![]() |
| . |
Marco Bertolini (Στρατηγός): Η Δύση δεν θα καταφέρει να προκαλέσει στρατηγική ήττα στη Ρωσία, αντιθέτως θα ηττηθεί το ΝΑΤΟ
(upd 23) Ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν την ειρήνη, την όμορφη ωραία ειρήνη αλλά γιατί;
Μάλιστα ο Trump προβλέπει ότι τελικά θα συναντηθεί με τον Putin κάποια στιγμή στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
Οι Ρώσοι έχουν κάνει κάτι απίστευτο… προελαύνουν σε 12 κατευθύνσεις με μηχανές enduro που έχουν αποδειχθεί πιο ευέλικτες προφανώς από τα τεθωρακισμένα και πιο αποτελεσματικές έναντι των drones.
Μάλιστα ο Trump προβλέπει ότι τελικά θα συναντηθεί με τον Putin κάποια στιγμή στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
Οι Ρώσοι έχουν κάνει κάτι απίστευτο… προελαύνουν σε 12 κατευθύνσεις με μηχανές enduro που έχουν αποδειχθεί πιο ευέλικτες προφανώς από τα τεθωρακισμένα και πιο αποτελεσματικές έναντι των drones.
Το Kupyansk έπεσε, οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη Lyman (νέα εξέλιξη), οι Ρώσοι μπήκαν στο πόλη Kostyantynivka και συνεχίζουν την προέλαση, προελαύνουν δυτικά του Pokrovsk και Myrnohrad, μπήκαν στην Novopavlivka (νέα εξέλιξη) στην περιφέρεια Dnipropetrovk, προελαύνουν με μηχανές στο Orikhiv, στην Hulyaipole και την Mala Tokmachka στην περιφέρεια της Zaporizhia…
Οι στρατηγοί της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ ενώ θέλουν να συγκεντρώσουν 800.000 στρατιώτες να επιτεθούν στην Ρωσία, βλέπουν ήττα… την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν ότι ο νατοϊκός στρατός θα ηττηθεί.
Πάντως ο Ρωσικός στρατός χτύπησε ξανά με πυραύλους και drones το Κίεβο, το Dnipropetrovsk και το Kharkiv....
Οι Ρώσοι χτυπούν ενεργειακές υποδομές και οπλικά συστήματα των Ουκρανών σε Κίεβο, Kharkiv και Dnipropetrovsk
Εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο, Kharkiv και Dnipropetrovsk εν μέσω συναγερμού για αεροπορική επιδρομή, αναφέρουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
«Οι κάτοικοι του Κιέβου άκουσαν εκρήξεις», αναφέρει μια ανάρτηση στο κανάλι Telegram του ουκρανικού καναλιού «Channel 24».
Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στο Kharkiv, στο Dnipropetrovsk και στην περιοχή του Κιέβου.
Σε απάντηση στις επιθέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολιτικούς στόχους, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν τακτικά στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ουκρανικού προσωπικού, εξοπλισμού και μισθοφόρων, καθώς και εναντίον υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών εγκαταστάσεων, των εγκαταστάσεων της αμυντικής βιομηχανίας και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων διοίκησης και επικοινωνιών.
Zelensky (Ουκρανός πρόεδρος): 500 drones και Kinzhal διέλυσαν ό,τι έμεινε όρθιο από ενεργειακές υποδομές - 25 στόχοι χτυπήθηκαν
Η Ρωσία εξαπέλυσε 450 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και 45 πυραύλους στις επιθέσεις της κατά τη διάρκεια της νύχτας από Παρασκευή προς Σάββατο 8/11 στην Ουκρανία, στοχεύοντας τον ενεργειακό τομέα της χώρας και άλλες υποδομές, δήλωσε το Σάββατο 8/11 ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του προς τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Σύμφωνα με τον Zelensky, η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει αυστηρότερες κυρώσεις, καθώς η πίεση πάνω της «πρέπει να είναι μεγαλύτερη».
Ο Ουκρανός ηγέτης πρότεινε την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, την επιβολή πρόσθετων περιορισμών και την ενίσχυση της υποστήριξης προς το Κίεβο.
«Μέχρι στιγμής, η ρωσική πυρηνική ενέργεια δεν έχει τεθεί υπό κυρώσεις, η ρωσική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει να προμηθεύεται δυτική μικροηλεκτρονική, και πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση και στο εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ελπίζουμε σε αντίστοιχες αποφάσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τις χώρες της G7», είπε ο Zelensky.
Νωρίτερα, το κανάλι "Military Chronicle" στο Telegram ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη επίθεση από την αρχή της ειδικής επιχείρησης, εκτοξεύοντας υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal κατά στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.
Ολοκληρωτική παύση παραγωγής ενέργειας μετά το ρωσικό σφυροκόπημα
Η Ουκρανία βιώνει μια από τις πιο σοβαρές ενεργειακές κρίσεις της ιστορίας της, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας Centerenergo, όλες οι θερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας της χώρας έχουν σταματήσει.
Η ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σταματήσαμε. Μηδενική παραγωγή τώρα. Μηδέν! Χάσαμε ό,τι προσπαθούσαμε να αποκαταστήσουμε συνεχώς. Πλήρως!»
Η πλήρης αναστολή της ενεργειακής παραγωγής οφείλεται στα ρωσικά χτυπήματα κατά της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής, οι οποίες στόχευσαν κρίσιμους ενεργειακούς κόμβους και εγκαταστάσεις.
Οι επιθέσεις, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη αναστολή σχεδόν όλης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην αριστερή όχθη της Ουκρανίας, επηρεάζοντας σημαντικά την ικανότητα της χώρας να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια.
Αρχίζουν από 9/11 οι αυστηροί ενεργειακοί περιορισμοί και οι διακοπές ρεύματος
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, λόγω της σοβαρής κατάστασης στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, θα εφαρμοστούν αυστηροί περιορισμοί και περιοδικές διακοπές ρεύματος σε σχεδόν όλες τις περιοχές της Ουκρανίας την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου.
Οι περιορισμοί θα περιλαμβάνουν ώρες διακοπής ρεύματος και περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας από τις 00:00 έως τις 23:59, με τους πολίτες να καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.
Η Ukrenergo και η κυβέρνηση της Ουκρανίας υπογραμμίζουν τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας και καλούν τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για να περιορίσουν τις συνέπειες των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.
Yurii Ihnat (Ουκρανική Αεροπορία): H Ρωσία διαφοροποίησε την επιθετική της τακτική - Τι άλλαξε
Η Ρωσία χρησιμοποίησε νέα τακτική κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης της 8ης Νοεμβρίου, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Kyiv 24 ο επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Επιτελείου της Αεροπορίας, Yurii Ihnat.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό, τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ενεργειακές και βιομηχανικές υποδομές σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Οι κύριοι στόχοι ήταν οι περιοχές του Dnipropetrovsk, του Κιέβου και της Poltava.
Ο Ihnat σημείωσε ότι το χαρακτηριστικό της επίθεσης ήταν η μαζική χρήση βαλλιστικών πυραύλων εδάφους και αέρος.
«Το χαρακτηριστικό της επίθεσης είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν πολλά βαλλιστικά όπλα.
32 βαλλιστικοί πύραυλοι από τους 45 πυραύλους αυτής της νύχτας.
Έτσι, ο αντίπαλος υπολογίζει στην βαλλιστική τεχνολογία για να πλήξει περισσότερους στόχους», δήλωσε ο Ihnat.
Ο επικεφαλής εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται υπεροχή των βαλλιστικών όπλων σε σχέση με άλλους τύπους πυραύλων, καθώς οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν.
Εκτός από τους βαλλιστικούς πυραύλους, ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ θαλάσσιας και χερσαίας βάσης και εκτόξευσε πληθώρα επιθετικών drones.
Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): Τελικά θα συναντήσω τον Putin στην Βουδαπέστη… οι Ρώσοι είναι ασταμάτητοι…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του, Putin, στη Βουδαπέστη την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.
«Πάντα υπάρχει μια πιθανότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Orban.
Σημείωσε ότι σκόπευε να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.
Ανέφερε το γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία «δεν θέλουν να σταματήσουν» ως τον λόγο για τον οποίο η σύνοδος κορυφής δεν πραγματοποιήθηκε.
Ο Orban πρόσφατα δήλωσε ότι η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες, αφού η Μόσχα και η Ουάσινγκτον επιλύσουν «ένα ή δύο» ζητήματα.
Ο Putin και ο Trump συμφώνησαν σε αυτό στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε αργότερα την ακύρωση της συνόδου κορυφής.
