Η Ουκρανία επιτίθεται σε μέρος της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας την 1η Ιουνίου 2025 χρησιμοποιώντας 117 drones τα οποία δεν πέταξαν από την Ουκρανία αλλά είχαν αποθηκευτεί σε φορτηγά και συντονισμένα από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) εξετέλεσαν τρομοκρατική ενέργεια.
Το εντυπωσιακό αυτής της επιχείρησης είναι ότι υπήρξε σύνδεσμος στην Ρωσία που συντόνισε τα 4 φορτηγά τα οποία είχαν ξεχωριστούς οδηγούς και ο κάθε ένας είχε πάρει εντολή να πλησιάσει ορισμένα στρατηγικά αεροδρόμια…Λόγω αυτής της εξέλιξης η Ρωσία εξετάζει την χρήση τακτικών πυρηνικών κατά της Ουκρανίας, αφού επλήγησαν 8 ή 9 Tu - 95 και Tu-22M3

Τα γεγονότα
Την Κυριακή 1η Ιουνίου 2025, η Ουκρανία επιτέθηκε σε αρκετές ρωσικές περιοχές στοχεύοντας στρατιωτικά αεροδρόμια με στρατηγικά αεροσκάφη.
Οι Ουκρανοί τρομοκράτες χτύπησαν την αεροπορική βάση Belaya στην περιφέρεια Irkutsk, την αεροπορική βάση Olenya στην περιφέρεια Murmansk, την αεροπορική βάση Dyagilevo στην περιφέρεια Ryazan και την αεροπορική βάση Ivanovo στην περιφέρεια Ivanovo
Σύμφωνα με την Ουκρανία, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την καταστροφή φορέων πυραύλων κρουζ που βρίσκονται σε αυτές τις αεροπορικές βάσεις.
Στην περιοχή του Irkutsk, αρκετοί άνδρες βιντεοσκοπήθηκαν να προσπαθούν να πετάνε πέτρες στα drones καθώς αυτά πετούσαν έξω από το φορτηγό.
Η πράξη επαινέθηκε ευρέως στη Ρωσία, με τους αξιωματούχους να προτείνουν ανταμοιβή στους άνδρες.

Η καταστροφή του 34% του στρατηγικού στόλου της Ουκρανίας στα βομβαρδιστικά είναι φαντασίωση
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν σκοτώθηκε κανείς, αλλά πολλά αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ωστόσο, ότι οι επιθέσεις οδήγησαν στην καταστροφή έως και 34% του στρατηγικού στόλου της Ρωσίας.
FPV Drones που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση FPV drones που εκτοξεύτηκαν από φορτηγά σταθμευμένα σε κοντινή απόσταση από τα αεροδρόμια.
Κάθε φορτηγό φέρεται να μετέφερε περίπου 50 drones.
Σύμφωνα με τον Alexey Rogozin, επικεφαλής της ΜΚΟ Κέντρο για την Ανάπτυξη Τεχνολογιών Μεταφορών, τα τετρακόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν αντισυμβατικό σχεδιασμό.
Τα drones λειτουργούσαν μέσω του δημοφιλούς λογισμικού ανοιχτού κώδικα Mission Planner σε λειτουργία AltHold.
Σε αυτήν τη λειτουργία, το υψόμετρο διατηρείται χρησιμοποιώντας βαρόμετρο και επιταχυνσιόμετρο, χωρίς να βασίζεται στο GPS.
«Αυτό υποδηλώνει έμμεσα ότι συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) μπορεί να ήταν ενεργά στα αεροδρόμια — τα σήματα GPS παρεμποδίζονταν, ωστόσο τα drones συνέχιζαν να πετάνε.
Τα παραδοσιακά αμυντικά συστήματα καθίστανται απαρχαιωμένα», δήλωσε ο Alexey Rogozin. Ο εμπειρογνώμονας υπέδειξε επίσης ότι οι χειριστές πιθανότατα χρησιμοποίησαν ψηφιακές επικοινωνίες μέσω καρτών SIM, επιτρέποντας μετάδοση βίντεο υψηλής ποιότητας.

