Το τουρκικό δίκτυο αναφέρει ότι στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο πώλησης των S-400 σε τρίτη χώρα του Κόλπου.
Όπως υποστηρίζεται στο ρεπορτάζ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θεωρούνται πιθανός αγοραστής, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις λόγω της επιρροής του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον.
Αντίθετα, ως πιθανότερος προορισμός των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων εμφανίζεται το Κατάρ.
Ο «οδικός χάρτης» για την άρση των κυρώσεων CAATSA
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η άρση των κυρώσεων CAATSA προϋποθέτει συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές κινήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το τουρκικό δίκτυο σημειώνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να αποστείλει σχετική επιστολή στο αμερικανικό Κογκρέσο ζητώντας την άρση των κυρώσεων, οι οποίες επιβλήθηκαν στην Τουρκία μετά την προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία.
Το CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) αποτελεί τον αμερικανικό νόμο που προβλέπει κυρώσεις σε χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα αλλά και η Τουρκία.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ακόμη και αν αρθούν οι κυρώσεις, αυτό δεν αρκεί για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.
