12.4.25

Έρευνα του Inside Story.- Σκάνδαλο ολκής: πως ο Μητσοτάκης ξευτέλισε την πολιτική επικοινωνία

Με τα λεφτά του Ελληνικού λαού πληρώνουν  "κολλητούς" που
κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον (μη ξεχνάτε και τις τηλ. υποκλοπές....) και ακόμα υπάρχουν ψηφοφόροι που τους στηρίζουν!!! Αφήνουν τους Έλληνες στη φτώχεια και
αυτοί ξοδεύουν αλόγιστα τεράστια ποσά, για να διατηρηθούν στην εξουσία!
Ως πότε;
Α.Γ


Η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Θανάσης Κουκάκης συνυπογράφουν ένα ρεπορτάζ για την εταιρεία Blue Skies που απασχολεί από το 2018 τους διαχειριστές της «Ομάδας Αλήθειας», πρακτικά δηλαδή το σημαντικότερο μέρος του μηχανισμού προπαγάνδας της ΝΔ και της κυβέρνησης.
Ποια είναι η εταιρεία;
Γιατί είναι σημαντικό το θέμα;
Γιατί είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι κεντρικά στελέχη ενός μηχανισμού κομματικής επικοινωνίας απασχολούνται από μια ιδιωτική εταιρεία, που συνδέεται με πρόσωπα τα οποία διατηρούν στενούς δεσμούς με το κόμμα – εν προκειμένω τη ΝΔ.

Δημοσίευση του χρήστη Nikos Sverkos 

Μια σπουδαία μέρα για την αλήθεια.
Αλλά μάλλον δεν θα την πάρετε είδηση.
Δυόμισι χρόνια πριν…
Συγχωρήστε μου το αυτοαναφορικό ξεκίνημα. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκινήσαμε για λογαριασμό της «Αυγής» μια μεγάλη έρευνα για τον μηχανισμό προπαγάνδας της ΝΔ. Το ενδιαφέρον μας ήταν πολιτικό, αλλά και προσωπικό, κακά τα ψέματα. Εκείνη την εποχή η ακροδεξιά τοξικότητα της ΝΔ είχε κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι φορείς της εξαπέλυαν επιθέσεις, κάποιες από τις οποίες δεχόμουν και εγώ. Με τον καιρό είχε αρχίσει να σχηματίζεται, όμως, ένα μοτίβο, που παρουσίαζε εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Μαζί με τον Σπύρος Ραπανάκης και πολύτιμους φίλους και τότε συναδέλφους, που ταπεινά επιμένουν να μην θέλουν να βγουν «μπροστά», ξεκινήσαμε να ψάχνουμε πώς συντονίζονταν τα τρολ της ΝΔ και ποιά σχέση είχαν με το κυβερνών κόμμα.
Μετά από μέρες αναζήτησης και διασταύρωσης καταφέραμε να οριοθετήσουμε τον μηχανισμό, να βρούμε τα βασικά του μέλη και να επιβεβαιώσουμε πως δραστηριοποιούνται. (https://www.avgi.gr/…/426293_ta-diktya-mayris…).
Η έρευνά μας επεκτάθηκε αυτόματα στην Ομάδα Αλήθειας και το ellada24, καθώς το περιεχόμενό τους αναπαρήγαγε ο συγκεκριμένος μηχανισμός στα social media. Μερικές φορές, μάλιστα, τα αχόρταγα τρολ δημοσιεύαν υλικό, προτού καν μπει το σήμα της Ομάδας Αλήθειας, καρφώνοντας τον σύνδεσμό τους με τη ΝΔ.
Καταλήξαμε να ερευνούμε τους δύο βασικούς επικεφαλής της, τους Κίμωνα Μπένο και Κωνσταντίνο Δογάνη(οι εικονιζόμενοι). Βρήκαμε πολλά στοιχεία για την στενή σχέση τους με την ηγεσία της ΝΔ, τα οποία φυσικά δημοσιεύσαμε.
Φωτογραφία: Κίμωνας Μπένος, Κωνσταντίνος Δογάνης
Η έρευνά μας, όμως, κάποια στιγμή χτύπησε σε «τοίχο». Διάφορα στοιχεία που είχαμε συλλέξει ήταν αδύνατον να δημοσιευτούν χωρίς να πληγεί η ίδια η έρευνά μας. Δεν μας πτόησαν φυσικά κάτι λιγοστά εξώδικα ή κάτι αστείες ανακοινώσεις των εμπλεκομένων. Βλέπαμε μπροστά μας την απάντηση στο μείζον, την πηγή χρηματοδότησης της Ομάδας Αλήθειας και μισθοδοσίας των στελεχών της, αλλά αδυνατούσαμε να ανοίξουμε τις τελευταίες «πόρτες», γιατί στόματα στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο παρέμεναν ερμητικά κλειστά.
🔻Η αποκάλυψη του Inside Story
Δεν το κρύβω, εξεπλάγην πολύ ευχάριστα σήμερα με το αναλυτικότατο και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Thanasis Koukakis και της Eliza Triantafyllou στο InsideStory. Πίστευα ότι η παλιότερη έρευνά μας είχε αφήσει μεν αποτύπωμα (ευχαριστούμε πολύ τον Θανάση και την Ελίζα για την αναφορά σε δημοσίευμά μας), αλλά και πως το θέμα είχε ατονήσει καθώς η ύπαρξη της Ομάδας Αλήθειας δεν προκαλεί πλέον έκπληξη ή οργή, έχουμε συνηθίσει το «τέρας» που τη μία εκτοξεύει ρατσισμό και ψέματα και την άλλη ύμνους για το μητσοτακικό σύστημα.
Τι αποκαλύπτει όμως σήμερα το InsideStory;
Ότι «κομβικά μέλη της γαλάζιας “ομάδας κρούσης” μισθοδοτούνται τα τελευταία επτά χρόνια από μια συγκεκριμένη εταιρεία. Πρόκειται για την Blue Skies Μονοπρόσωπη ΑΕ των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου,που είναι ιδρυτικά στελέχη μιας από τις πιο γνωστές και καθιερωμένες εταιρείες στρατηγικής επικοινωνίας στην Ελλάδα».