Στόχος τα στρατηγικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας
Σύμφωνα με την Voennoe Obozrenie (Στρατιωτική Επιθεώρηση) , τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) είχαν μεταφέρει σημαντικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Για παράδειγμα, βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 και στρατηγικά πυραυλικά αεροσκάφη Tu-95MS είχαν μεταφερθεί στην αεροπορική βάση Olenya στην περιοχή του Murmansk.
Αυτά τα αεροσκάφη — τα Tu-22M3 και Tu-95MS — είναι ικανά να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ.
Τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 μπορούν να οπλιστούν με έως και τρεις πυραύλους κατά πλοίων Kh-22, ο καθένας εξοπλισμένος με κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας με σχήμα γόμωσης βάρους 960 κιλών.
Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ Kh-55 και Kh-101.
Η αναβαθμισμένη έκδοση Tu-95MSM φέρει οκτώ Kh-101 σε εξωτερικούς πυλώνες.
Αυτοί οι πύραυλοι έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 5.500 χλμ. και κεφαλή κατακερματισμού βάρους περίπου 450 κιλών. Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ορισμένα Kh-101 ήταν εξοπλισμένα με διπλές κεφαλές —τόσο κατακερματισμού όσο και πυρομαχικά διασποράς— σχεδιασμένες να πλήττουν στόχους περιοχής, όπως αεροδρόμια.
Γιατί τα στρατηγικά βομβαρδιστικά ήταν σε ανοικτό χώρο;
Τα βομβαρδιστικά είχαν τοποθετηθεί σε ανοιχτό χώρο λόγω της συνθήκης START III που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ.
Η συμφωνία απαιτούσε τα στρατηγικά βομβαρδιστικά να είναι ορατά και μετρήσιμα μέσω δορυφορικής παρακολούθησης — να τοποθετούνται σε καθορισμένες βάσεις και να φέρουν σήμανση για αναγνώριση.
Ωστόσο, ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη τον Φεβρουάριο του 2023.
Tu-95MS: Πυλώνας της Πυρηνικής Τριάδας της Ρωσίας
Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS, μαζί με το Tu-160, αποτελούν μέρος του εναέριου σκέλους της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας.
Η τριάδα περιλαμβάνει επίσης χερσαίους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) όπως οι Yars, και πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) των κατηγοριών Borei και Borei-A, οπλισμένα με ICBM Bulava.
Η στρατηγική αεροπορία έχει ως αποστολή να πλήξει τις ζωτικές υποδομές του εχθρού, παραλύοντας τη βιομηχανική και στρατιωτική του ικανότητα.
Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα θεωρούνται το πιο ευέλικτο μέρος της τριάδας, καθώς μπορούν να επαναξιολογήσουν στόχους εν μέσω πτήσης.

Από το 2017, ο στόλος στρατηγικής αεροπορίας της Ρωσίας περιελάμβανε:
60 βομβαρδιστικά Tu-95MS, 16 Tu-160.
Η παραγωγή του Tu-95 σταμάτησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ η παραγωγή του Tu-160 επαναλήφθηκε.
Το 2022, το πρώτο νεόκτιστο Tu-160M2 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση.
Tu-95MS και Tu-22M3 που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση στην Ουκρανία
Τόσο τα βομβαρδιστικά Tu-95MS όσο και τα Tu-22M3 έχουν χρησιμοποιηθεί ενεργά κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ σε στόχους στην Ουκρανία από τον ρωσικό εναέριο χώρο, χτυπώντας κυρίως βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αεροπορικές βάσεις.
Τα πληρώματά τους πετούν επίσης τακτικά πάνω από τα ουδέτερα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, της Μαύρης και της Βαλτικής Θάλασσας και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Οι επιθέσεις σε Tu-95 θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν πυρηνικά αντίποινα
Το Tu-95MSM μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ πυραύλους κρουζ Kh-102, ο καθένας με θερμοπυρηνική κεφαλή 250 κιλοτόνων.
Συνεπώς, οι επιθέσεις σε αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τις «Βασικές Αρχές της Κρατικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Πυρηνική Αποτροπή», τέτοιες ενέργειες εμπίπτουν σε συνθήκες που μπορούν να δικαιολογήσουν τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Οι όροι που καθορίζουν την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι:
«...εχθρική επίδραση σε κρίσιμης σημασίας κρατικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ακινητοποίηση των οποίων θα οδηγήσει σε διακοπή των ενεργειών αντίδρασης των πυρηνικών δυνάμεων», αναφέρει το Διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας σχετικά με την έγκριση των Βασικών Αρχών της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής.

