Τι εντυπωσίασε τους βουλευτές που παρακολούθησαν την «κλειστή» ενημέρωση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια για τους εξοπλισμούς; Πρώτον η προχειρότητα. Δεύτερον ότι δεν υπήρχε απολύτως τίποτα …απόρρητο! Τρίτον η δικαιολογία Δένδια για τα F-35…Ενδιαφέρουν επειδή τα ήθελαν οι Τούρκοι!!! Τέταρτον το ύφος και η επιμονή του κ.Δένδια να μιλά για τις αγορές δισεκατομμυρίων σε πρώτο ενικό: «Θα αγοράσω, θα εξετάσω, θα αποφασίσω» είπε και ξαναείπε λες και μιλούσε για την εβδομαδιία λίστα αγορών του από το σούπερ μάρκετ.
Προφανώς κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει πως …αγοράζει και αποφασίζει με τα λεφτά άλλων. Των πολιτών τους οποίους φιλοδοξεί να κυβερνήσει κιόλας ως πρωθυπουργός. Αυτοί πληρώνουν και οφείλει να τους δίνει λογαριασμό για κάθε ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει. Το ίδιο ισχύει και για τους συμβούλους του, που συμμετέχουν όπως μαθαίνουμε σε κυριακάτικα … think tank της Κηφισιάς , μιλώντας περί ανέμων ,υδάτων αλλά και εξοπλισμών.
Η παρουσία Δένδια -Χούπη στην ενημέρωση ήταν επιεικώς απαράδεκτη και μάλλον έκαναν μεγάλο λάθος τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δέχτηκαν να συνεχιστεί η «ενημέρωση» . Αν ισχύουν όσα έγραψε ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ, κακώς δεν αποχώρησε και ο ίδιος και οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Γιατί;
Διαβάστε πως περιέγραψε τη συνεδρίαση ο ίδιος ο ΥΕΘΑ μιλώντας στο στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (“DELPHI ECONOMIC FORUM.
Όταν ρωτήθηκε για την ένταση που επικράτησε είπε:
«Ξέρετε, πάντα ό,τι φαίνεται στις κάμερες δεν είναι αλήθεια, με το που έκλεισαν οι κάμερες.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:
Ήταν με κλειστές κάμερες πάντως σε όλη τη διάρκεια.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ:
Σε όλη τη διάρκεια ήταν κλειστές. Τέθηκε απλώς ένα διαδικαστικό θέμα από την Αντιπολίτευση στην αρχή κι ήταν κατανοητό. Γιατί; Γιατί αυτή ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία».
Πρωτόγνωρη διαδικασία η ενημέρωση αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για εξοπλισμούς; Πολιτεύεται σίγουρα στην Ελλάδα ο κ.Δένδιας;
Είπε ακόμη:
«Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, της ολιστικής αντίληψης, προτάθηκαν συγκεκριμένες αμυντικές λύσεις κι επίσης υπήρξε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της καινοτομίας, κάτι που στην Ελλάδα έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω». Να τον ενημερώσουμε ότι οι βουλευτές που τον άκουσαν δεν διαπίστωσαν καμία απολύτως συγκεκριμένη λύση και βγαίνοντας από την αίθουσα προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιο ήταν το νόημα της ενημέρωσης.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη άποψη ότι ο Στόλος δεν θα έχει ρόλο προστασίας του Αιγαίου. Υποθέτουμε και άλλων θαλασσών ελληνικών συμφερόντων.
Είπε:
«Τώρα, το να εξηγήσω το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας λεπτομερώς δεν έχει έννοια. Μπορώ να πω όμως μια βασική αντίληψη που αλλάζει σε σχέση με το παρελθόν. Όπως είναι γνωστό, παλιότερα κατά την κοινή αντίληψη, τη θάλασσα την προστάτευε ο στόλος, τον αέρα τον προστάτευε η αεροπορία και τη στεριά την προστάτευε ο στρατός. Χοντρά, αυτό ήταν. Ε, αυτό που φαίνεται απολύτως λογικό πια δεν είναι έτσι.
Δημιουργούμε αυτό που λέμε «Ασπίδα του Αχιλλέα», η οποία είναι μια ολιστική προσέγγιση που εντάσσει όλες τις αμυντικές μας δυνατότητες κάτω από αυτήν».
Και τι είναι η Ασπίδα του Αχιλλέα; Διαβάστε και βγάλτε συμπέρασμα:
«Γιατί επιλέξαμε την «Ασπίδα του Αχιλλέα»; Όχι μόνο για τη μυθολογική της αναφορά ή για τις τεράστιες δυνατότητες του ήρωα, αλλά γιατί έχει πέντε επίπεδα. Αυτός ο Θόλος έχει και αυτός πέντε επίπεδα. Είναι σχεδιασμένος για να αντιμετωπίζει αεροπλάνα, πυραύλους, drones, πλοία και υποθαλάσσιες απειλές. Άρα, συνολικά να κλείνει αμυντικά ολόκληρη την επικράτειά μας. Και τα παραδοσιακά μας συστήματα, δηλαδή τα πλοία μας, ιδίως οι καινούργιες μας φρεγάτες που έρχονται, τα υποβρύχιά μας που θα αποκτηθούν, τα αεροπλάνα μας, ιδίως τα αεροπλάνα 4,5 και 5ης γενεάς, τα Rafale και τα F-35, να λειτουργούν σαν ανεξάρτητοι φορείς αποτροπής. Να μπορούν, δηλαδή, απελευθερωμένα από τη χωρική άμυνα της Πατρίδας, να μπορούν να λειτουργήσουν σαν δυνάμεις αποτροπής με τα στρατηγικά τους όπλα.»
Ο ΥΕΘΑ στο τέλος εξέθεσε και κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας:
«Ξαναλέω, όταν έκλεισαν οι κάμερες δυο κόμματα ψήφισαν υπέρ του σχεδιασμού και με εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος που ιστορικά ψηφίζει αρνητικά πάντοτε, έστω και για το τελευταίο ευρώ της αμυντικής δαπάνης, όλα τα κόμματα επιφυλάχθηκαν. Τους ενδιέφερε αυτό το οποίο ακούστηκε».
Ας καθίσουν και την επόμενη φορά να ακούν τα αφηγήματα Δένδια-Χούπη, την ίδια ώρα που στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα που αναζητούν λύση …χθες!