Ο Trump αναγνώρισε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Orban ότι η Ουκρανία είχε «γίνει μικρότερη», αναφερόμενος στην απώλεια ενός σημαντικού τμήματος της επικράτειάς της.
Ο Orban, με τη σειρά του, σημείωσε ότι σκόπευε να παρουσιάσει στον Trump κάποιες ιδέες για την ουκρανική διευθέτηση.
Ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε την κοινή τους εμπιστοσύνη στην πιθανότητα ενός γρήγορου τερματισμού της σύγκρουσης.
«Μερικές φορές οι άνθρωποι πρέπει να πολεμούν λίγο περισσότερο, αλλά νομίζω ότι συμφωνούμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον».
Είπε ότι κληρονόμησε την ουκρανική σύγκρουση από τον προκάτοχό του, Biden, αλλά σκοπεύει να τερματίσει τις μάχες.
«Κληρονόμησα αυτό το χάος και το αντιμετωπίζουμε, όπως ακριβώς κάναμε και με τους οκτώ πολέμους που έχουμε ήδη τερματίσει».
Ο Trump, ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές αγορές ρωσικού πετρελαίου από την Ουγγαρία, αποκαλώντας τον Orban σπουδαίο ηγέτη.
Αναγνώρισε ότι θα ήταν δύσκολο για τη χώρα να αρνηθεί τέτοιες προμήθειες λόγω της γεωγραφικής της θέσης, υποσχόμενος να διερευνήσει την πιθανότητα εξαίρεσης της από τις κυρώσεις κατά των ρωσικών εταιρειών.
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Δεν έχουμε λάβει ακόμη εξηγήσεις από ΗΠΑ για τις απειλές Trump με τις πυρηνικές δοκιμές
Δριμεία κριτική στις ΗΠΑ ασκεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σχετικά με τις πυρηνικές εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου.
Η Μόσχα δεν έχει ακόμη λάβει μέσω διπλωματικών οδών εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τα λόγια του Trump σχετικά με την επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Όχι, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για το τι εννοούσε ο πρόεδρος Donald Trump όταν ανακοίνωσε την επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση μέσω της διπλωματικής οδού», είπε.
Στις 30 Οκτωβρίου 2025, ο Τrump έδωσε εντολή στο υπουργείο Πολέμου να ξεκινήσει αμέσως πυρηνικές δοκιμές, εξηγώντας την απόφασή του με βάση τις ενέργειες «άλλων πυρηνικών δυνάμεων».
Στις 5 Νοεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε ε επιχειρησιακή συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, κατά την οποία έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας και σε άλλες υπηρεσίες να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με τη δυνατότητα προετοιμασίας πυρηνικών όπλων για δοκιμές.
Στις 6 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρουμάνο πρόεδρο Nikushor Dan, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στις δηλώσεις του Putin σχετικά με πιθανές επερχόμενες πυρηνικές δοκιμές. Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι οι Δυτικοί ειδικοί αυτήν την άποψη.
Alexander Sollfrank (Αντιστράτηγος ΝΑΤΟ): Να συγκεντρώσουμε 800.000 στρατιώτες και να επιτεθούμε στην Ρωσία
Τελικά η πολεμοκάπηλη Ευρώπη και το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ… συντηρούν την ματαιότητα ως ρητορική αφού κάποιοι στρατηγοί του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι μπορεί να χτυπηθεί στρατιωτικά η Ρωσία.
Σήμερα η Ρωσία είναι μια ανίκητη πολεμική μηχανή και θα συνθλίψει…τα ευρωπαϊκά στρατεύματα εάν κάνουν το μοιραίο λάθος...
Η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει η κεντρική βάση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, δήλωσε ο Αντιστράτηγος Alexander Sollfrank, επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Υποστήριξης και Ενεργοποίησης (JSEC) του ΝΑΤΟ, σε συνέδριο της Bundeswehr, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
«Σε περίπτωση σύγκρουσης, η Γερμανία θα γίνει η κεντρική περιοχή δράσης του ΝΑΤΟ.
Στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, έως και 800.000 στρατιώτες και ο εξοπλισμός τους από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσω της Γερμανίας στην ανατολική πλευρά», είπε ο Αντιστράτηγος Alexander Sollfrank.