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα πρόσωπα και τις εταιρίες, θα το θέσω απλά. Η ηγεσία της Ομάδας Αλήθειας πληρώνεται από ένα «παραμάγαζο» μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες της χώρας, την οποία όποια κυβερνητική πέτρα κι αν σηκώσεις θα την βρεις από κάτω.

Το ενδιαφέρον είναι πως στην Blue Skies απασχολούνται παράλληλα και διορισμένοι στην κυβέρνηση και το Μαξίμου, συμπεραίνοντας πως παίρνουν και κατιτίς παραπάνω για τις υπηρεσίες τους στον Μητσοτάκη και το Μαξίμου. Α, από εκεί μισθοδοτείται και μια Ελιά Ζερβού, που ρίχνει με τον κουβά εμέσματα κατά πάντων.
🔻Η σημασία των αποκαλύψεων
Το ρεπορτάζ είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους εξής λόγους:
➞ Λύνει το «μυστήριο» της χρηματοδότησης της Ομάδας Αλήθειας και των παραφυάδων της. Το υλικό, που παράγεται για χρόνια από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό, απαιτεί σημαντικούς πόρους και επαγγελματισμό. Τα τρολ της ΝΔ, που πίσω τους κρύβονται κάποιοι καημένοι εθελοντές, πώς να νιώθουν σήμερα;
➞ Τεκμηριώνει κάτι για το οποίο η «πιάτσα» βουίζει εδώ και χρόνια. Πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΝΔ φροντίζουν για να συμπληρωθεί το εισόδημα κρίσιμων συνεργατών της και εργαζομένων της με έναν μισθό σε εταιρία του ιδιωτικού τομέα.
➞ Περιγράφει την σχέση οικονομικού και πολιτικού συμφέροντος που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μια ισχυρή εταιρία επικοινωνίας και διαφημίσεων. Διαφαίνεται πως το Μαξίμου και το υπουργείο «σπρώχνει» δουλειές σε εταιρίες συμφερόντων των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου, και εκείνοι για αντάλλαγμα μισθοδοτούν τους ιθύνοντες της προπαγάνδας της ΝΔ. Τα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών προέρχονται μεταξύ άλλων από δουλειές με το δημόσιο.
➞ Σκιαγραφείται καθαρά ένα ακόμα τρίγωνο. «Κυβέρνηση – Διαφημιστικές – ΜΜΕ» λειτουργούν με αμοιβαία επωφελή τρόπο και συμβαδίζουν με «μαστίγιο και καρότο». Η κυβέρνηση δίνει σε μια εταιρία επικοινωνίας δουλειές και χρήμα. Σε αντάλλαγμα η εταιρία της πληρώνει στελέχη και συνεργάτες. Η ίδια εταιρία μοιράζει διαφημίσεις σε μέσα ενημέρωσης. Και τα μέσα ενημέρωσης πριμοδοτούν την ατζέντα της κυβέρνησης, ώστε να μην χάσουν διαφημίσεις, τις οποίες μοιράζει η εταιρία επικοινωνίας.
🔻Το επιμύθιο του τριγώνου
Το τρίγωνο αυτό λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα εδώ και χρόνια, Τους στόχους του, την επικοινωνιακή υπεροπλία ή ασυλία του Μητσοτάκη και το οικονομικό κέρδος των εμπλεκομένων, τους έχει πετύχει και με το παραπάνω.
Γι αυτό και μάλλον δεν θα ακούσετε σε κάποιο από τα μεγάλα -προσδεδεμένα στο κυβερνητικό άρμα- μέσα ενημέρωσης την αποκάλυψη του InsideStory.
❗(Ένα «κερασάκι» για το τέλος: Οι Βαρβιτσιώτης και Ολύμπιος, καθώς και ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ και εργαζόμενη στην Blue Skies, παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και το κέντρο του Predator).
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και γένι

 ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

 

Νέα θεσμική εκτροπή της ΝΔ – Αποκαλύφθηκε ο μηχανισμός με όχημα την Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου σε απευθείας σύνδεση με Μαξίμου για προπαγάνδα και δολοφονία χαρακτήρα αντιπάλων
11.04.202514:18

Η Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου απασχολεί από το 2018 τους διαχειριστές της «Ομάδας Αλήθειας», καθώς και εργαζόμενους στην επικοινωνία και στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του Μαξίμου.
Αποκαλύψεις για την Ομάδα Αλήθειας, την ιδιωτική εταιρεία που στεγάζει κεντρικά πρόσωπα του μηχανισμού προπαγάνδας της ΝΔ, καθώς και εργαζόμενους στην επικοινωνία και στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του Μαξίμου κάνει σήμερα το Inside Story.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι: «Η Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου απασχολεί από το 2018 τους διαχειριστές της «Ομάδας Αλήθειας», καθώς και εργαζόμενους στην επικοινωνία και στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του Μαξίμου».

Στην έρευνα αναφέρεται ότι ο μηχανισμός αυτός έχει εξαιρετικά συντεταγμένη δράση και ταχύτατα αντανακλαστικά ενώ επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι κεντρικά στελέχη ενός μηχανισμού κομματικής επικοινωνίας απασχολούνται από μια ιδιωτική εταιρεία, που συνδέεται με πρόσωπα τα οποία διατηρούν στενούς δεσμούς με το κόμμα – εν προκειμένω τη ΝΔ.

Νέα θεσμική εκτροπή της ΝΔ – Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Inside Story
Αναλυτικά το Inside Story αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια οικοδομήθηκε από ικανότατους content creators και ειδικούς στα social media ένας μηχανισμός προπαγάνδας, «πολιτικής τεκμηρίωσης» και επικοινωνίας, με αιχμή τη γνωστή σε όλους «Ομάδα Αλήθειας», για να υποστηρίξει τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η δράση του είναι εξαιρετικά συντεταγμένη, τα αντανακλαστικά του ταχύτατα και η στόχευσή του απόλυτα σαφής: η υπεράσπιση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ειδικά σε στιγμές πολιτικής κρίσης. Από την τραγωδία στα Τέμπη μέχρι το σκάνδαλο των υποκλοπών και από την μεταναστευτική κρίση στον Έβρο έως το ναυάγιο της Πύλου, η ψηφιακή αυτή φρουρά δίνει το πρόσταγμα – όχι απλώς απαντώντας, αλλά διαμορφώνοντας το αφήγημα προτού καν διατυπωθεί το ερώτημα.

Δεν πρόκειται για κάποια πρωτοτυπία· ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, αλλά και αρκετά πρόσφατα από τον Χρήστο Σπίρτζη, για κάτι αντίστοιχο και πιο συγκεκριμένα για τη στρατολόγηση δεκάδων τρολς (ανώνυμων λογαριασμών στα social media) που διαδίδουν το αφήγημα του κόμματος, διασπείρουν ψεύδη και εξαπολύουν επιθέσεις κατά των πολιτικών τους αντιπάλων.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι κεντρικά στελέχη ενός μηχανισμού κομματικής επικοινωνίας απασχολούνται από μια ιδιωτική εταιρεία, που συνδέεται με πρόσωπα τα οποία διατηρούν στενούς δεσμούς με το κόμμα – εν προκειμένω τη ΝΔ.

Ο κοινός εργοδότης

Το inside story αποκαλύπτει σήμερα ότι κομβικά μέλη της γαλάζιας «ομάδας κρούσης» μισθοδοτούνται τα τελευταία επτά χρόνια από μια συγκεκριμένη εταιρεία.