Αναζητείται άνδρας ουκρανικής καταγωγής με το όνομα Artyom πίσω από δίκτυο μεταφοράς drones
Οι Ρωσικές αρχές ανέκριναν τους οδηγούς φορτηγών που μετέφεραν τα drones που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 1ης Ιουνίου σε ρωσικές περιοχές.
Οι άνδρες παραδέχτηκαν ότι δεν γνώριζαν ότι μετέφεραν όπλα — τους είχαν πει ότι μετέφεραν προκατασκευασμένες καμπίνες αντί για drones.
Υπήρχε επίσης μια κοινή λεπτομέρεια στις μαρτυρίες τους — όλα τα φορτηγά ανήκαν σε έναν 37χρονο άνδρα ονόματι Artyom.
Όλα τα φορτηγά φορτώθηκαν στο Chelyabinsk
Ένας 55χρονος κάτοικος του Chelyabinsk και οδηγός του φορτηγού από το οποίο τα drones επιτέθηκαν σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιφέρεια Murmansk, δήλωσε ότι είχε λάβει μια εργασία από έναν τοπικό επιχειρηματία για να παραδώσει προκατασκευασμένες καμπίνες από το Chelyabinsk στο Murmansk.
Αφού συμφώνησαν για την τιμή, το «φορτίο» φορτώθηκε στο φορτηγό και, κατά μήκος της διαδρομής, επικοινώνησαν μαζί του τηλεφωνικά πολλές φορές με οδηγίες για το πού να σταματήσει.
Η τελική οδηγία ήταν να παρκάρει κοντά σε ένα βενζινάδικο όχι μακριά από το αεροδρόμιο.
Οι οδηγοί φορτηγών λένε την ίδια ιστορία…
Μια παρόμοια ιστορία αφηγήθηκαν οδηγοί των οποίων τα φορτηγά μετέφεραν drones που επιτέθηκαν στις περιοχές Ryazan και Ivanovo.
Ένας 46χρονος πήρε επίσης δουλειά από το Chelyabinsk και, ενώ οδηγούσε στο Ryazan, drones εκτοξεύτηκαν ξαφνικά από το φορτηγό του αφού η οροφή του σκίστηκε.
Το ίδιο συνέβη και σε έναν οδηγό που σταμάτησε κοντά στο αεροδρόμιο του Ivanovo.
Οι αρχές αναζητούν τώρα τον άνδρα που κατονομάζεται μόνο ως Artyom, τον ιδιοκτήτη των οχημάτων.
Οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν ότι κατάγεται από την Ουκρανία.
Ένα άλλο φορτηγό δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του και εξερράγη καθ' οδόν κατά μήκος αυτοκινητόδρομου.
Ο οδηγός φέρεται να μην επέζησε.

Πλήθος συλλήψεων
Οι ιδιοκτήτες της αποθήκης στο Chelyabinsk — η οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για τη συναρμολόγηση των κοντέινερ των FPV drone — έχουν επίσης συλληφθεί.
Η αποθήκη είναι πλέον άδεια και έχουν ληφθεί δείγματα για έλεγχο για εκρηκτικές ουσίες.

