
Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) ανανέωσε την ταξιδιωτική του συμβουλή για τη Λιβύη, διατηρώντας τη μακροχρόνια προειδοποίησή του για ταξίδια στη χώρα λόγω συνεχιζόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια.
Από το 2014, η βρετανική κυβέρνηση συμβουλεύει να μην ταξιδεύουν στη Λιβύη, επικαλούμενη την εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας και την πιθανότητα ξαφνικής κλιμάκωσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξεσπάσματα βίας χωρίς προειδοποίηση.
Από το 2014, η βρετανική κυβέρνηση συμβουλεύει να μην ταξιδεύουν στη Λιβύη, επικαλούμενη την εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας και την πιθανότητα ξαφνικής κλιμάκωσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξεσπάσματα βίας χωρίς προειδοποίηση.
Σε επίσημη δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η FCDO τόνισε ότι κάθε ταξίδι προς, από ή εντός της Λιβύης γίνεται με ευθύνη του ταξιδιώτη. Προέτρεψε επίσης τους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η δήλωση υπογράμμισε περαιτέρω ότι η υποστήριξη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λιβύη είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η βρετανική πρεσβεία στην Τρίπολη δεν παρέχει άμεση βοήθεια σε Βρετανούς πολίτες. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης—όπως επιθέσεις, συλλήψεις ή θάνατοι—συνιστάται στους υπηκόους να επικοινωνούν με τη βρετανική πρεσβεία στην Τυνησία ή να αναζητούν βοήθεια μέσω διαδικτυακών καναλιών.
Αυτή η ανανεωμένη προειδοποίηση αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια στη Λιβύη, όπου η πολιτική αστάθεια και οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για τους ξένους υπηκόους.
Η Λιβύη βρίσκεται σε χάος από τότε που μια εξέγερση που υποστηριζόταν από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η κομητεία ήταν εδώ και χρόνια χωρισμένη μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων.
Η οικονομία της Λιβύης, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, έχει υποφέρει λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η αστάθεια έχει οδηγήσει σε διακυμάνσεις στην παραγωγή και τις τιμές του πετρελαίου, επηρεάζοντας την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και την οικονομία της Λιβύης.
Η σύγκρουση οδήγησε σε μια σημαντική ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν σκοτωθούν και πολλούς άλλους να έχουν εκτοπιστεί. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που χρησιμοποιούν τη Λιβύη ως σημείο διέλευσης προς την Ευρώπη έχουν επίσης αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες.
Οι προγραμματισμένες εκλογές για τον Δεκέμβριο του 2021 καθυστέρησαν λόγω διαφωνιών σχετικά με τους εκλογικούς νόμους και την επιλεξιμότητα ορισμένων υποψηφίων. Αυτή η καθυστέρηση έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας ειρηνικής πολιτικής μετάβασης.
Παρά την κατάπαυση του πυρός, η ασφάλεια βρίσκεται σε σημαντική ανησυχία με τις σποραδικές μάχες και την παρουσία μισθοφόρων και ξένων μαχητών. Η ενοποίηση του στρατού και η απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων είναι κρίσιμες προκλήσεις που δεν φαίνεται να διευθετούνται στο άμεσο μέλλον.
Libyan Observer
—
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com