6.6.24

Γκιουλέρ: Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έφεραν ειρήνη στην Κύπρο - Νέο αίτημα ένταξης στους BRICS από τον Φιντάν
Νέα πρόκληση από την Τουρκία, αυτή τη φορά από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και σχετικά με την Κύπρο. «Tα προβοκατόρικα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, και η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τρίτες χώρες, εξυπηρετούν μόνο τη μη λύση του ζητήματος» είπε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, συμπληρώνοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έφεραν ειρήνη στην Κύπρο, η οποία, για την Τουρκία, δεν είναι πρόβλημα, αλλά εθνικό ζήτημα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.
«H παρερμηνεία της παρουσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο, όπως και η προβοκατόρικη ρητορική για το θέμα αυτό, δεν θα φέρει κανένα όφελος για τους Ελληνοκύπριους. Αν εδώ και μισό αιώνα στο νησί δεν υπάρχει αίμα και δάκρυ, αυτό οφείλεται στην παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων της Τουρκίας» σημείωσε ο Γκιουλέρ.


«Ας μην ξεχνάμε πως η στρατηγική θέση που βρίσκεται η Κύπρος έχει κρίσιμη σημασία για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Άρα η παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο σε συνεργασία και το αρχηγείο των δυνάμεων της Κύπρου έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια της περιοχής. Για μας η Κύπρος δεν είναι ένα πρόβλημα, είναι ένα εθνικό ζήτημα. [...] Tα προβοκατόρικα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, και η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τρίτες χώρες, εξυπηρετούν μόνο τη μη λύση του ζητήματος», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: Παράνομες οι αποφάσεις του Ερντογάν
Στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας προχώρησε στην ακύρωσε δεκάδων προεδρικών διαταγμάτων, θεωρώντας παράνομες τις αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«O Eρντογάν τα μεσάνυχτα διόρισε πρυτάνεις, τους διευθυντές θεάτρων, μαέστρους, διοικητές κεντρικής τράπεζας και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Τώρα το Συνταγματικό Δικαστήριο όλα αυτά τα έκρινε παράνομα και αντισυνταγματικά», ανέφερε ο Φατίχ Πορτακάλ, παρουσιαστής της Sozcu TV.
Α
πό την πλευρά του, ο Οζγκιούρ Οζέλ, πρόεδρος του Ρεπ. Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: «Kύριε Ταγίπ, κύριε Ερντογάν, θέλω να σας πω κάτι. Οτιδήποτε έχετε κάνει, το ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο. Είναι ακύρωση των αποφάσεων. Όλα σε 270 σελίδες. Αυτό δείχνει τον παράνομο τρόπο που κυβερνήθηκε η χώρα. To Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε όλες τις αποφάσεις όπως την ίδρυση δήμων από τον πρόεδρο, όπως την απόφαση της ένταξης του υφυπουργού Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο Εισαγγελέων και Δικαστών. Αντισυνταγματικό κρίθηκε και το θέμα του διορισμού των πρυτάνεων από τον πρόεδρο. Η μεταφορά ακινήτων στην κρατική τηλεόραση. Όπως και τον διορισμό του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας.
«Επιθυμούμε να ενταχθούμε στους BRICS» δήλωσε από το Πεκίνο ο Χακάν Φιντάν. Και «έχουμε συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, αλλά ψάχνουμε ευκαιρίες συνεργασίας όπως στους BRICS» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: liberal.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com