Σύμφωνα με τον Alexander Sollfrank, το ΝΑΤΟ κατανοεί ότι εάν η ανάπτυξη των δυνάμεων της συμμαχίας καθυστερήσει, φτάσει πολύ αργά ή είναι ασυντόνιστη, τότε η αποτροπή της Ρωσίας θα αποτύχει και ο Ευρωπαϊκός στρατός του ΝΑΤΟ θα ηττηθεί.
Η Welt ανέφερε ότι ο Γερμανός Καγκαλάριος Friedrich Merz, σε συνέδριο της Bundeswehr, ζήτησε ριζική αλλαγή νοοτροπίας και επιταχυνόμενο ρυθμό ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Γερμανίας εν μέσω υστερίας στην Ευρώπη για την υποτιθέμενη ρωσική απειλή. Διευκρίνισε ότι η αύξηση της μαχητικής ικανότητας της Bundeswehr απαιτεί στρατιώτες, όχι άρματα μάχης και αεροπλάνα, και ως εκ τούτου ένας νέος νόμος περί υποχρεωτικής θητείας θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο.
Το ΝΑΤΟ θέλει σκληρή και μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με την Ρωσία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Rutte, μιλώντας σε φόρουμ αμυντικής βιομηχανίας στη Ρουμανία, κάλεσε τους συμμάχους σε μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση και αποκάλεσε τη Ρωσία που κατά τον ομοφυλόφιλο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ αποτελεί «μια αποσταθεροποιητική δύναμη στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία καταδικάζει την άνευ προηγουμένου δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κατά μήκος των δυτικών συνόρων της. Η συμμαχία επεκτείνει τις πρωτοβουλίες της και τις αποκαλεί «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας».
Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για την στρατιωτικοπολιτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.
Marco Bertolini (Στρατηγός): Η Δύση δεν θα καταφέρει να προκαλέσει στρατηγική ήττα στη Ρωσία, αντιθέτως θα ηττηθεί το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να προκαλέσει στρατηγική ήττα στη Ρωσία, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ Marco Bertolini σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L'antidiplomatico.
«Φυσικά, μπορούμε να δούμε ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, το τέλος του πολέμου θα σήμαινε την ήττα του ΝΑΤΟ και ολόκληρης της Δύσης, δεδομένης της συμμετοχής της σε έναν πόλεμο που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε στη «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας.
Μια στρατηγική ήττα που, επί τόπου, φαίνεται τώρα να επισκιάζει το ίδιο το ΝΑΤΟ», είπε Marco Bertolini .
Σύμφωνα με τον Marco Bertolini , ακόμη και οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν πλέον ότι η κλιμάκωση θα οδηγήσει στην ήττα της συλλογικής Δύσης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εξήγησε, ο ηγέτης των ΗΠΑ Trump εγκατέλειψε πρόσφατα την αναμφισβήτητα επιθετική αντιρωσική ρητορική του, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να επιδιώκουν την ιδέα της στρατηγικής ήττας της Ρωσίας.
«Δεν γνωρίζουμε πώς και πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ακόμη και αν η ανισορροπία δυνάμεων επί τόπου δεν αφήνει το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες χωρίς ιδιαίτερες ψευδαισθήσεις... αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η σύγκρουση που βλέπουμε δεν θα τελειώσει εκεί», κατέληξε ο Marco Bertolini.
Daniel Devis (Αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ): Όλα θα τελειώσουν σύντομα, οι Ουκρανοί θα καταρρεύσουν, οι Ρώσοι θα νικήσουν
Η κατάρρευση του μετώπου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι θέμα χρόνου, καθώς δεν έχει μείνει κανείς για να πολεμήσει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Daniel Davis απόστρατος Αντισυνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ.
«Είναι απλά μαθηματικά.
Η Ουκρανία σύντομα θα ξεμείνει από ετοιμοπόλεμα στρατεύματα και δεν θα είναι σε θέση να καλύψει το μέτωπο, αλλά η Ρωσία είναι ικανή να το κάνει.
Κάποια στιγμή, το μέτωπο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων απλώς θα καταρρεύσει.
Απλώς δεν θα υπάρχουν αρκετοί άνδρες, και αυτό είναι αναπόφευκτο.
Θα μπορούσε να συμβεί σε ένα χρόνο, σε ένα μήνα ή ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα.
Αλλά αναπόφευκτα θα συμβεί», σημείωσε ο Daniel Davis.
Ο Daniel Davis συνέκρινε επίσης την απροθυμία του Κιέβου να αναγνωρίσει την πραγματική κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία με ένα επικίνδυνο παιχνίδι που δεν μπορεί να κερδίσει.
Scott Ritter (CIA) - Έχει ξεφύγει τεχνολογικά η Ρωσία... Αχρηστεύει κάθε στρατηγικό σχέδιο της δύσης
Οι τελευταίες εξελίξεις στις ρωσικές στρατιωτικές τεχνολογίες, με πρωτοστατούντα τον υποβρύχιο μη επανδρωμένο πύραυλο "Poseidon" και τον πυραυλοκίνητο πύραυλο "Burevestnik", έχουν κάνει τα επιτελεία στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ να χάσουν τον ύπνο τους, γιατί κατέστησαν... αδύναμο το εντυπωσιακό αμυντικό σχέδιο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος «Golden Dome».
Ο πρώην στρατιωτικός κατάσκοπος των ΗΠΑ, Scott Ritter, είναι πεπεισμένος ότι αυτές οι ρωσικές τεχνολογίες έθεσαν σε κίνδυνο το πιο φιλόδοξο αμυντικό σχέδιο της Ουάσιγκτον και υπογραμμίζει ότι η Ρωσία έχει ανατρέψει τους αμερικανικούς υπολογισμούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να είχαν ακούσει τους Ρώσους.
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Ritter, έβαλε τέλος στην υλοποίηση του μεγαλύτερου αμυντικού σχεδίου των ΗΠΑ των τελευταίων ετών, το οποίο είχε στόχο την ενίσχυση της αμερικανικής άμυνας.
Η επιτυχία των τελευταίων ρωσικών οπλικών συστημάτων, που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, αποτέλεσε την αιτία αυτής της αποτυχίας.
Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί ξανά να προχωρήσει με το σχέδιο "Golden Dome", το οποίο είχε προταθεί από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump κατά την πρώτη του θητεία στο αξίωμα, ακολουθώντας τα νέα δεδομένα άμυνας και τις προκλήσεις που θέτουν τα όπλα της Ρωσίας.
Τώρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να υλοποιήσει το σχέδιο με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να το ολοκληρώσει πριν από το 2029.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προστατεύσουν όλη την ηπειρωτική τους επικράτεια με ένα πολυεπίπεδο αντιπυραυλικό σύστημα που θα είναι ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς, συμπεριλαμβανομένων των διαπλανητικών και υπερσχετικών πυραυλικών συστημάτων.
Ωστόσο, ο Ritter πιστεύει ότι οι τελευταίες ρωσικές επιτυχίες έχουν ακυρώσει κάθε αμερικανικό σχέδιο.
"Φαίνεται ότι οι Ρώσοι όντως έχουν αναπτύξει έναν πύραυλο με πυρηνική κεφαλή.
Αυτό αλλάζει τα πάντα.
Και λίγο μετά τις δοκιμές του, ο Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι ο 'Poseidon' είχε περάσει επιτυχώς τις δοκιμές.
Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για πραγματική πυρηνική δοκιμή εναντίον της Δύσης, αλλά η ιδέα της ανάπτυξης του συστήματος και οι δυνατότητες ενεργοποίησής του σύμφωνα με τη ρωσική πυρηνική στρατηγική, την οποία γνωρίζετε καλά, δοκιμάστηκαν με επιτυχία", δήλωσε ο Ritter.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ανακοίνωσε από το 2018 την ανάπτυξη προηγμένων στρατιωτικών συστημάτων, περιλαμβανομένων του υπερηχητικού συστήματος "Avangard" για τη νέα διαπλανητική βαλλιστική πυραυλική "Sarmat", του πυρηνικού υποβρύχιου μη επανδρωμένου οχήματος "Poseidon" και του πυραύλου κρουζ με απεριόριστη εμβέλεια, ο οποίος αργότερα έλαβε το όνομα "Burevestnik".
Ο Ritter υπενθύμισε ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο NATO για αυτές τις εξελίξεις, αλλά αυτοί δεν του έδωσαν σημασία και συνέχισαν την πορεία της σύγκρουσης.
"Ο Putin είχε μιλήσει για τα νέα όπλα της Ρωσίας ήδη το 2018.
Ξέρετε τι είπε τότε;
Ήταν μια προειδοποίηση προς εμάς: 'Με ακούτε τώρα;
Ακούτε τι λέω;'
Ακούστε τι είπε εκείνη την περίοδο:
'Δημιουργούμε συστήματα ικανά να διασχίσουν οποιαδήποτε, ακόμη και την πιο προηγμένη, αντιπυραυλική άμυνα'.
Παρουσίασε τα 'Sarmat', 'Avangard', 'Burevestnik' και 'Poseidon'.
Όλα αυτά τα συστήματα είναι πλέον έτοιμα για ανάπτυξη.
Αυτό σημαίνει ότι, ό,τι κι αν κάνει ο Trump με το 'Golden Dome', δεν θα πετύχει", εξήγησε ο Ritter στο podcast Ask The Inspector, οπότε καλό θα είναι τόσο αυτός όσο και η δύση να λάβουν σοβαρά τα όσοα λέει ο πρόεδρος Putin.
Apti Alauddinov (Akhmat): Οι νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί έφθασαν τα 2.000.000
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο Αντιστράτηγος Apti Alauddinov, διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat και αναπληρωτής επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Πολιτικής Διεύθυνσης του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ότι ο αριθμός των στρατιωτών των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου ήταν περίπου δύο εκατομμύρια.
Στα τέλη Οκτωβρίου, η ουκρανική έκδοση Slovo i Delo, επικαλούμενη στοιχεία από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε ότι ο Σεπτέμβριος είχε γίνει ο δεύτερος υψηλότερος μήνας από την αρχή του έτους σε αριθμό υποθέσεων που άνοιξαν για μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη στρατιωτικής μονάδας στην Ουκρανία, με περισσότερες από 17.000 να έχουν κατατεθεί.
Viktor Orbán (Ουγγαρία): Οι παραδόσεις των αγωγών Turkish Stream και Druzhba στην Ουγγαρία εξαιρούνται από κυρώσεις
Οι ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία μέσω των αγωγών TurkStream και Druzhba προς την Ουγγαρία εξαιρούνται πλήρως από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Trump.
«Λάβαμε πλήρη απαλλαγή από τις κυρώσεις για τους αγωγούς πετρελαίου Turkish Stream και Druzhba...
Δεν υπάρχουν κυρώσεις που θα περιόριζαν τις προμήθειες προς την Ουγγαρία μέσω αυτών ή θα τις καθιστούσαν πιο ακριβές. Πρόκειται για μια γενική, αόριστη εξαίρεση», δήλωσε ο Viktor Orbán σε συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης άρει πλήρως τις κυρώσεις στο έργο του πυρηνικού σταθμού Paks II και ότι η Βουδαπέστη δεν θα χρειάζεται πλέον να ανανεώνει τακτικά τις εξαιρέσεις της.
Η Ουγγαρία θα αγοράσει ρωσικά, γαλλικά και αμερικανικά καύσιμα για τον πυρηνικό σταθμό Paks.
«Συμφωνήσαμε ότι η αμερικανική Westinghouse θα ενταχθεί στην ουγγρική πυρηνική βιομηχανία...
Πρώτον, θα αγοράσουμε πυρηνικά καύσιμα από την Westinghouse», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, ο Viktor Orbán τόνισε ότι η συνάντηση παραμένει στην ημερήσια διάταξη… δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αλλά θα πραγματοποιηθεί όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Times: Η Νορβηγία θα χορηγήσει δάνειο 100 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέσω του Ταμείου Norges Bank
Η Νορβηγία ενδέχεται να εξασφαλίσει δάνειο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία προσφέροντας ως εγγύηση μέρος του εθνικού επενδυτικού της ταμείου Norges Bank, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Times, επικαλούμενη πηγές.
«Η Νορβηγία συζητά μια πρόταση για την παροχή στην Ουκρανία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού δανείου αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξασφαλίζοντας το χρέος με κεφάλαια από το Εθνικό Ταμείο Κυρίαρχου Πλούτου ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νορβηγική κυβέρνηση δέχθηκε έντονες αντιδράσεις από υπονοούμενα της Δανίας και άλλων Ευρωπαίων εταίρων ότι η χώρα, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι μέλος της ΕΕ, φέρεται να «κερδίζει από τον πόλεμο».
Στα τέλη Οκτωβρίου, το περιοδικό The Economist υπολόγισε ότι το Κίεβο θα χρειαζόταν επιπλέον 389 δισεκατομμύρια δολάρια εάν συνέχιζε τη σύγκρουση με τη Ρωσία για άλλα τέσσερα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώρες της ΕΕ συζητούν την πιθανότητα χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Η πρόταση είναι να χορηγηθεί στο Κίεβο δάνειο από αυτά τα κεφάλαια, το οποίο θα είναι υποχρεωμένο να αποπληρώσει μόνο εάν η Ρωσία καταβάλει «αποζημιώσεις».
