«Milliyet»: «Υπεράσπιση της τιμής της Ελλάδας»
«Η αγάπη του ελληνικού λαού για την πατρίδα του δεν διαφέρει από τη δική μας αγάπη για την πατρίδα μας. Στο άρθρο το θέμα μας δεν είναι η ιστορία, αλλά η υπεράσπιση της τιμής του ελληνικού λαού απέναντι στην ταπείνωση που υπέστη η Ελλάδα στο Παρίσι και την Ουάσιγκτον την Τρίτη.
Η αγάπη του λαού της Ελλάδας για την πατρίδα του δεν διαφέρει από τη δική μας αγάπη για την πατρίδα μας.
Δεν έγραψα αυτή τη φράση για ομορφιά, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατελήφθη από τη ναζιστική Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.
Στην πρώτη της απόπειρα εισβολής η Ιταλία απέτυχε, οι Έλληνες κέρδισαν την πρώτη νίκη κατά του Mussolini, αλλά στη συνέχεια έφτασε σε βοήθεια της Ιταλίας ο Hitler.
Οι Έλληνες, που ο βασιλιάς τους κατέφυγε στην Αγγλία και η κυβέρνησή τους στην Αίγυπτο, έδειξαν μεγάλη υπόγεια αντίσταση σε αυτή την κατοχή.
Δεδομένου ότι δεν είχαν έναν ηγέτη όπως τον Mustafa Kemal Atatürk, η αντίσταση στην Ελλάδα δεν μπορούσε να οργανωθεί κάτω από μια ενιαία στέγη.
Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, που σχηματίστηκε από αριστερούς, και ο Ελεύθερος Δημοκρατικός Ελληνικός Στρατός, που σχηματίστηκε από δεξιούς, στην αρχή πολέμησαν εναντίον των εισβολέων, και όταν τελείωσε η κατοχή, πολέμησαν μεταξύ τους για 3 χρόνια.
Όλοι γνωρίζουν ότι σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο έβαλε το χεράκι του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζώρτσιλ, αλλά για κάποιο λόγο αυτό δεν συζητιέται πολύ.
Το θέμα μας δεν είναι η ιστορία, αλλά αυτό το άρθρο γράφτηκε για την υπεράσπιση της τιμής του ελληνικού λαού απέναντι στις δυο ταπεινωτικές καταστάσεις που βίωσε η Ελλάδα την Τρίτη.
[σσ. λεζάντα φωτογραφίας] Ο Yaşar Güler, υπουργός Εθνικής Άμυνας, δέχθηκε τον Saif Rashid Saif Al Jahwari, πρέσβη του Ομάν στην Άγκυρα. Έτσι γίνεται η υποδοχή των πρέσβεων σύμφωνα με τους κανόνες του πρωτοκόλλου.
(Σκηνή 1η – Παρίσι)
Το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Π/Θ της Ελλάδας Μητσοτάκη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 16:14, δηλαδή ένα λεπτό πριν από την προγραμματισμένη ώρα του ραντεβού.
Ωστόσο οι πόρτες του Μεγάρου δεν άνοιξαν. Με την αιτιολογία ότι η συνάντηση του Macron είχε κρατήσει παραπάνω έκαναν τον Έλληνα Π/Θ να περιμένει στο όχημα μέχρι τις 16:46.
Οι Γάλλοι, οι οποίοι είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα πρωτοκόλλου, θα μπορούσαν να είχαν πάρει τον Μητσοτάκη στο Μέγαρο και να τον φιλοξενήσουν αρκετά καλά αντί να τον κάνουν να περιμένει στο όχημα, όμως προτίμησαν να μην το πράξουν.
Έτσι έδωσαν την απάντησή τους στην ασέβεια που επέδειξε ο ΥΕΘΑ Δένδιας στην Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα.
Ο Δένδιας, προκειμένου να πετύχει το όνειρό του να γίνει Π/Θ, έκανε την Πρέσβη της Γαλλίας να καθίσει με έναν τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες του πρωτοκόλλου και μίλησε σε τόνο σαν να έδωσε τελεσίγραφο για τους πυραύλους Meteor που θα πουληθούν στην Τουρκία και σαν να μην έφταναν αυτά, πλάσαρε και τις φωτογραφίες και το περιεχόμενο της συνάντησης στα ΜΜΕ.
Οι πρέσβεις στις χώρες που πηγαίνουν εκπροσωπούν τον αρχηγό του κράτους, κάτι που ούτως ή άλλως δηλώνεται με σαφήνεια και στην επιστολή εμπιστοσύνης.
Το τίμημα για τις προσωπικές φιλοδοξίες του ΥΕΘΑ της Ελλάδας, το πλήρωσε ο Π/Θ Μητσοτάκης, όμως αυτός που ατιμάστηκε ήταν ο λαός της Ελλάδας.
Ο Δένδιας είχε συναντηθεί με την Πρέσβη της Γαλλίας, βάζοντας την να καθίσει σε χαμηλό κάθισμα.
