10.6.19

Έριξε «βόμβα» γνωστός αναλυτής: «Η Άγκυρα θα προκαλέσει επεισόδιο τέλη Ιουνίου στην Κυπριακή ΑΟΖ & Σεπτέμβριο στο Αιγαίο»


Βόμβες έριξε ο γνωστός και έγκυρος αναλυτής Άγγελος Συρίγος στον ΑΝΤ1. Ο καθηγητής μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις και είπε πως ο Ερντογάν θα δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι πιθανό μέχρι τα τέλη Ιουνίου να προκαλέσει ένα χοντρό επεισόδιο.

Δείτε το βίντεο:

Η Άγκυρα νωρίτερα μάλιστα ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία που έχει προβεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο για τα έσοδα από το φυσικό αέριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσοϊ υποστηρίζοντας ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Όπως αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Άκσοϊ στην γραπτή του απάντηση σε ερώτημα που του τέθηκε για την εν λόγω συμφωνία, ανέφερε ότι στηρίζουν και συμφωνούν με την ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» για το θέμα, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στους τουρκοκυπρίους και «γίνεται κατανοητό ότι δεν δίδεται μερίδιο από τα έσοδα στους τουρκοκυπρίους». Αυτό, συνέχισε, και για την Τουρκία αλλά και για το ψευδοκράτος, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» – όπως συνέχισε να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή, δεν μπορούν να ενεργούν, κατά τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, παραβλέποντας ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Ταυτόχρονα ο Υπουργός προβληματίζει με τις δηλώσεις του, καθώς θέλει να ρίξει τους τόνους. Βέβαια σε ένα μήνα θα αποχωρήσει από το Υπουργείο, αλλά δεν επουδενί να τοποθετείται με αυτό τον τρόπο, καθώς δήλωσε πως πρέπει “να χαμηλώσουμε τις εντάσεις”.
Αναλυτικά:
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, παρέστη στις εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», στην Ερμούπολη της ν. Σύρου, όπου και κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο Κωνσταντίνου Κανάρη. Από εκεί δήλωσε ότι στόχος μας είναι “να χαμηλώσουμε τις εντάσεις στην περιοχή”.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτιος Ράπτης.
Η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
‘’Είμαστε σήμερα στη Σύρο, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς του ΓΕΝ και του ΓΕΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολεμικού Ναυτικού, πριν από την έναρξη της ασκήσεως «Καταιγίς» και γιορτάζουμε τις εκδηλώσεις που έχουμε ονομάσει «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», κατά τις οποίες όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στην άσκηση έχουν διασπαρεί σε όλα τα λιμάνια του Ανατολικού Αιγαίου, ξεκινώντας την άσκηση με μια σοβαρή παρουσία του Ναυτικού και των πληρωμάτων στα λιμάνια της διασποράς.
Διαπιστώνουμε, άλλη μία φορά, το αξιόμαχο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τη σημασία που έχει για τους Έλληνες η δυνατότητα αυτή που υπάρχει του Πολεμικού Ναυτικού να καλύπτει όλο το Αιγαίο και να αυξάνει το αίσθημα της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή.
Όπως έχουμε ξαναπεί, η προσπάθεια είναι συνεχής για να διατηρήσουμε την ηρεμία και να καταφέρουμε να χαμηλώσουμε τις εντάσεις σε αυτή την περιοχή, η οποία είναι σε μία συνεχή ένταση.
Εύχομαι στα πληρώματα των πλοίων καλή άσκηση, ασφαλείς πλόες και καλή ολοκλήρωση των αποστολών τους’’.
pentapostagma.gr