1.7.24

Αλ. Τσίπρας στο τουρκικό πανεπιστήμιο Κοc: "Η Αν. Μεσόγειος είναι θάλασσα αμοιβαίου σεβασμού... ειρήνης και συνεργασίας"!Επίτιμος διδάκτορας του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Koc ανακηρύχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της σημερινής τελετής αποφοίτησης του τουρκικού πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο έχει ιδρυθεί από την γνωστή οικογένεια Κοτς που έλέγχει ένα τεράστιο κομμάτι της τουρκικής επιχειρηματικότητας.
Μεταξύ των επιχειρήσεων της δυναστείας Κοτς στην Τουρκία συγκαταλέγεται και το πλειοψηφικό πακέτο στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ).
Το πανεπιστήμιο Κοτς ιδρύθηκε με δωρεά της ομώνυμης δυναστείας το 1993, σε εκτενή έκταση στην έξοδο του Βοσπόρου προς τον Εύξεινο. Αξιολογείται από πολλούς ως το καλύτερο ιδιωτικό της Πόλης. Εξειδικεύεται στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες. Είναι το ακριβότερο, με διαφορά, από τα τουρκικά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πολλοί ωστόσο σημειώνουν ότι το Κοτς διακατέχεται από πνεύμα συντηρητισμού.
Γνωστές οι εξαιρετικές ,φιλικές σχέσεις που διατηρεί η οικογένεια Κοτς με την οικογένεια Μητσοτάκη…
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, απέφυγε τις «γωνίες». Αναφέρθηκε στο Κυπριακό για το οποίο είπε πως λυπάται «που δεν μπορέσαμε να το λύσουμε το 2017». Το Κυπριακό συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια και τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν εκεί. Δεν μπορεί να λυθεί με «καλές προθέσεις», που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν από την Τουρκία.
Όσο για τα ελληνοτουρκικά; Είπε ότι Έλληνες και Τούρκοι αξίζουν ένα μέλλον ειρήνης. Αυτό εξαρτάται από την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι προφανές ότι δεν απειλεί την ειρήνη και με την υπέρμετρη υποχωρητικότητα της ρισκάρει την ύπαρξη της.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ανακοίνωσε δημόσια την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, μετά από 15 συναπτά έτη ως αρχηγός του κόμματός του. «Είναι μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω», σημείωσε. «Λίγες μέρες αργότερα, ενώ περπατούσα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένας νεαρός Τούρκος με πλησίασε και με ξάφνιασε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ότι οι Τούρκοι έχουν ένα ρητό: Boyun eğme. -Κράτα το κεφάλι σου ψηλά, είπε. Αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι πάντα», πρόσθεσε. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «έτσι σήμερα, έναν χρόνο μετά, καθώς σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας, θα ήθελα να θυμάστε αυτά τα λόγια.Για όλες τις μεγάλες στιγμές και όλες τις σπουδαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας. Για όλα όσα θα χρειαστεί να αγωνιστείτε -στη ζωή σας, για τη χώρα σας, τις οικογένειές σας ή το μέλλον σας. Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας. Και να θυμάστε πάντα: boyun eğme».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους απόφοιτους ότι το πτυχίο που κρατούν στα χέρια τους, τους δίνει τα εφόδια να κατανοήσουν τις νέες ευκαιρίες που φέρνει αυτή η επανάσταση στην ιατρική, το εμπόριο, την πληροφορική, την επικοινωνία και την ενέργεια. «Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσετε και να δείτε ότι αυξάνονται οι δυνατότητες κατάχρησης αυτών των τεχνολογιών σε σχέση με τις ελευθερίες των πολιτών και την εμβάθυνση των ανισοτήτων», είπε, σημειώνοντας ότι «η παγκόσμια φτώχεια, η μετανάστευση, ο πόλεμος, η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων του πλανήτη δεν είναι ‘φυσικές καταστροφές’: είναι συνέπειες ανθρώπινων επιλογών». «Επιλογές σαν αυτές που θα βρείτε και εσείς μπροστά σας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε σε έναν κόσμο που αλλάζει, διατηρώντας παράλληλα τις αρχές και τις αξίες σας», υπογράμμισε.
«‘Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία’, είπε κάποτε ο Αβραάμ Λίνκολν. Και πιστεύω ότι όλοι εδώ εσείς που σήμερα αποφοιτάτε, μια μέρα θα κατέχετε εξουσία, με κάποια ιδιότητα. Ως σπουδαίοι επιστήμονες, ως επιχειρηματίες, ως πολιτικοί ή ως ηγέτες στους τομείς που θα δραστηριοποιηθείτε», συνέχισε. Επισήμανε πως το να έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τα πράγματα είναι μεγάλη πρόκληση, και τόνισε: «Η συνειδητοποίηση των στόχων σας στη ζωή είναι σπουδαία υπόθεση, αλλά η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις, είναι το πώς θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που έχετε: Θα έχετε την υπομονή να ακούσετε;».
Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Τόνισε ότι «και σε αυτή την περίοδο σχετικής ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να παραπέμψουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Είπε ότι «οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, αξίζουν ένα μέλλον ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου» και πως «με βάση αυτά τα κρίσιμα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε την προοπτική για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στο σύνολό τους». Παραπέμποντας στον στίχο του Ναζίμ Χικμέτ: «η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή πρέπει να είναι η Ανατολική Μεσόγειος, μια θάλασσα αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» και «για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η εμπιστοσύνη απαιτεί χρόνο για να οικοδομηθεί, αλλά μπορεί να χαθεί μέσα σε μια στιγμή» και πως «δεν γίνεται να κερδηθεί με μερικές θεαματικές χειρονομίες. Δεν έχει να κάνει με ηρωισμό. Σημασία έχει να είσαι επίμονος, να έχεις ανοιχτό μυαλό, αλλά προσηλωμένη ματιά στον στόχο».
«Στόχος μας είναι να παράγουμε προοδευτικές πολιτικές για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Υπογραμμίζοντας ότι η ώρα για προοδευτική αλλαγή είναι τώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κωλυσιεργούμε, να μεταβιβάζουμε τις ευθύνες και τα προβλήματα στις επόμενες γενιές, σε κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα για το κοινό μας μέλλον», τόνισε.
[iEpikaira: Ποιός τον κάλεσε εκεί για να τον τιμήσει ως επίτιμο διδάκτορα; Ποιός του ζήτησε να πει αυτά που είπε; Ο Rahmi Koç, μοναχογιός του Vehbi Koç -πατριάρχη της δυναστείας Koç ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Koç την εποχή του Κεμαλισμού το 1926, τέσσερα χρόνια πριν την σύναψη του «Συμφώνου Φιλίας» το 1930 μεταξύ του Κεμάλ και του Ελευθέριου Βενιζέλου ο οποίος είχε τότε δηλώσει: «Οφείλομεν να συνεργασθώμεν στενώτατα εις όλα τα επίπεδα, ιδίως δε επί του οικονομικού» και 100 χρόνια αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αναβίωσε κάνοντας πράξη το «όραμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, υπογράφοντας την Διακήρυξη των Αθηνών (περισσότερα ΕΔΩ)-, θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με 114 θυγατρικές εταιρείες, απασχολούν 90.000 εργαζομένους, δραστηριοποιούνται σε 14 διαφορετικούς κλάδους μεταξύ των οποίων η αμυντική βιομηχανία (Otokar), διυλιστήρια πετρελαίου (Tupras), ενέργεια (Aygaz), εξορύξεις, ναυπηγεία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ακίνητα, τράπεζες (Yapi Kredi) και ξενοδοχεία. Ο ετήσιος κύκλος πωλήσεων της Koç Group αναλογεί στο 6% του ΑΕΠ της Τουρκίας και το 9% των εξαγωγών της Τουρκίας. Η Koç Group αντιπροσωπεύει το 18% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ο Rahmi Koç είναι υπέρμαχος της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Όταν διετέλεσε «Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας», επιδίωξε να αναθερμάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη μέθοδο της οικονομικής συνεργασίας. Ο Rahmi Koç συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια ορισμένων από τις πλέον σημαντικές εταιρείες στον κόσμο, γεγονός που τον καθιστά έναν πολύ ισχυρό οικονομικό παράγοντα σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rolls Royce, της JP Morgan, αλλά και της κρατικής τράπεζας του Κουβέιτ. Διαθέτει επίσης του πλειοψηφικό πακέτο της τουρκικής ΤΡΑΟ... Ο Ali Koç (ο μικρότερος γιος του Rahmi Koç και Διευθύνων Σύμβουλος της Koç Group), είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Συμβούλιου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων» (DEİK) της Τουρκίας γνωστό και ως τουρκικό οργανισμό «επιχειρηματικής διπλωματίας». Υπενθυμίζεται ότι η Enterprise Greece -ο αντίστοιχος ελληνικός φορέας επιχειρηματικής διπλωματίας- συνδιοργάνωσε με την DEİK το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη (Φεβρουάριο του 2024), το οποίο είχε έντονο «ενεργειακό άρωμα» 

Πηγή: militaire.gr