11.7.25

Πιθανή μεταφορά Patriot απο Ελλάδα στην Ουκρανία !!!

Οι Στρατιωτικοί μας, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ; Τι είναι, διακοσμητικά στοιχεία;
Θα αφοπλίσουμε τελείως την Ελλάδα για την ...Ουκρανία;
Α.Γ.

Για πιθανή μεταφορά Patriot απο την Ελλάδα στην Ουκρανία κάνει λόγο ο αμερικανικός ιστότοπος AXIOS.

Απογοητευμένος, όπως δηλώνουν εκπρόσωποί του, απο την συμπεριφορά του Πούτιν, ο Τράμπ θέλει να εξοπλίσει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι Patriot. Κατά το δημοσίευμα:

“Ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ εντόπισε διαθέσιμες συστοιχίες πυραύλων Patriot στη Γερμανία και την Ελλάδα που οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να χρηματοδοτήσουν και να στείλουν στην Ουκρανία. «Αυτές οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες», ανέφερε ο ίδιος σύμβουλος”.

  • Marc Caputo,
  • Barak Ravid,
  • Dave Lawler
  • Ο Πρόεδρος Τραμπ στο Βατικανό με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Φωτογραφία: Ουκρανική Προεδρική Υπηρεσία Τύπου μέσω Getty Images.

Ο Πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει να πουλήσει όπλα σε συμμάχους του ΝΑΤΟ με την κατανόηση ότι αυτοί με τη σειρά τους θα τα παρέχουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τις σχετικές συζητήσεις και μίλησαν στο Axios.

Ο Τραμπ φάνηκε να επιβεβαιώνει τα σχέδια αυτά σε συνέντευξή του στο NBC News την Πέμπτη.

Γιατί έχει σημασία: Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από τον Τραμπ, καθώς απογοητεύεται όλο και περισσότερο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας. Είχε απορρίψει για μεγάλο διάστημα την ιδέα νέων πακέτων οπλισμού προς την Ουκρανία, εν μέρει για να μην εμπλακεί προσωπικά στη σύγκρουση.

Ναι, αλλά: Δύο αξιωματούχοι της διοίκησης αρνήθηκαν ότι τα σχέδια σημαίνουν πως ο Τραμπ εξοπλίζει πλέον την Ουκρανία.

«Ο POTUS (Pesident of the United States) στέλνει αμυντικά όπλα στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μπορεί να αποφασίσει τι θα τα κάνει. Δεν στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Τραμπ επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του στο NBC ότι τα όπλα προορίζονται τελικά για την Ουκρανία. «Αυτό που κάνουμε είναι να στέλνουμε τα όπλα στο ΝΑΤΟ, και μετά το ΝΑΤΟ θα δώσει αυτά τα όπλα \[στην Ουκρανία], και το ΝΑΤΟ πληρώνει γι’ αυτά τα όπλα.»

Αναλυτικά: Το σχέδιο συζητήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ και έχει τεθεί υπό συζήτηση με την Ουκρανία και ευρωπαϊκούς συμμάχους, σύμφωνα με δύο πηγές εξοικειωμένες με τις συζητήσεις, που μίλησαν στο Axios.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι πωλήσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν επιθετικά όπλα, όχι μόνο αμυντικά συστήματα αεράμυνας.

Μια άλλη πηγή, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, επιβεβαίωσε ότι τέτοιο σχέδιο έχει συζητηθεί, αλλά η κυβέρνησή του δεν γνωρίζει κάποιο οριστικό σχέδιο.

Καμία από τις πηγές δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ή πώς θα υλοποιηθούν τα σχέδια.

Υπόβαθρο: Ο Τραμπ συνέχισε να επιτρέπει την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία που είχε εγκριθεί επί Προεδρίας Μπάιντεν, αλλά δεν έχει εγκρίνει νέα πακέτα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Έχει εκφράσει για καιρό την αντίθεσή του στην ανάληψη πλευράς στη σύγκρουση, και πολλοί υποστηρικτές του αντιδρούν στην ιδέα ενεργής υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ο Τραμπ επέκρινε τον Μπάιντεν επί μήνες για τη σπατάλη δισεκατομμυρίων σε έναν αόριστο πόλεμο.

Ο Τραμπ μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν επαναλαμβάνει αυτό το λάθος, καθώς πουλάει όπλα αντί να τα παρέχει ως βοήθεια. Όμως με την ειρηνευτική του πρωτοβουλία να παραμένει αδιέξοδη, ετοιμάζεται τώρα να κάνει κινήσεις που λίγους μήνες πριν θα φαίνονταν αδιανόητες.

Το παρασκήνιο: Ο Τραμπ εξετάζει επίσης ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με πρωτοβουλία του Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρ-Νότια Καρολίνα).

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που μίλησε στο Axios, ο Τραμπ δεν πρόκειται να το υπογράψει αν δεν του δοθεί «100% ευελιξία» στην εφαρμογή και την άρση των κυρώσεων κατά την κρίση του.

Σημείο τριβής: Εδώ και εβδομάδες, όταν ρωτούνταν αν η απογοήτευση του Τραμπ με την αδιαλλαξία της Ρωσίας είναι αρκετή για να εξετάσει νέες μεταφορές όπλων, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της διοίκησης υποβάθμιζαν αυτό το ενδεχόμενο στο Axios.

«Θέλει να αποσυρθεί από την Ουκρανία, όχι να εμπλακεί περισσότερο», είχε δηλώσει ένας αξιωματούχος νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Αλλά η απογοήτευση του Τραμπ με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων άλλαξε τα δεδομένα. «Τα πάντα είναι διαπραγμάτευση», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος την Πέμπτη.

Κατάσταση πραγμάτων: Το Πεντάγωνο είχε παγώσει πρόσφατη αποστολή όπλων στην Ουκρανία που περιλάμβανε αναγκαία συστήματα αεράμυνας, αλλά ο Τραμπ ανέτρεψε την απόφαση νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενος την ανάγκη της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τις πόλεις της.

Έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν μόνο αμυντικό οπλισμό στην Ουκρανία, η οποία αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη έως τώρα ρωσική επίθεση με drones το βράδυ της Τρίτης.

Τι να προσέξετε: Οι αποστολές όπλων αναμενόταν να μειωθούν καθώς εξαντλείται η χρηματοδότηση της εποχής Μπάιντεν, αλλά η νέα διάθεση του Τραμπ να πουλάει όπλα με τελικό προορισμό την Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση.

Μέσα στα σχέδια του Τραμπ για την αποστολή πυραύλων Patriot στην Ουκρανία

Εικονογράφηση φωτογραφίας: Sarah Grillo/Axios. Φωτογραφίες: Al Drago/Bloomberg, Mert Gokhankoc/ dia image via Getty Images

Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ τη Δευτέρα να στείλει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία ακολούθησε ημέρες διαβουλεύσεων με συμβούλους και άλλους παγκόσμιους ηγέτες για το από πού θα προέρχονταν αυτά τα όπλα.

Γιατί έχει σημασία: Η διοίκηση Τραμπ είχε διακόψει την αποστολή ορισμένων όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αναχαιτιστικών πυραύλων Patriot. Τώρα, τα απεγνωσμένα αναγκαία όπλα βρίσκονται καθ’ οδόν. Ωστόσο, ο Τραμπ αναζητεί επίσης εναλλακτικές λύσεις, πιέζοντας μεταξύ άλλων τη Γερμανία να στείλει δική της συστοιχία Patriot.

Οι εξελίξεις: «Θα πρέπει να στείλουμε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Αμυντικά όπλα, πρέπει να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης τη Δευτέρα το βράδυ με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Κατόπιν εντολής του Προέδρου Τραμπ, το Υπουργείο Άμυνας θα στείλει επιπλέον αμυντικά όπλα στην Ουκρανία ώστε οι Ουκρανοί να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενώ εργαζόμαστε για μια διαρκή ειρήνη», ανέφερε το Πεντάγωνο αργότερα το βράδυ της Δευτέρας.

Ωστόσο, ο Τραμπ και η ομάδα του διστάζουν να αποδεσμεύσουν μεγάλο αριθμό πυραύλων Patriot. Θέλει επίσης οι Ευρωπαίοι να διαθέσουν περισσότερα δικά τους χρήματα και στρατιωτικό υλικό.

Το παρασκήνιο: Η αλλαγή στάσης του Τραμπ άρχισε να διαφαίνεται την Παρασκευή, όταν μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνομιλία που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν ως την καλύτερη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ.

Ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι θέλει να βοηθήσει την ουκρανική αεράμυνα, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να παγώσουν την τελευταία αποστολή όπλων για να επανεξετάσουν τα δικά τους αποθέματα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση της συνομιλίας.

Δύο πηγές δήλωσαν ότι ο Τραμπ υποσχέθηκε να στείλει άμεσα 10 αναχαιτιστικούς πυραύλους Patriot — λιγότερους από αυτούς που περιλάμβανε η παγωμένη αποστολή — και να βοηθήσει στην εξεύρεση άλλων πηγών εφοδιασμού.

