους και λιτότητας. Τα κατασταλτικά μέτρα που διέταξε η ΕΕ σε αντάλλαγμα για τη διάσωση της Ελλάδας έσπρωξαν τη χώρα σε μια από τις βαθύτερες καταθλίψεις της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας».
«Κάτω από τα θετικά δημοσιονομικά μεγέθη της κυβέρνησης και τα νέα δεδομένα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας», δήλωσε ο Δημήτρης Μαύρος, κορυφαίος δημοσκόπος της MRB, «υπάρχει μία σοβαρή δυσαρέσκεια, πόνος και θυμός».
Οι επικριτές κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, τον οποίο πίστεψαν για να απορρίψουν τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας, αλλά τελικά τα υιοθέτησαν πλήρως μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2015, αναφέρει το άρθρο. Κάνοντας στροφή, ο κ. Τσίπρας αψήφησε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015, στο οποίο το 61% των ψηφοφόρων επέλεξε να απορρίψει τα μέτρα λιτότητας που διέταξαν οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Φαίνεται ότι συνέχισε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά μόνο για να κερδίσει τις εκλογές που ακολούθησαν. Μόλις επέστρεψε στη θέση του, ο κ. Τσίπρας ενέκρινε τα μέτρα.
Μέρος της στροφής περιλάμβανε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών του, Γιάνη Βαρουφάκη, πριν επιβάλει ακόμη σκληρότερες δέσμες δημοσιονομικής λιτότητας σε μια χώρα που εξακολουθούσε να υποφέρει από οδυνηρές περικοπές του προϋπολογισμού. Οι κρατικές συνταξιοδοτικές πληρωμές μειώθηκαν 12 φορές, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 40% και οι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άνεργοι.
Παρά το εκτεταμένο πρόγραμμα λιτότητας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει, τίποτα δεν βελτιώθηκε. Σε αντίθετη περίπτωση, «οι Έλληνες αισθάνθηκαν μεγαλύτερο πόνο», δήλωσε ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. "Έτσι, ένας-ένας, οι άνθρωποι άρχισαν να ξυπνούν, αισθανόμενοι ότι είχαν εξαπατηθεί. Ήταν επίσης συγκλονισμένοι και έκπληκτοι για το πόσο εύκολα ο Τσίπρας είχε αντιστραφεί. Ο Τσίπρας είχε την ευκαιρία να γίνει ο πασίγνωστος τύπος Nixon-in-China», δήλωσε ο κ. Καλύβας. «Ο τύπος που κάνει ό, τι κανείς δεν περιμένει από αυτόν, αλλά τελικά παραδίδεται στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, δεν είχε το πολιτικό πνεύμα, την εμπειρία και το όραμα για να συνειδητοποιήσει αυτό που πραγματικά χρειαζόταν, αντί για τον λαϊκισμό και για ένα παλιομοδίτικο τρόπο πολιτικής ελληνικής διακυβέρνησης».
Τον Αύγουστο, η Ελλάδα έφτασε τελικά στο τέλος του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. Ευρώ, με ένα εξαντλητικό σχέδιο λιτότητας που χρονολογείται από το 2010. Τώρα, ένα χρόνο αργότερα, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Έχοντας συρρικνωθεί κατά 28 τοις εκατό μεταξύ 2008 και 2016, τώρα αυξάνεται και πάλι σε περίπου 2 τοις εκατό. Η ανεργία, η οποία έπληξε επίσης το 28%, έχει μειωθεί δραματικά, σε περίπου 18%. Στη διάρκεια της κρίσης, περίπου 300.000 επιχειρήσεις έκλεισαν. Τώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ανοίγουν εκ νέου. Οι βίαιες διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας έχουν ηρεμήσει. Στην Αθήνα φαίνεται να έχει αναγεννηθεί με πολλά νέα, μοντέρνα κλαμπ και καφέ που εμφανίζονται. Ο τουρισμός, ο οποίος, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, πρόσφερε μια σωτηρία για τους Έλληνες, ακμάζει. Η χώρα υποστηρίζεται για μια περίοδο ρεκόρ και αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 30 εκατομμύρια παραθεριστές φέτος, αναφέρουν οι Times.
Ενώ η ανάκαμψη μπορεί να κερδίσει επαίνους από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, οι Έλληνες αποθαρρύνονται από τη μέτρια ανάκαμψη στο εσωτερικό. Οι ψηφοφόροι είναι επίσης θυμωμένοι καθώς ο κ. Τσίπρας υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία πέρυσι με τον βόρειο γείτονά τους, επιτρέποντας στη Μακεδονία να χρησιμοποιήσει ένα όνομα που οι Έλληνες θεωρούν δικό τους.
Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Τσίπρας έχει πλαισιώσει τον αγώνα για την ηγεσία της Ελλάδας ως μέλος των προοδευτικών δυνάμεων κατά της διεφθαρμένης, υψηλής διαβίωσης της ελίτ που κατηγορείται για τη βύθιση της χώρας στην ύφεση. Ωστόσο, η ακεραιότητά του τέθηκε υπό αμφισβήτηση τον περασμένο μήνα όταν φωτογραφήθηκε να καπνίζει κουβανέζικα πούρα σε γιοτ ενός Έλληνα μεγιστάνα. Ακόμα χειρότερα, οι μυστικές του διακοπές ήρθαν λίγες μέρες αφού 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που κατέστρεψε ολόκληρο το παραθαλάσσιο προάστιο στην Αθήνα.
«Η ελληνική κοινωνία έπρεπε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα του λαϊκισμού προκειμένου να ωριμάσει και να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει κάτι που να είναι εύκολο να επιδιορθωθεί. Ο Τσίπρας ήταν ένα ιστορικά αναγκαίο πείραμα. Αλλά η ήττα του είναι επίσης απαραίτητη τώρα για να προχωρήσει η Ελλάδα», δήλωσε στους Times ΄καθηγητής Καλύβας.
pronews