4.6.24

Πώς η Τουρκία αξιοποιεί τον πολιτισμικό πυλώνα;




Αλέξανδρος Ιτιμούδης (FB)
Στην Ελλάδα πολλοί εμμένουν σε μια αμιγώς στρατιωτική ανάγνωση της Τουρκίας, παραβλέποντας ότι το τουρκικό κράτος έχει επιδοθεί σε έναν ολοκληρωτικό αγώνα ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλη προβολή πολιτιστικών προτύπων και γενικότερα εργαλειοποίησης της κουλτούρας.
Η Τουρκία ήδη έχει πραγματοποιήσει διείσδυση σε ένα τεράστιο αριθμό χωρών, ακόμη και στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική, μέσω των τουρκικών σειρών και των ντοκιμαντέρ τα οποία προβάλλονται μεγάλη επιτυχία εκεί.


Στην πλατφόρμα του Νέτφλιξ η Τουρκία προβάλλει κυρίως την πολεμική υπεροχή της, τόσο μέσω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και των ενόπλων δυνάμεων της, με σκοπό να επιτύχει κυριαρχία στο θυμικό μέσω του εντυπωσιασμού και επαναχάραξη της ιστορίας.
Στην Αφρική μέσω των πρεσβειών της επιδιώκει προσεταιρισμό πληθυσμών που επικάθονται πάνω σε σπάνιες γαίες και αποτελούν έτοιμους "πρόσφυγες" με σκοπό να τους εργαλειοποιήσει εναντίον της Δύσης και της Ελλάδας, ενώ σε χώρες όπως η Σομαλία που βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία παρέχει εκπαίδευση και στήνει βάσεις.
Βασικό εργαλείο αποτελούν επίσης οι τουρκικές αερογραμμές, οι οποίες έχουν βασικό ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, άρα έμμεση επαφή με το τουρκικό κράτος, παρέχουν φθηνά εισιτήρια για μεταφορά ανθρώπων από την Αφρική και άλλες χώρες, κυρίως όμως κάνουν προβολή ισχύος στον ευαίσθητο τομέα των μεταφορών που αποτελούν εργαλείο γεωπολιτικής.
Συμπέρασμα: Η Τουρκία δεν είναι μόνο ο στρατός της, αλλά διαθέτει ένα πολύπλοκο πλέγμα εργαλείων ήπιας ισχύος τα οποία σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της ΜΙΤ, προσδίδουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com