3.3.25

Η συγκέντρωση ξεπέρασε τους «σεισμούς» του Ανδρέα






Κανένα νόημα δεν θεωρώ ότι έχει να επαναλάβουμε φορτισμένους χαρακτηρισμούς από τις χθεσινές ανά την επικράτεια παλλαϊκές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες. Μπορώ να καταθέσω, με την ιδιότητα του αυτόπτη μάρτυρα, ότι στη Θεσσαλονίκη ήταν η μεγαλύτερη εξ όσων έχω καλύψει δημοσιογραφικά, τουλάχιστον μετά τη Μεταπολίτευση. Υπερτερούσε σε μαζικότητα εκείνης του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, άμα τη επιστροφή του μετά την πτώση της χούντας στη Νέα Παραλία· ήταν σαφώς μεγαλύτερη των προεκλογικών συγκεντρώσεων «σεισμών» του Ανδρέα Παπανδρέου, των μεγάλων συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό· ξεπέρασε κατά πολύ ακόμη και την περίφημη «λαοσύναξη» στην πλατεία Αριστοτέλους για τις ταυτότητες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. 


Η χθεσινή για τα Τέμπη έσπασε όλα τα κοντέρ. Πάσαι αι γενεαί προσήλθαν στην Αριστοτέλους για να αξιώσουν απόδοση δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα και κάποιοι, οργανωμένοι, την ανατροπή της κυβέρνησης. Μια απόκοσμη ησυχία απλωνόταν από νωρίς το πρωί στις συνοικίες της πόλης, που «άδειαζαν» καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας εγκατέλειπαν τα διαμερίσματα, έκλειναν τα καταστήματα, οι μαθητές έφευγαν από τα σχολεία και συνέρρεαν ομάδες ομάδες, παρέες παρέες, αμίλητοι, προς το σημείο της κεντρικής συγκέντρωσης, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η μεγαλειώδης διαμαρτυρία στην Κέρκυρα. Φωτ. INTIME NEWS



Δεν ήταν μία από τις συνήθεις θορυβώδεις πολιτικές ή άλλες συγκεντρώσεις, αυτή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Εξαίρεση, τα μικροεπεισόδια με κουκουλοφόρους και αστυνομικούς, στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού, απ’ όπου πέρασε η πορεία για να καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, και οι υψηλοί τόνοι από εξέδρας κάποιων εκ των συνδικαλιστών, οι οποίοι επιχείρησαν να δώσουν πολιτικό τόνο στις εκδηλώσεις. Οι γνωστοί κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά της αστυνομίας, που απάντησε με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Νωρίτερα, οι κουκουλοφόροι είχαν εμπλακεί σε επεισόδια με ομάδες ακροδεξιών που συμμετείχαν στην πορεία με ελληνικές σημαίες και μια σημαία του Γεωργίου Καραϊσκάκη.


Μια απόκοσμη ησυχία απλωνόταν από νωρίς το πρωί στις συνοικίες της πόλης, που «άδειαζαν» καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας όδευαν προς το σημείο της κεντρικής συγκέντρωσης.


Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, που παρέστη μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση, ανέφερε πως «ο πόνος για τον άδικο χαμό των παιδιών μας στοιχειώνει την Ελλάδα και κυριαρχεί θυμός γιατί η τραγωδία των Τεμπών απαιτεί δικαιοσύνη». Συγκινητικά ήταν τα λόγια συγγενών των αδικοχαμένων παιδιών, που έστελναν παράλληλα και μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα υποχωρήσουν εάν δεν απονεμηθεί δικαιοσύνη. Τραγικές ιστορίες γύρω από νεκρούς νέους στα Τέμπη γνωστοποιήθηκαν από ομιλητές, φορτίζοντας το βουβό κλίμα και ευρηματικά δρώμενα ενέτειναν τη συγκίνηση στα συγκεντρωμένα πλήθη.

Στην πόλη της Κοζάνης παρέλασαν πενήντα επτά τρακτέρ με ισάριθμες λαμπάδες και κατέληξαν στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς. Στα Ιωάννινα, τις ομιλίες συνόδευσε ένα ηπειρώτικο μοιρολόι. Στη Βέροια, ακούστηκε η αφήγηση της τραγικής περίπτωσης μιας γυναίκας αξιωματικού του στρατού που είχε μεταβεί στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους, έχασε το μεσημεριανό τρένο της επιστροφής και επιβιβάστηκε αργότερα στη μοιραία αμαξοστοιχία. Στον σταθμό του Πλατέος, στην Ημαθία, την περίμενε ο σύζυγός της, επίσης στρατιωτικός. Δεν έφτασε ποτέ, άφησε πίσω της δυο μικρά παιδιά.

Αυτοσχέδιο μνημείο για τα θύματα σε πλατεία της Λάρισας, μπροστά από το συγκεντρωμένο πλήθος. Φωτ. INTIME NEWS


Συγκινητική ήταν επίσης η ιστορία που ακούστηκε από μικροφώνου στη συγκέντρωση στην Εδεσσα και αφορούσε μηχανοδηγό του ΟΣΕ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο μοιραίο τρένο ενώ ετοιμαζόταν να παντρευτεί. Αναστάτωση επικράτησε στον χώρο μπροστά στο κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή (Αχιλλέα) στην πόλη των Σερρών. 

Διαδηλωτές φώναξαν υβριστικά συνθήματα και κινήθηκαν απειλητικά, όμως το επεισόδιο δεν εξελίχθηκε κατόπιν παρέμβασης του τοπικού αστυνομικού διευθυντή.