Υπάρχει ένα θέμα που οι συνάδελφοί μου στην Αθήνα θα πρέπει να το σκεφτούν και να διερωτηθούν:
Ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας των Συμφωνιών Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφηκαν με τη Γαλλία; Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας.
Ο αρχισυντάκτης της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς, τον οποίο χαίρομαι που τον γνωρίζω, σε άρθρο του για την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε επιστήσει την προσοχή ότι θα πρέπει να δούμε τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη Γαλλία.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των πολιτικών επαρχιακού επιπέδου είναι ότι προσπαθούν να καλύψουν τα λάθη τους υψώνοντας τη φωνή τους και αποσπώντας την προσοχή σε άλλα θέματα.
Η ασέβεια του Δένδια προς την Γαλλίδα Πρέσβη είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια να καλύψει την ανεπάρκεια του και το λάθος του, αλλά για κάποιο λόγο αυτό δεν συζητιέται στην Αθήνα.
(Σκηνή 2η: Ουάσιγκτον)
Το ότι ο Π/Θ της Ελλάδας Μητσοτάκης αναγκάστηκε να περιμένει μισή ώρα στο αυτοκίνητό του, το μάθαμε από τη Voice of America.
Δηλαδή, από τον αμερικανικό οργανισμό προπαγάνδας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, που πληρώνεται από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Το ίδιο βράδυ, ο ΥΕΘΑ της Ελλάδας μίλησε στην Ουάσιγκτον στη Διάσκεψη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ομιλία του προσδιόρισε την Ελλάδα ως τη χώρα που θα εξυπηρετούσε περισσότερο τα συμφέροντα των ΗΠΑ, και αυτό αφού περιέγραψε την Τουρκία, χωρίς βέβαια να την κατονομάσει, λέγοντας πως έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και κακές σχέσεις με το Ισραήλ.
Δεν θα ρωτήσω: «Από πότε η Ελλάδα ανέλαβε την αποστολή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ΗΠΑ;», Ούτως ή άλλως η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Από την εποχή του Δένδια.
Ο ΥΕΘΑ της Ελλάδας δεν ατιμάζει μόνο τη χώρα του, αλλά υποτιμά και τη μνήμη της.
Οι άνθρωποι δεν έχουν ξεχάσει (....................)ότι οι ΗΠΑ έβαλαν το χεράκι τους και στο πραξικόπημα Σαμψών στην Κύπρο.
Ναι, τα πολεμικά σχέδια που βγήκαν από το Τουρκικό Δωμάτιο Απορρήτων με τη συνεργασία FETÖ-CIA διέρρευσαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και ναι, ο κόσμος εκτέθηκε στην προπαγάνδα ότι η Τουρκία θα εισβάλει στην Ελλάδα.
Ο ψυχολογικός πόλεμος άνοιξε το δρόμο για τη μυστική εισβολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κάτι που συμπίπτει με τη θητεία του Δένδια ως Υπουργού Εξωτερικών.
Το ερώτημα είναι, αν μια μέρα η Ελλάδα πει φύγετε, θα αδειάσουν οι ΗΠΑ τις στρατιωτικές βάσεις τους ή θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κάνουν την Ελλάδα να γονατίσει;
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των πολιτικών επαρχιακών επιπέδου είναι ότι η ανάγνωση της κατάστασης βασίζεται στην αποστήθιση και όχι στη γνώση.
Ενώ η Τουρκία, η οποία διεκδικεί να γίνει περιφερειακή δύναμη, δίνει αγώνα στην Ουάσιγκτον σε πολλούς τομείς, πρωτίστως για τη Συρία, θα μπορούσε ποτέ να μπει σε έναν ανταγωνισμό με την Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των ΗΠΑ, όπως την περιγράφει ο Δένδιας;
Ο Δένδιας συνεχώς βάζει στο τραπέζι το χαρτί της εχθρότητας προς την Τουρκία, προκειμένου να γίνει Π/Θ της Ελλάδας.
Και κανένας δεν ρωτάει αυτόν τον άνθρωπο «Ποια θα ήταν η πρώτη σου δουλειά αν γινόσουν Π/Θ;», «Θα αυξήσεις αμέσως τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια;», «Θα ρισκάρεις έναν πόλεμο με την Τουρκία;».
Ο πόλεμος είναι ένα δυσάρεστο στοίχημα, μιας και ο Δένδιας μιλάει διαρκώς για το δίκαιο, θα πρέπει να τον ρωτήσουμε και αν θα ήταν έτοιμος να πάει στη Χάγη για όλες τις διαφορές που έχει εγείρει η Τουρκία.
Στην πραγματικότητα πρωτίστως ο ελληνικός λαός και εν συνεχεία ο Π/Θ Μητσοτάκης αξίζουν πολλά περισσότερα από έναν ΥΕΘΑ που προσδιορίζει την ύπαρξη της Ελλάδας ως εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων.
Όπως είπα και στην αρχή του άρθρου, η αγάπη των Ελλήνων για την πατρίδα τους είναι παρόμοια με τη δική μας, σε αντίθεση με τον Δένδια, αγαπούν πολύ την τιμή του έθνους τους…»