6.5.19

Η Τουρκία ξεκίνησε την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την ασπίδα Στόλου-Σήμερα το εντάλμα σύλληψης των μελών του Πορθητή

Μπαρούτι στην ανατολική Μεσόγειο από την Αγκυρα η οποία παρά τις πιέσεις και τις ανακοινώσεις από ΗΠΑ-Ισραήλ-Αίγυπτο και Ελλάδα ξεκίνησε την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ φρεγάτα και υποβρύχια έχουν σχηματίζει ζώνη προστασίας γύρω από τον "Πορθητή".

Εκτενές ρεπορτάζ για την γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου Fatih φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο της σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η γεώτρηση άρχισε και οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή το πρωί της Παρασκευής συνοδευόμενο από τρία υποστηρικτικά σκάφη και μία φρεγάτα.
Το ρεπορτάζ παρουσιάζει την συγκεκριμένη περιοχή ως «αποκλειστική οικονομική ζώνη» της Τουρκίας που βρίσκεται δυτικά του νησιού της Κύπρου. Η γεώτρηση θα φτάσει σύμφωνα με την Daily Sabah σε βάθος 5,500 μέτρων.
Τις εργασίες ανέλαβε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου ενώ το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz θα αρχίσει επίσης γεωτρήσεις στην περιοχή σύντομα.
«Κατά τη διάρκεια των ερευνών στην περιοχή, η Τουρκία πάντα παραμένει δεσμευμένη στο διεθνές δίκαιο», αναφέρει επικαλούμενη την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε απάντηση της δήλωσης της Φεντερίκα Μογκερίνι το Σάββατο.
Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, ΕΕ, Ρωσία, Αίγυπτος, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ με ανακοινώσεις τους κάλεσαν την Τουρκία να αποφύγει τις εντάσεις και να σταματήσει τις έρευνες.
Σήμερα ένταλμα σύλληψης για το προσωπικό του «Πορθητή»
Κατατίθεται το απόγευμα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αίτημα για έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή».
Μιλώντας σε κυπριακό ΜΜΕ, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο θα εκδώσει απόφαση και θα αποστείλει στην Europol διεθνές ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή» που διεξάγει παράνομες εργασίες και εμπλέκεται στις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο κ. Πάλμας πρόσθεσε πως εάν αυτοί οι άνθρωποι που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες του «Πορθητή» επιχειρήσουν να κυκλοφορήσουν, τότε δυνάμει του διεθνούς εντάλματος που θα εκδοθεί θα μπορούν να συλληφθούν.
Η διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα.
 
 pronews