Πρόκειται για την Blue Skies Μονοπρόσωπη ΑΕ των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, που είναι ιδρυτικά στελέχη μιας από τις πιο γνωστές και καθιερωμένες εταιρείες στρατηγικής επικοινωνίας στην Ελλάδα, της V+O, η οποία λειτουργεί από το 2000. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2023, η V+O απασχολούσε 110 άτομα και η χρονιά έκλεισε με καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 14 εκατ. ευρώ και κέρδη κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ. Πλέον οι Βαρβιτσιώτης – Ολύμπιος κατέχουν το 30% της V+O και το υπόλοιπο 70% πέρασε στις αρχές του 2024 στα χέρια της ιταλικών συμφερόντων SEC Newgate.

Ο managing director στη V+O Θωμάς Βαρβιτσιώτης, γιος του ιστορικού στελέχους της ΝΔ Γιάννη Βαρβιτσιώτη και αδερφός του πρώην βουλευτή και υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και πλέον μετρά πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας. Είναι ο άνθρωπος που έτρεξε τις προεκλογικές εκστρατείες της ΝΔ τόσο το 2018-2019 όσο και το 2023, με τα γνωστά επιτυχή αποτελέσματα. Πρόσφατα δημοσιεύματα σε προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης σκοπεύει να πολιτευτεί με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ κατά καιρούς κυκλοφορούν φήμες για ενδεχόμενη αξιοποίησή του στην κυβέρνηση.

Ο επίσης managing director και αντιπρόεδρος της V+O Γιάννης Ολύμπιος έχει πολυετή εμπειρία στον χώρο της στρατηγικής επικοινωνίας, των δημοσίων σχέσεων και της διαχείρισης κρίσεων, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ως εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Ποια είναι η Blue Skies

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 και τον Οκτώβριο του 2004 ως μέτοχος εμφανίζεται η V+O και στο ΔΣ μπαίνουν ως μέλη οι Θωμάς Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Ολύμπιος.

Tον Ιούνιο του 2010 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκλέγεται ο Γιάννης Ολύμπιος και τον Ιούνιο του 2015 ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης εκλέγεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου, με τον Γιάννη Ολύμπιο να διατηρεί τη θέση του προέδρου. Στις θέσεις αυτές παραμένουν έως και τον Ιανουάριο του 2024, με τη Γενική Συνέλευση μετόχων να εκλέγει νέο Σύμβουλο Διαχείρισης τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο Ευάγγελο Δήμα. Είχε προηγηθεί στις 29 Δεκεμβρίου 2023 απόφαση του ΔΣ για μεταφορά έδρας της εταιρείας από τη διεύθυνση όπου στεγάζεται η V+O σε νέα διεύθυνση, την οποία χρησιμοποιεί ως έδρα και άλλη μία εταιρεία των Ολύμπιου-Βαρβιτσιώτη, που παρέχει επιχειρηματικές συμβουλές και άλλες συμβουλές διαχείρισης.

Από το καταστατικό της Blue Skies προκύπτει ότι δραστηριοποιείται στη διοργάνωση και εκμετάλλευση αθλητικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπονεί οικονομοτεχνικές μελέτες για την αξιοποίηση υπαίθριων χώρων, ασχολείται με τη διαχείριση και εμπορία διαφημιστικού υλικού, καθώς και με τη διαχείριση και εκμετάλλευση βάσεων προσωπικών μη ευαίσθητων δεδομένων, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που αναδεικνύουν τη φύση και τον πολιτισμό, παρέχει υπηρεσίες πρακτόρευσης και επαγγελματικής προώθησης σε καλλιτέχνες και αθλητές, προσφέροντας στρατηγική διαχείριση της καριέρας τους, δραστηριοποιείται στον τομέα της επικοινωνίας παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπονεί μελέτες για διάφορα ζητήματα, πραγματοποιώντας έρευνες αγοράς.

Η «Ομάδα Αλήθειας» στο μισθολόγιο

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του inside story, η εταιρεία Blue Skies το 2018 και το 2019 προσέλαβε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και άτομα φίλα προσκείμενα στο κόμμα με γνώση της επικοινωνίας και των social media.

Μεταξύ των 15 εργαζομένων της Blue Skies συγκαταλέγονται οι Κίμωνας Μπένος και Κώστας Δογάνης, οι βασικοί πυλώνες της «Ομάδας Αλήθειας», της πλατφόρμας που έχει εξελιχθεί σε κομβικό όργανο προώθησης της κυβερνητικής γραμμής, παρουσιάζοντας τα μηνύματα της ΝΔ με επιδραστικό τρόπο – συχνά πριν αυτά καν φτάσουν στα παραδοσιακά ΜΜΕ.

https://www.anixneuseis.gr/