25.10.26

Basketgate: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες Λιόλιου και Μαυραγάνη – Αρνείται τις κατηγορίες ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΚ

 

Ολοκληρώθηκε η απολογία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Βαγγέλη Λιόλιου, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ο κ. Λιόλιος ήταν ο πρώτος που μπήκε στο ανακριτικό γραφείο στα δικαστήρια της Ευελπίδων για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ, παρέμεινε τρεισήμισι ώρες και παρέδωσε απολογητικό υπόμνημα. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε μετά από 40 λεπτά και η απολογία του επιχειρηματία Γιώργου Μαυραγάνη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται επίσης τις κατηγορίες.

Με δήλωσή του λίγο πριν μπει στην αίθουσα του ανακριτή, ο κ. Λιόλιος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την προεδρία της Ομοσπονδίας «για να μπορέσει να λειτουργήσει το μπάσκετ». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να έχει στήσει 49 αγώνες μπάσκετ σε βάθος δεκαετίας, ενώ το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του τον χαρακτηρίζει επικίνδυνο για τέλεση νέων αδικημάτων, καθώς έχει ενεργή ενασχόληση στον χώρο του μπάσκετ.

Για τον Γιώργο Μαυραγάνη, μάρτυρες που έχουν καταθέσει υποστηρίζουν ότι παρουσιαζόταν συχνά ως το «δεξί χέρι» και αντιπρόσωπος του κ. Λιόλιου και ζητούσε το στήσιμο παιχνιδιών. Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά ακόμη: οι δύο άνδρες θα περάσουν από το γραφείο του εισαγγελέα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διάσκεψη ανακριτή και εισαγγελέα, η οποία θα κρίνει αν θα προφυλακιστούν ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Παράλληλα, η ΕΟΚ ανακοίνωσε έκτακτη σύγκληση του διοικητικού της συμβουλίου σήμερα, Κυριακή (25/10), στις 16:30, μετά την παραίτηση του προέδρου της. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συμβούλιο θα λάβει όλες τις απαραίτητες και προβλεπόμενες αποφάσεις για την ανασυγκρότησή του, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο και το καταστατικό, για την εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας και των διοργανώσεών της.

Έκτακτη συνάντηση Βρούτση – ΕΟΚ τη Δευτέρα

Ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ζήτησε συνάντηση με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΟΚ. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Μιχάλη Μελή, και η συνάντηση ορίστηκε για τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στις 12:00, στο γραφείο του υπουργού στο υπουργείο Αθλητισμού.

Βασικό θέμα της συζήτησης θα είναι το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, μετά τις σοβαρές εξελίξεις και τις καταγγελίες που εξετάζει η Δικαιοσύνη και αφορούν πρόσωπα με θεσμικούς ρόλους στη διοίκηση και τη διαιτησία της Ομοσπονδίας. Στόχος είναι να εξεταστούν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και να αναζητηθούν τρόποι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο άθλημα. Το μήνυμα του υπουργείου είναι σαφές: προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση της αξιοπιστίας και του κύρους του ελληνικού μπάσκετ.

Basketgate: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες Λιόλιου και Μαυραγάνη – Αρνείται τις κατηγορίες ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΚ
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Τη Δευτέρα οι τελευταίες απολογίες

Τον δρόμο για τη φυλακή έχει ήδη πάρει ο πρώην διεθνής διαιτητής Πέτρος Παπαπέτρου, μετά από απολογία εννέα ωρών. Ο ίδιος προσπάθησε να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα ότι το υπέρογκο χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι του δικαιολογείται από την 25ετή ενασχόλησή του με τη διαιτησία, υποστηρίζοντας ότι από το 2001 έως το 2026 εμφανίζει εισοδήματα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, από τη δουλειά του ως διαιτητής, από το δασαρχείο και από οικογενειακά εισοδήματα. «Ζω στην Κατερίνη σε ιδιόκτητο σπίτι, δεν έχω πολλά έξοδα και ήθελα ένα μέρος των χρημάτων αυτών να τα έχω στο σπίτι σε μετρητά», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι συγκέντρωσε το ποσό με τραπεζικές αναλήψεις μέσα στα χρόνια και ότι «δικαιολογείται απολύτως».

Τη Δευτέρα (26/10) θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή η διεθνής διαιτητής Βάσω Τσαρούχα, ο ειδικός σύμβουλος διαιτησίας Ηλίας Κορομηλάς και ο πρώην διαιτητής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Τάσος Πηλοΐδης.

Στο μεταξύ, δράση έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, με τους ελεγκτές της να ελέγχουν τα πόθεν έσχες και τα περιουσιακά στοιχεία των έξι συλληφθέντων και άλλων 11 προσώπων: πέντε αρχικά και έξι ακόμη που αναφέρονται στη δικογραφία και αναμένεται να κληθούν από την Τρίτη. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται σήμερα στη δικογραφία, ενώ προγραμματίζεται έρευνα για το σύνολο του επαγγελματικού αθλητισμού, με έμφαση στο ποδόσφαιρο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤnews, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι αναμένει την εξέλιξη της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη και ότι θα τοποθετηθεί την Τρίτη, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Όπως είπε, «αυτό που έχουμε να κάνουμε ως πολιτεία είναι να κλείσουμε τις πληγές, να εξυγιάνουμε τον χώρο και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα». Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει, καθώς το θεσμικό πλαίσιο και το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών το απαγορεύουν: «Δεν μπορώ να επιβάλλω. Μπορώ να υποδείξω», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θέλει να υποδείξει πού πρέπει να πάει ο χώρος ώστε να υπάρξει «ανακούφιση, ανάσα και επόμενη μέρα», με τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει πολιτεία που περιφρουρεί τον αθλητισμό. «Κι αν το αμαυρώνει, αυτό σύντομα θα βγει στην επιφάνεια», κατέληξε.

www.ertnews.gr