Σχεδιασμένη επίθεση σε αεροδρόμια από ρωσικό έδαφος
Ουκρανοί πράκτορες προετοίμασαν την επίθεση μεγάλης κλίμακας ενώ επιχειρούσαν εντός της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky.
Η επιχείρηση — η οποία χαρακτηρίστηκε από Ρώσους ερευνητές ως τρομοκρατική ενέργεια — ήταν υπό προετοιμασία 18 μήνες.
Συνολικά συμμετείχαν 117 drones και πράκτορες σε τρεις ρωσικές περιοχές.
Ο Zelensky ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκράτης και εξτρεμιστής στην Ρωσίας.
Σφοδρή ρωσική απάντηση
Η Ουκρανία, λοιπόν, φαίνεται πως ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή, εξαπολύοντας χτύπημα σε βάσεις της ρωσικής στρατηγικής αεροπορίας – πυλώνα της πυρηνικής αποτροπής της Μόσχας.
Η προκλητική αυτή ενέργεια, με ξεκάθαρη δυτική υποστήριξη, όχι μόνο δεν αλλάζει τις ισορροπίες στο πεδίο των μαχών, αλλά ενδέχεται να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα: να αφυπνίσει τη ρωσική «Αρκούδα» και να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη, σφοδρή απάντηση από το Κρεμλίνο.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της λεγόμενης επιχείρησης «Spiderweb» που σχεδιαζόταν επί μακρόν, το Κίεβο εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά ρωσικών στρατηγικών αεροπορικών βάσεων σε όλη τη χώρα.
Η επιχείρηση στόχευσε τις βάσεις Olenia, Diaghilev, Severny, Belaya and Ukrainka – βάσεις-κλειδιά που φιλοξενούν τον στόλο της ρωσικής αεροπορίας.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν ότι η επιχείρηση προετοιμαζόταν για περισσότερο από 18 μήνες, δημοσιεύοντας χάρτες και εικόνες των εξειδικευμένων κοντέινερ για drones τα οποία μεταφέρονταν με φορτηγά.
Οι αρχικές ουκρανικές αναφορές έκαναν λόγο για τεράστια επιτυχία, υποστηρίζοντας ότι υπέστησαν ζημιές περισσότερα από 40 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95 και Tu-22M3.
Ωστόσο, προσεκτικότερη εξέταση αποκαλύπτει πιο μετριοπαθή αποτελέσματα.
Τι δείχνουν οι εικόνες
Οι δορυφορικές εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν επιβεβαιώνουν ζημιές στη βάση Belaya στην περιοχή του Irkutsk.
Σύμφωνα με αυτές, τρία βομβαρδιστικά Tu-95MS και τέσσερα Tu-22M3 πιθανότατα καταστράφηκαν, ενώ ένα ακόμη Tu-22M3 υπέστη ζημιές.
Οι δορυφορικές εικόνες της βάσης Olenia στη Murmansk δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αλλά προηγούμενο οπτικό υλικό από UAV επιβεβαιώνει πλήγματα, με τέσσερα Tu-95MS και ένα AN-12 να έχουν επηρεαστεί.
Συνεπώς, οι εκτιμώμενες ρωσικές απώλειες από την επίθεση ανέρχονται σε 12 βομβαρδιστικά και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άλλες τρεις στοχευμένες βάσεις φαίνεται να απέφυγαν σοβαρές ζημιές, με την επίθεση στην Ukrainka να αποτυγχάνει πλήρως όταν το όχημα μεταφοράς των drones πήρε φωτιά καθ’ οδόν.
Αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι πανηγύρισαν την επιχείρηση ως σημαντικό επίτευγμα, ο στρατηγικός της αντίκτυπος παραμένει αμφίβολος.
Εάν τα Tu-95MS που υπέστησαν ζημιές δεν είναι επισκευάσιμα, πρόκειται για σοβαρή και εξαιρετικά δαπανηρή, αλλά όχι κρίσιμη απώλεια.
Η ρωσική αεροπορία διαθέτει περίπου 50 έτοιμα προς μάχη Tu-95MS.
Η Μόσχα διατηρεί σημαντικό αριθμό βομβαρδιστικών σε επιχειρησιακή κατάσταση, και η απώλεια λίγων αεροσκαφών δύσκολα θα αλλάξει ουσιωδώς τις στρατιωτικές ισορροπίες.
Πιο ανησυχητικό είναι ότι οι επιθέσεις ενδέχεται να προκαλέσουν σφοδρή ρωσική αντίδραση, σε μια περίοδο που οι διπλωματικές επαφές βρίσκονται ήδη σε κρίσιμο σημείο.
Η Ουκρανία επιτέθηκε σε μέρος της ρωσικής πυρηνικής τριάδας – μια τέτοια πρόκληση ενδέχεται να εξαναγκάσει τη Μόσχα να επανεξετάσει τη στρατηγική της άμυνας.


Δυτική εμπλοκή
Το περιστατικό ανέδειξε και πάλι τη δυτική εμπλοκή στον πόλεμο. Είναι σαφές ότι η επίθεση σε αεροσκάφη που συνδέονται με τη ρωσική πυρηνική ισχύ ήταν εντολή των υποστηρικτών του Κιέβου και έχει σχεδόν μηδενικό αντίκτυπο στις μάχες εντός Ουκρανίας.
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από ξένες δυνάμεις που παρείχαν στην ουκρανική πλευρά τα απαραίτητα δεδομένα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι προσέφεραν πληροφοριακή υποστήριξη, ωστόσο η χρονική σύμπτωση με την αυξημένη παρακολούθηση ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από δορυφόρους του ΝΑΤΟ είναι αξιοσημείωτη.
Καθώς οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για νέες διαπραγματεύσεις, οι επιθέσεις αυτές εισάγουν νέα ένταση, αντί να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας.
Η ψυχολογική επίδραση της διάρρηξης της ρωσικής στρατηγικής άμυνας μπορεί να είναι πιο σημαντική από τη φυσική ζημιά, αλλά μπορεί να έχει ως τίμημα την κλιμάκωση των εχθροπραξιών τις επόμενες εβδομάδες.
Το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει πλέον πίεση για μια αποφασιστική απάντηση, ενώ ταυτόχρονα καλείται να εξηγήσει σοβαρές αποτυχίες ασφαλείας σε μερικές από τις πιο ευαίσθητες στρατιωτικές του εγκαταστάσεις.

www.bankingnews.gr
_________________________________
Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη