26.7.19

Μόσχα: «Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Α.Μεσόγειο»!

Η Μόσχα παίζοντας πολύ καλά το παιχνίδι του στρατηγικού εταίρου της Τουρκίας προχώρησε σήμερα σε μια δήλωση άκρως ανησυχητική που στην Αθήνα θα πρέπει να την «διαβάσουν» πολύ προσεκτικά και να κατανοήσουν ότι θα έχουν μπροστά τους ένα περίπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλοϊκές λογικές και κυρίως με αναλύσεις ανθρώπων με στερεότυπα και κλεισμένων σε... γυάλες.

Εν ολίγοις η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και από την στιγμή που η Τουρκία στην δική της ΑΟΖ δεν διαθέτει φυσικά κανένα κοίτασμα άξιο λόγου εννοεί τα... κοιτάσματα των άλλων δηλαδή της Κύπρου και της Ελλάδος αφού εποφθαλμιά μέρος της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ.
«Αν είναι εμπορικά βιώσιμο και επωφελές για όλες τις πλευρές, οι ρωσικές εταιρείες  ίσως πάρουν απόφαση να συνεργαστούν με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Alexander Novak  σύμφωνα με το πρακτορείο Sputknik και όπως αναφέρει το sigmalive
«Υπάρχουν επιτυχημένα έργα ενεργειακής συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην περιοχή της Μεσογείου. Για παράδειγμα, η Rosneft συμμετέχει στην ανάπτυξη του τομέα Zorh. Τέτοιες πρωτοβουλίες διαμορφώνονται από συμφέροντα οικονομικής προτεραιότητας» , εξήγησε.
   
O ίδιος συμμετείχε σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας στο πλαίσιο της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής Ρωσίας-Τουρκίας.
Ο Νόβακ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν την εξέλιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων στη συνάντηση, η οποία θα διεξαχθεί υπό την συμπροεδρία του Υπουργού Εμπορίου Ruhsar Pekcan.
pronews