4.7.24

Το ιταλικό πλοίο «Teliri» ποντίζει καλώδια παρουσία του ελληνικού και τουρκικού πολεμικού ναυτικού
Το ιταλικό πλοίο «Teliri» πραγματοποιεί πόντιση καλωδίων οπτικών ινών με... παρουσία του ελληνικού και του ....τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το «Teliri» κινείται εντός δυνητικής ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» χθες, Τρίτη (02/07), το «Teliri» κινούνταν αρκετές δεκάδες μίλια νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου, ενώ εντός των επομένων 24ώρων αναμένεται να πλεύσει και προς την περιοχή που έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δηλαδή στα νότια της Ρόδου και δυτικότερα.


Από την πρώτη στιγμή το ιταλικό πλοίο παρακολουθούσαν κορβέτες του ναυτικού της Τουρκίας ενώ από τη στιγμή που πέρασε εντός της περιοχής δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, έπλευσε και η πυραυλάκατος του Π.Ν. «Γρηγορόπουλος».
Το ερώτημα είναι αν η τουρκική κορβέτα θα αποχωρήσει όταν οι δραστηριότητες συνεχιστούν δυτικότερα, στην οριοθετημένη περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που αποτελεί συμφωνία η οποία έχει ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Ιταλική κυβέρνηση είχε ενημερώσει και την Αθήνα και την Άγκυρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση είχε ειδοποιήσει αρμοδίως τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες του «Teliri» για λογαριασμό της εταιρείας Elettra Tlc SpA.
Σημειώνεται ότι ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού είχε εκδώσει προ ημερών NAVTEX με το πρόγραμμα εργασιών πόντισης υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών από το «Teliri» για την περίοδο μεταξύ 29 Ιουνίου και 18 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική δραστηριότητα στα ελληνικά νερά.


Πηγή: liberal.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com