Ωστόσο, δεν υπάρχει συμφωνία εντός της ΕΕ για το θέμα αυτό.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την κλοπή δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε την ιδέα της καταβολής κάποιου είδους αποζημιώσεων από τη Ρωσία ως μη ρεαλιστική.
Η Ρωσία έχει επίσης επιβάλει περιορισμούς ως αντίποινα: τα περιουσιακά στοιχεία επενδυτών από μη φιλικές χώρες και τα έσοδα από αυτά συσσωρεύονται σε ειδικούς λογαριασμούς «C». Οι αναλήψεις επιτρέπονται μόνο με απόφαση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής.
New York Times: Υπάρχει ρήξη στην Γερμανία – Οι κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας διατηρούν καλή άποψη για Ρωσία
Πολλοί κάτοικοι της πρώην Ανατολικής Γερμανίας διατηρούν θερμά αισθήματα προς τη Ρωσία, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα The New York Times.
«Όσον αφορά τις στάσεις απέναντι στη Ρωσία , η γραμμή μεταξύ Ανατολής και Δύσης παραμένει εκπληκτικά σαφής».
Όπως εξηγούν οι New York Times, αυτό συμβαίνει επειδή οι ελπίδες των Ανατολικογερμανών για μια καλύτερη ζωή μετά την επανένωση με τη Δυτική Γερμανία δεν πραγματοποιήθηκαν και σήμερα αισθάνονται σαν ηττημένοι.
Αυτό ακριβώς έχει αναζωπυρώσει θερμά συναισθήματα και δεσμούς με τη Ρωσία
«Αν η Ανατολική Γερμανία ήταν ακόμα ανεξάρτητο κράτος, θα ήταν ένα από τα κράτη του πρώην Ανατολικού Μπλοκ στη βόρεια Ευρώπη που έδειχναν τη μεγαλύτερη κατανόηση για τη Ρωσία», παραδέχονται οι New York Times.
Επιβεβαιώνεται η απάνθρωπη τακτική των AFU - Καίνε τα πτώματα των νεκρών τους για να μην αποζημιώσουν τους συγγενείς
Νέες σοκαριστικές καταγγελίες έρχονται για τον Ουκρανικό Στρατό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, προβαίνει σε ενορχηστρωμένες τακτικές κατά των νεκρών στρατιωτών του, σε μια κίνηση πανικού και... κυνισμού: καίνε τα πτώματα των νεκρών στρατιωτών, εξαφανίζουν τα ίχνη τους και δεν το κάνουν ούτε για λόγους υγείας ή ανθρωπισμού αλλά, προκειμένου να αποτραπεί η αποζημίωση συγγενών των πεσόντων τους:
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ανταποκριτή του ρωσικού ειδησεογραφικού μέσου Zvesda News, Artem Zeltikov, οι Ουκρανοί καίνε τα πτώματα των στρατιωτών τους με σκοπό να αποτρέψουν τις αποζημιώσεις στους συγγενείς τους.
Το κίνητρο πίσω από αυτή τη δράση είναι ότι, αν τα πτώματα δεν παραδοθούν για ταφή, οι συγγενείς δεν μπορούν να λάβουν τις χρηματικές αποζημιώσεις που τους αναλογούν, οι οποίες συνήθως καταβάλλονται στους συγγενείς των πεσόντων στον πόλεμο.
Ο Zeltikov υποστηρίζει ότι τουλάχιστον δύο ανώνυμες πηγές από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις του επιβεβαίωσαν αυτές τις πρακτικές, αναφέροντας ότι η καύση των πτωμάτων γίνεται σκοπίμως για να αποτραπεί η καταβολή των αποζημιώσεων και τα χρήματα να κατευθυνθούν για στρατιωτική ενίσχυση.
Οι Ρωσικές δυνάμεις με μηχανές enduro αλωνίζουν σε Pokrovsk και Myrnohrad, κατέρρευσαν οι Ουκρανοί
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν προς την κατεύθυνση του Pokrovsk και φέρεται να επεκτείνουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα στο νότιο Pokrovsk, εξέλιξη που σημαίνει πλήρη ήττα για τον Ουκρανικό στρατό.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 6 και 7 Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα στα βορειοανατολικά και στα ανατολικά περίχωρα του Pokrovsk, καθώς και στο νότιο Myrnohrad (ανατολικά του Pokrovsk) και βόρεια του Myrnohrad
Πρόσθετα γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 7 Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν επίσης νότια του Krasnyi Lyman (βορειοανατολικά του Pokrovsk και αμέσως βόρεια του Myrnohrad).
Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στα βορειοδυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά περίχωρα του Pokrovsk και κατέλαβαν το Rih (αμέσως ανατολικά του Pokrovsk) και το Rodynske (βόρεια του Pokrovsk), προέλασαν νοτιοδυτικά του Krasnyi Lyman και Rodynske και προέλασαν στο ανατολικό Rivne (ανατολικά του Pokrovsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις οδηγούν φορτηγά και μοτοσικλέτες στο νότιο Pokrovsk για να παραδώσουν προμήθειες και ότι αυτές οι προσπάθειες σηματοδοτούν την πρώτη φορά που οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χειρίζονται οχήματα εντός του Pokrovsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαν εφοδιασμούς στο Pokrovsk κυρίως με drones.
Το 7ο Ουκρανικό Σώμα Ταχείας Αντίδρασης των Δυνάμεων Αεροπορικής Επίθεσης επιβεβαίωσε στις 7 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να επεκτείνουν την εφοδιαστική αλυσίδα τους στο νότιο Pokrovsk χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτες.
Το 7ο Ουκρανικό Σώμα Ταχείας Αντίδρασης ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους και τη συχνότητα των κινήσεών τους εντός του Pokrovsk, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αναμένουν ενισχύσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στο Myrnohrad από τα ανατολικά αρκετές φορές και εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα επιτεθούν στην πόλη από διαφορετική κατεύθυνση στο εγγύς μέλλον.
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να επιτίθενται στο Myrnohrad από τα δυτικά στις 7 Νοεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος ενός ουκρανικού συντάγματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών που επιχειρούσε προς την κατεύθυνση του Pokrovsk ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ύψωσαν μια σημαία στο κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου του Pokrovsk στο κέντρο του Pokrovsk.
Οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη Lyman στα βορειοανατολικά του Donetsk
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 7 Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα δυτικά της Yampolivka (βορειοανατολικά του Lyman).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν προς το ίδιο το Lyman βορειοδυτικά του Lyman κοντά στο Drobysheve, Yarova, Korovii Yar και τη Novoselivka βόρεια του Lyman κοντά στο Kolodyazi και Karpivka, ανατολικά του Lyman
Οι Ρώσοι έχουν πάρει το 25% της πόλης Kostyantynivka
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν εντός της Kostyantynivka, βόρεια της Kostyantynivka προς Minkivka και Virolyubivka, βορειοανατολικά της Kostyantynivka κοντά στο Novomarkove, ανατολικά της Kostyantynivka κοντά στο Oleksandro-Shultyne, νοτιοανατολικά της Kostyantynivka κοντά σε Pleshchiivka, Ivanopillya, Kleban-Byk, Nelipivka και Shcherbynivka. νότια της Kostyantynivka προς Illinivka, νότια της Druzhkivka κοντά στο Rusyn Yar και νοτιοδυτικά της Druzhkivka κοντά στη Sofiivka στις 6 και 7 Νοεμβρίου.
Ένας ανώτερος υπαξιωματικός (NCO) μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που επιχειρεί στην τακτική περιοχή Kostyantynivka-Druzhkivka ανέφερε στις 6 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις μείωσαν ελαφρώς την ένταση των επιθέσεών τους εναντίον της Kostyantynivka και έχουν επιστρέψει σε τακτικές μικρών ομάδων με πεζικό ή μοτοσικλέτες
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο Iskander-M εναντίον συγκέντρωσης ουκρανικού δυναμικού δυτικά της Druzhkivka
Οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη Novopavlivka στο Dnipropetrovsk
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 6 Νοεμβρίου δείχνουν ότι τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα στη βόρεια Ivanivka (νοτιοδυτικά της Novopavlivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν εντός της πόλης Novopavlivka, βορειοδυτικά της Filiya (βορειοανατολικά της Novopavlivka) και κοντά στην Ivanivka.












www.bankingnews.gr
_____________________________________________
Αναρτήθηκε από την Σοφία Παπανικολάου
