Ράγισε η καρδιά μου να βλέπω, στη τηλεόραση, τον κτηνοτρόφο να κλαίει με σπαραγμό ψυχής που του παίρνανε τα πρόβατα για να τα θανατώσουνε. Ένοιωθε πολύ χειρότερα από το να στήνανε τον ίδιο στα έξι βήματα.
Είμαι γόνος ακτημόνων, που δούλευαν ξένα χωράφια με το νοίκι για να επιβιώσουμε. Το χωριό μου καλλιεργούσε καπνό. Η μάνα μου, με γέννησε κάτω από μια καπνόριζα και καβάλα σε ένα άτι. Δούλευα από την ηλικία των πέντε ετών στα νοικιασμένα από τους γονείς μου ξένα χωράφια. Συνεπώς δεν είχα κανένα λόγο να μείνω στο χωριό. Το όνειρό μου ήταν πως θα φύγω από το χωριό. Μα δεν έκανε και κανένας υπουργός της Γεωργίας ή της Αγροτικής Ανάπτυξης, τρομάρα τους, για να με κρατήσουν εκεί στις ρίζες μου, στο τόπο μου.
Καταργήσανε το καπνό στο χωριό μου με εντολή της ΕΟΚ τα ζουλάπια της αγροτικής υποανάπτυξης. Δεν πέρασε, όμως κανένας υπουργός, απ’ το χωριό να υποδείξει στους χωριανούς μου τι θα πρέπει να καλλιεργούν μετά την κατάργηση του καπνού για να μπορούν να ζούνε τουλάχιστο όπως ζούσανε την εποχή που καλλιεργούσαν καπνό.
Κανένας υπουργός δε παρουσιάστηκε να έχει 51 τουλάχιστον από τους καλλίτερους γεωπόνους της Ελλάδας και να επισκέπτεται τις περιφερειακές ενότητες και μετά από εξέταση των εδαφών να συστήνει στους γεωργούς τι πρέπει να καλλιεργούν στο τόπο τους για να αυξήσουν τη παραγωγή και την ποιότητα, συνεπώς και τα έσοδά τους καθώς και την αύξηση της εθνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση την αγάπη για τον τόπο τους και τη παραμονή τους στις ρίζες τους.
Και έτσι έχει ερημώσει η ύπαιθρος και συνεχίζει να ερημώνει. Κανενός υπουργού και κανενός πρωθυπουργού από οποιοδήποτε κόμμα δεν του καίγεται καρφί.
Η πατρίδα μας δεν είναι βιομηχανική. Η κυρία της οικονομία είναι η πρωτογενής. Η Γεωργία και η Κτηνοτροφία. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της. Και αντί να τους έχουν σημαία τους, τους έχουν παραπεταμένους.
Ποιος ΠΕΚΕΠΕ και ποια σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ; Αυτά είναι παρωνυχίδα μπροστά στο έγκλημα που έχει διαπραχθεί από όλες τις κυβερνήσεις σε βάρος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της χώρας μας. Όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί τους, του υπουργείου υποανάπτυξης, έχουν διαπράξει με την απραξία τους και την αδιαφορία τους το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων και σε βάρος της εθνικής οικονομίας και όλων των Ελλήνων συλλήβδην.
Όλοι σχεδόν οι υπουργοί της Αγροτικής Υποανάπτυξης προέρχονται από το Κολωνάκι, δεν έχουν πιάσει ποτέ τσαπί στα χέρια τους για να δουν τη γλύκα του. Ποτέ δεν τους έφαγε το λιοπύρι καταμεσήμερο τον Αύγουστο. Ποτέ δεν τους έδειρε η μπόρα και το μπουρίνι και δεν γύρισαν στο σπίτι βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο και ποτέ δεν τους έκλεισε το χιόνι στη στάνη χωρίς νερό και φαγητό.
Το σύνθημά τους ήταν: ‘‘Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά’’. Και οι αγρότες δηλώνανε πιο πολλά κιλά, περισσότερα αρνιά και πιο πολλά χωράφια. Και κάνανε τη θάλασσα στεριά και τα βουνά τους κάμπους.
Έπρεπε να είμαστε πρώτη χώρα στην Αγροτική Οικονομία και είμαστε τελευταία. Δεν παράγουμε πατάτες και τομάτες αρκετές τουλάχιστο για μάς και εισάγουμε τομάτες από τη Πολωνία και την Ολλανδία και πατάτες από την Κύπρο, την Αίγυπτο και, άκουσον-άκουσον, την Τουρκία.
Και έρχονται οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί και κατηγορούν το σημερινό για πράγματα που δεν έκαναν οι ίδιοι ή τα έκαναν πολύ χειρότερα.
Μήπως θα έπρεπε πριν μιλήσουν να βουτήξουν τη γλώσσα τους στο μυαλό τους και να κοιτάξουν τη φάτσα τους στο καθρέπτη του σπιτιού τους και να φτύσουν κατάμουτρα τον εαυτό τους;
Αιδώς αργείοι και όχι μόνο, αλλά αργεί.
Αθήνα 08-12-2025
Ο αιρετικός
___________________________
Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο
