22.11.18

«Χρυσωρυχείο» η χώρα μας: «Πράσινο φως» για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο πέλαγος

  
Μονογραφήθηκε σήμερα η σύμβαση παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Μιλάμε για έκταση 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή δυτικά και νότια της Κέρκυρας, μέχρι την περιοχή δυτικά της Λευκάδας.

Στην ουσία έχουμε εδώ και ένα μεγάλο διάστημα ένα «χοντρό» παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται πέριξ της Ελλάδος και της υπό ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ, κάτι που το γνωρίζουν οι Τούρκοι και προβαίνουν σε πλήθος προκλήσεων για να διακόψουν το αναπόφευκτο για αυτούς.

Αμερικανικοί και γαλλικοί ενεργειακοί κολοσσοί έχουν πέσει με τα «μούτρα» για να εξασφαλίσουν τα συμβόλαια τα οποία θα τους αποφέρουν πολλά δις δολάρια, ενώ παράλληλα στο θέμα συμμετέχει ενεργά και ο αμερικανικός στρατός και το πολεμικό ναυτικό.

Άλλωστε η παρουσία της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου USS H.Truman με 4 αντιτορπιλικά πλοίο υποστήριξης και δύο υποβρύχια για αυτόν ακριβώς τον σκοπό ήρθε.

Η σύμβαση σύμφωνα με το ΑΠΕ μονογράφτηκε από τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους της Κοινοπραξίας REPSOL – Ελληνικά Πετρέλαια που έχουν επιλεγεί στον διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο είναι έτοιμες οι συμβάσεις παραχώρησης για τα θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στις οποίες συμμετέχει κοινοπραξία της EXXON MOBIL και των ΕΛΠΕ.

Τόσο τα οικόπεδα στην Κρήτη, όσο και δυτικά της Κέρκυρας, φαίνεται ότι είναι εφάμιλλα του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος,

Οι ΗΠΑ όσο περνά ο καιρός για τα δικά τους συμφέροντα στην Α.Μεσόγειο, μετακινούν οπλικά συστήματα στην χώρα μας με την μορφή συνεργασίας για να ελέγξουν τους Τούρκους  που απαιτούν μερίδιο εκεί που δεν υπάρχει.

Όσο θα περνάει ο καιρός τόσο οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις θα εκβαθύνονται περισσότερο για τον σκοπό αυτόν, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να συμμετάσχουν και στον αγωγό east Med.

Μιλάμε για σχέδια με τεράστιο κόστος στα οποία η Ελλάδα θα λάβει όμως μια μικρή μερίδα σε σχέση με τους αμερικανικούς κολοσσούς.

Ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε σημερινή συνέντευξη του, τόνισε την σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η άμυνα.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε την Ελλάδα εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η Ευρώπη μπορεί να είναι μόνον τόσο ασφαλής όσο είναι η Ελλάδα, σε τομείς όπως η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι ασκήσεις ασφάλειας, όπως αυτές που κάναμε πρόσφατα με την ελληνική ακτοφυλακή, με την ελληνική αστυνομία, αναπτύσσουμε ικανότητες ώστε η Ελλάδα να είναι ο ισχυρός εταίρος που θέλουμε να είναι”.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρεσβευτής σημειώνει με έμφαση την υποστήριξη της χώρας του προς τις πολυμερείς συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα το Ισραήλ, την Κύπρο, και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι την άνοιξη θα έρθουν τα αμερικανικά αεροσκάφη F-16 στην Ανδραβίδα για στενή συνεργασία με την ελληνική ΠΑ.

Στεφανοβίκειο, Λάρισα, Ανδραβίδα, Σούδα, Πειραιάς ή οπουδήποτε αλλού το επόμενο διάστημα θα «γεμίσουν» με Αμερικανούς θυμίζοντας την παλιά ελληνική ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο”, μόνο που οι ΗΠΑ θέλουν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους και μόνο.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Προωθούν τον Νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Νοτιοανατολικής Μεσογείου εμπλέκοντας, Κύπρο, Ισραήλ και όλα τα πιθανά κοιτάσματα της Ελλάδας. Αυτό προωθείται ώστε η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

2. Όλα τα πιθανά κοιτάσματα θα πρέπει να ελέγχονται όσον το δυνατόν περισσότερο από εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, ώστε να διασφαλιστεί η χρησιμοποίηση του δολαρίου ως νόμισμα για τις συναλλαγές των υδρογονανθράκων της περιοχής.

Η Γερμανία και η Ευρωζώνη θέλουν το ευρώ σαν συναλλαγματικό μέσο για τις συναλλαγές υδρογονανθράκων στην περιοχή της Α.Μεσογείου, αλλά τότε θα προέκυπτε μέγα θέμα με το δολάριο σαν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

3. Τέλος, ο έλεγχος από τις ΗΠΑ όλων των εμπορικών και των ενεργειακών ροών που περνάνε από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Σουέζ , νότια της Κρήτης), εξοβελίζοντας και την Κίνα που είναι στον Πειραιά με την COSCO.

Έτσι, αν δούμε στο επόμενο διάστημα αμερικανικό αεροπλανοφόρο να σταθμεύει μόνιμα στην Κρήτη, τότε θα έχει περατωθεί η συμφωνία των ΗΠΑ με Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, η οποία θα προβλέπει ότι οι χώρες αυτές θα χρησιμοποιούν το δολάριο σαν μέσο συναλλαγών των υδρογονανθράκων που διαθέτουν, για αυτό και σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ολοκληρωτικά την ασφάλεια της περιοχής.

Το αεροπλανοφόρο USS H.TRUMAN σύμφωνα με τον διεθνή τύπο μόλις πέρασε το Γιβραλτάρ μαζί με την ομάδα μάχης του και κατευθύνεται πιθανότατα στην Σούδα και στα ανοικτά της Κύπρου.

Η Ελλάδα όμως δεν είπε κανένας κυβερνητικός ή μη παράγοντας ποια ακριβώς οφέλη θα λάβει και ποιο μερίδιο από τα τεράστια κοιτάσματα που μας λένε ότι διαθέτουμε και τα οποία, σύμφωνα με επιστήμονες, είναι ικανά να εφοδιάσουν την Ευρώπη για πολλά χρόνια.   

Σύμφωνα με το άρθρο μας (Αλλάζουν τις ισορροπίες τα κοιτάσματα της Κρήτης:
Έρχεται συμφωνία Ελλάδος με Total-Exxon Mobil-ΕΛΠΕ – Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία), αναφέραμε ότι διανύουμε ίσως την πιο επικίνδυνη και συνάμα πιο εποικοδομητική περίοδο για την χώρα μας, σχετικά με την πορεία εκμετάλλευσης των ελληνικών κοιτασμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, και ειδικά στην ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης από την επερχόμενη υπογραφή συμφωνίας με ελληνο-αμερικανική κοινοπραξία, ενώ οι Τούρκοι παρακολουθούν με άγριες διαθέσεις κατά της χώρας μας.

Στόχος για την κυβέρνηση η Κρήτη και τα απίστευτα κοιτάσματα που διαθέτει, τα οποία θα δοθούν σε κοινοπραξία Αμερικανών και ΕΛΠΕ, εξοργίζοντας παράλληλα και την άλλη «σύμμαχο» της χώρας μας την Γερμανία, που βλέποντας ότι χάνει το ενεργειακό παιχνίδι, ετοιμάζεται να πουλήσει εξεζητημένα πυραυλικά συστήματα στον Ερντογάν για να βάλει «φωτιά» στο Αιγαίο μήπως και αλλάξει το γούρι για το Βερολίνο.
Ο Ερντογάν ετοιμάζει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για εξορύξεις στο Αιγαίο σύμφωνα με Έλληνες αμυντικούς αναλυτές, διότι το «Φατίχ» φέρεται να έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην κυπριακή ΑΟΖ, μόνο που οι εχθροί του έγιναν τόσοι πολλοί και τον έχουν ήδη περικυκλώσει όσο και αν κάνει ότι δεν «βλέπει”.

http://www.epilekta.com