Στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που οι διεθνείς εξελίξεις έχουν αναδείξει σε βασικό συστατικό του μωσαϊκού ασφαλείας της Δύσης, στοχεύει η παρουσία του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι στη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζον Χίλι, την προσεχή Τρίτη, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της εξαγωγής των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός μετά την «ουδέτερη» στάση του Γάλλου υπουργού Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκουρνού, ο οποίος μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, διευκρίνισε ότι το Παρίσι δεν μπορεί να επηρεάσει τις βρετανικές εξαγωγές όπλων. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, που χαρακτήρισε «εύλογη» την ανησυχία της ελληνικής πλευράς, αναμένεται να βρεθεί σύντομα στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, αν και η επίσκεψή του εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Παραμένει στο πρόγραμμα IRIS-T
H Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγής του πυραύλου IRIS-T Block II και, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα αναμένεται η σχετική ανακοίνωση της γερμανικής Diehl, η οποία ηγείται της κοινοπραξίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσημη ένταξη της χώρας μας σε ένα από τα πιο φιλόδοξα και επιτυχημένα ευρωπαϊκά αμυντικά πρότζεκτ καθυστέρησε για διαδικαστικούς λόγους, οι οποίοι εν τέλει ξεπεράστηκαν.
Ηδη από το καλοκαίρι του 2024, η Αθήνα διαβεβαίωνε μέσω αλληλογραφίας ότι επιθυμεί να παραμείνει μέλος της κοινοπραξίας για την εξέλιξη του πυραύλου IRIS-T, ωστόσο, μέχρι τον Δεκέμβριο που υπεγράφη η σχετική σύμβαση με όλα τα μέρη, η Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει στην καταβολή της συμμετοχής της, ύψους περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ. Αρμόδιες πηγές εξηγούν στην «Κ» ότι το πρόγραμμα, από «ερευνητικό» άλλαξε χαρακτηρισμό σε «εξοπλιστικό» και πρόκειται να ενταχθεί στον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) που θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια της Βουλής από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, στα μέσα Μαρτίου.
Από ελληνικής πλευράς, στην ανάπτυξη και παραγωγή του πυραύλου IRIS-T συμμετέχουν η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και η INTRACOM. Εκτός από την Ελλάδα, στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Ισπανία. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επιστροφές από τη βιομηχανική παραγωγή, τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και τη χρήση του οπλικού συστήματος από την Πολεμική Αεροπορία είναι υπερ-πολλαπλάσιες του κόστους συμμετοχής που καταβάλλει η Ελλάδα, ενώ η εγχώρια παραγωγή έστω και μέρους του συστήματος είναι σημαντική για την ασφάλεια εφοδιασμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Επιπλέον, ο IRIS-T είναι όπλο που δεν διαθέτει η Τουρκία, άρα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι εκτός από τη συμμετοχή στην ανάπτυξη και παραγωγή του IRIS-T Block II, η Ελλάδα σκοπεύει να αποκτήσει σημαντικό απόθεμα βλημάτων αλλά και να επαναπιστοποιήσει το υφιστάμενο απόθεμα.
Ο πύραυλος
Ο IRIS-T Block I (ΑΙΜ-2000) είναι πιστοποιημένος στα ελληνικά F-16 Block 52+ και στα αναβαθμισμένα Viper. Είναι πύραυλος μικρής εμβέλειας (έως 25 χιλιόμετρα), υπέρυθρης απεικόνισης (IIR), ο οποίος εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας ως ανώτερος των ΑΙΜ-9 Sidewinder. Υπερτερεί σε βεληνεκές, έχει αυξημένη εμβέλεια «κλειδώματος», μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών και, εκτός από μαχητικά, μπορεί να εμπλέξει εισερχόμενους πυραύλους αλλά και ναυτικούς στόχους. Η νέα έκδοση του πυραύλου (Block II) θα είναι εφοδιασμένη με προηγμένο αισθητήρα εντοπισμού και καθοδήγησης, σύγχρονα ηλεκτρονικά και σύστημα ζεύξης δεδομένων (data link).
Η Ελλάδα δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της και για το αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T SLM που βασίζεται στον γνωστό πύραυλο και δοκιμάστηκε με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Ουκρανία. Το σύστημα σχεδιάζεται να αποτελέσει τμήμα της πολυστρωματικής αεράμυνας «European Sky Shield Initiative», μέρος της οποίας είναι η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία, καθώς αποτελεί τμήμα του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας του ΝΑΤΟ.