28.3.19

Το σχέδιο της Μαδρίτης για να περιορίσει την κυριαρχία του Airbnb

Και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το μέτρο αυτό. Δεν μπορούν να μπαινοβγαίνουν στην ίδια πολυκατοικία εκατοντάδες άγνωστα άτομα από την ίδια είσοδο και με το ίδιο κλειδί. Είναι σαφέστατα θέμα ασφαλείας.Juan


Η πρόθεση της Μαδρίτης να περιορίσει κατά πολύ τη λειτουργία της Airbnb δεν είναι καινούρια στην Ισπανία.

«Φρένο» στις επιδιώξεις των πολιτών να διαθέτουν τα διαμερίσματά τους με καθεστώς βραχύχρονης μίσθωσης βάζει η Μαδρίτη, προκειμένου να καταστήσει το κέντρο της πόλης ένα ασφαλές μέρος κυρίως για τους πολίτες που μένουν μόνιμα εκεί. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, σύμφωνα με την El Paisο δήμαρχος της πόλης θα αφαιρέσει την άδεια 10.000 περίπου διαμερισμάτων να διατίθενται στην πλατφόρμα του Airbnb.

Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν μεταξύ άλλων, ότι τα διαμερίσματα που θα χρησιμοποιούνται ως χώροι ενοικίασης θα πρέπει επιπλέον να διαθέτουν έναν ξεχωριστό χώρο πρόσβασης . Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια είσοδο του κτιρίου ή τους ίδιους ανελκυστήρες με τους μόνιμους κατοίκους.
Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει πως το 95% των ακινήτων που ήδη είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα του Airbnb δεν θα μπορέσουν να λάβουν την απαιτούμενη άδεια για την ενοικίαση. ..........................
LOUISA GOULIAMAKI VIA GETTY IMAGES
Ιδιοκτήτες μάλιστα διαμερισμάτων που τα διαθέτουν συστηματικά στην πλατφόρμα ανέφεραν πως θα κινηθούν νομικά εναντίον όσων παίρνουν τις αποφάσεις. Η Airbnb από την πλευρά της μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της μίλησε για μια «μη καθαρή» και «ασαφή» απόφαση.
Οι νέοι κανονισμοί στοχεύουν κυρίως τα ακίνητα στα οποία μπαίνει ενοικιαστήριο για περισσότερες από 90 μέρες το χρόνο. Ο δημοτικός σύμβουλος για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, Χοσέ Μανουέλ Κάλβο, δήλωσε πως οι κανόνες είναι απαραίτητοι καθώς «ο μαζικός τουρισμός υποβαθμίζει τελικά τις πόλεις».
Η πρόθεση της Μαδρίτης να περιορίσει κατά πολύ τη λειτουργία της Airbnb δεν είναι καινούρια στην Ισπανία βέβαια. Ανάλογα μέτρα έχουν περάσει κι άλλες πόλεις όπως η Βαλένθια, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα και η Βαρκελώνη. Αντίστοιχα, σε όλη την Ευρώπη, πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεξέλεγκτη ενοικίαση κατοικιών μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας έχουν αναλάβει το Άμστερνταμ και το Ρέικιαβικ αλλά και η Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ. 
Σε γενικές γραμμές, η Ισπανία αποδεικνύεται «αφιλόξενος οικοδεσπότης» για την πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών Airbnb αφού και την περασμένη χρονιά λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η δημοτική αρχή της Μαδρίτης ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την «οικιστική χρήση των κτιρίων» της πόλης, με στόχο να περιοριστούν οι κατοικίες που θα μπορούν νομίμως να ενοικιαστούν σε τουρίστες.

πηγη:/www.huffingtonpost.gr