23.7.19

«Αερομαχία» στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας: Μαχητικά της Σεούλ άνοιξαν πυρ κατά ρωσικών και κινεζικών αεροσκαφών!Mε ανακοίνωσή της η Σεούλ αναφέρει πως νοτιοκορεατικά μαχητικά «προειδοποίησαν ρωσικά μαχητικά στον ανατολικό εναέριο χώρο της χώρας»

Μαχητικά της Αεροπορίας της Νότιας Κορέας αναχαίτισαν και έριξαν δύο φορές προειδοποιητικά πυρά για να αναγκάσουν στρατιωτικό αεροσκάφος της Ρωσίας να αλλάξει πορεία διότι παραβίαζε τον νοτιοκορεάτικο εναέριο χώρο στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας σε ένα περιστατικό το οποίο συνέβη για πρώτη φορά μεταξύ των δύο χωρών.Όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο ΥΠΑΜ, υπήρξαν επίσης παραβιάσεις και από κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Συνολικά κατά τους Νοτιοκορέατες 3 ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ενάεριο χώρο της Νότιας Κορέας.

Εάν η νοτιοκορεατική ανακοίνωση ευσταθεί, τότε είναι η πρώτη φορά που ρωσικά και κινεζικά μαχητικά συνεργάζονται μακριά από τα σύνορα των δύο χωρών.

Είναι η πρώτη φορά που ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τoν εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους.

Ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει ότι στα μέσα του Ιουνίου, νοτιοκορεατικά μαχητικά είχαν απογειωθεί εκτάκτως για να αναχαιτίσουν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95.

Κατά τη Σεούλ, το στρατιωτικό αεροσκάφος που αναχαιτίστηκε ήταν ένα από τα τρία ρωσικά που εισήλθαν στη Ζώνη Εντοπισμού Αεροπορικής Άμυνας (Korea Air Defense Identification Zone, KADIZ), δηλαδή την περιοχή ευθύνης της Αεροπορίας της Νότιας Κορέας, νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Δύο στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας εισήλθαν επίσης στην KADIZ, πάντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Το συμβάν σημειώθηκε περί τις 09:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας).

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση ούτε από τη Μόσχα, ούτε από το Πεκίνο.

Πληροφορίες που μεταδίδουν νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αεροσκάφος παραβίασε δύο φορές την KADIZ, με διαφορά είκοσι λεπτών, και έμεινε εντός αυτής της ζώνης για περίπου τρία λεπτά κάθε φορά.

Το συμβάν σημειώθηκε κοντά στις νησίδες Βράχοι Λιανκούρ, ανατολικά του νότιου τμήματος της κορεατικής χερσονήσου. Οι νησίδες αυτές αποτελούν το αντικείμενο εδαφικής διένεξης ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Η Σεούλ ανήγγειλε ότι θα επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία στο Πεκίνο και στη Μόσχα για τις παραβιάσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι όλες οι πτήσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών γίνονται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και των κανόνων για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερες θαλάσσιες ζώνες


www.pronews.gr