Την προηγούμενη ημέρα, ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε τηλεφωνήσει στον Τραμπ ζητώντας του να αποδεσμεύσει τους πυραύλους Patriot που είχαν παγώσει καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο.

Σημείο τριβής: Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μερτς είπε στον Τραμπ πως η Γερμανία είναι έτοιμη να αγοράσει συστοιχίες Patriot από τις ΗΠΑ και να τις στείλει στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ πρότεινε η Γερμανία να πουλήσει μία από τις δικές της συστοιχίες Patriot στην Ουκρανία, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση της συζήτησης. Είπαν ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα κάλυπταν από κοινού το κόστος της αγοράς.

Ο Τραμπ και ο Μερτς δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία έχει ήδη δώσει πολύ υψηλό ποσοστό των συστοιχιών Patriot της στην Ουκρανία — αναλογικά ακόμη και περισσότερο από τις ΗΠΑ.

Η γενική εικόνα: Με τα αποθέματα να εξαντλούνται λόγω πολλαπλών πολέμων σε εξέλιξη, αυξάνονται οι ανησυχίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ σχετικά με την ταχύτητα με την οποία δίνονται τα πυρομαχικά — ιδίως οι αναχαιτιστικοί πύραυλοι — σε σχέση με το πόσο γρήγορα μπορούν να παραχθούν.

«Το να πάρεις έναν πύραυλο Patriot δεν είναι σαν να πας στο Walmart, να πάρεις δέκα από το ράφι και να πας σπίτι», είπε σύμβουλος του Τραμπ στο Axios.

Ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ εντόπισε διαθέσιμες συστοιχίες πυραύλων Patriot στη Γερμανία και την Ελλάδα που οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να χρηματοδοτήσουν και να στείλουν στην Ουκρανία. «Αυτές οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες», ανέφερε ο ίδιος σύμβουλος.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πρόσφατα τη μεγαλύτερη έως τώρα ταυτόχρονη εκτόξευση πυραύλων Patriot για να υπερασπιστούν Αμερικανούς στρατιώτες στο Κατάρ από ιρανική επίθεση.

Ρεαλιστική εκτίμηση: Ο Τραμπ δεν ανησυχεί μόνο για τα αποθέματα. Έχει πει σε έμπιστους ότι «αυτός δεν είναι ο δικός μου πόλεμος», αλλά θα γίνει αν αρχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ είχε ξεπεράσει εν μέρει τον δισταγμό του για χρήση στρατιωτικής ισχύος όταν βομβάρδισε τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, και κάποιοι σύμβουλοί του πιστεύουν ότι μπορεί να βρει παρόμοια δικαιολόγηση για την αποστολή αποκλειστικά αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία.

Ευρύτερη εικόνα: Η σκέψη του Τραμπ επηρεάζεται από τη διογκούμενη αγανάκτησή του απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξαπέλυσε μαζικό αεροπορικό πλήγμα στην Ουκρανία αφού έκλεισε το τηλέφωνο με τον Αμερικανό πρόεδρο την Πέμπτη.

Αντιθέτως, η τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ζελένσκι ήταν φιλική και εποικοδομητική, όπως και η συνάντησή τους μία εβδομάδα νωρίτερα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη.

«Οι \[Ουκρανοί] θα πρέπει να αισθάνονται καλύτερα από ποτέ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Τραμπ», δήλωσε πηγή με γνώση των συζητήσεων. «Ο Πούτιν ήταν κάθαρμα.»

Το παρασκήνιο: Στη Χάγη, ο Τραμπ είχε επίσης μια αξιοσημείωτη ανταλλαγή απόψεων με τη δημοσιογράφο του BBC Μιροσλάβα Πέτσα, μια Ουκρανή, η οποία τον ρώτησε για την αποστολή πυραύλων Patriot στην πατρίδα της, όπου ο σύζυγός της είναι στρατιώτης.

«Του έκανε εντύπωση», ανέφερε μία πηγή που μίλησε με τον Τραμπ.
Ωστόσο, μια άλλη πηγή προειδοποίησε ότι ο Τραμπ ίσως να ήταν καχύποπτος και ρώτησε άλλους: «ήταν αυτό στημένο;»

Επόμενα βήματα: Ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του θα συναντηθούν στη Ρώμη αργότερα αυτή την εβδομάδα με τον απεσταλμένο του Τραμπ, Κιθ Κέλογκ. Ελπίζουν να αποσαφηνιστεί το μέλλον των αποστολών αμερικανικού οπλισμού.

.axios.com

https://www.anixneuseis.gr/