21.6.24

«Σκεφτόμαστε αλλαγές στο πυρηνικό μας δόγμα» δήλωσε Πούτιν

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα σκέφτεται πιθανές αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα, δηλαδή σε ό,τι αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Το υφιστάμενο δόγμα ορίζει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το κράτος.

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους στο τέλος της επίσκεψής του στο Βιετνάμ.


Βιετνάμ- Ρωσία: Η ενίσχυση της “στρατηγικής συνεργασίας” των δύο χωρών

 προτεραιότητα του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών της χώρας του με το Βιετνάμ είναι «μια από τις προτεραιότητές» του, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα.

Μία ημέρα αφού υπέγραψε αμοιβαία αμυντική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Μόσχα και το Ανόι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως τη χαρακτήρισε, στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού. Επίσης πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει τις επενδύσεις της στον τομέα της ενέργειας στο Βιετνάμ.

Ωστόσο το Βιετνάμ έχει υπογράψει συμφωνία «συνολικής στρατηγικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ και την Κίνα, την ίδια που υπέγραψε με τη Ρωσία, και η επίσκεψη Πούτιν στη χώρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους Δυτικούς εταίρους του Ανόι οι οποίοι επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να δίνεται στον Ρώσο πρόεδρο βήμα για να υπερασπιστεί τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έγινε δεκτός στο Ανόι με 21 πυροβολισμούς στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής σήμερα, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ πέρυσι, μια τιμή που επιφυλάσσεται για τους σημαντικότερους ηγέτες κρατών.

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ Το Λαμ συνεχάρη τον Πούτιν για την επανεκλογή του και εξήρε τα επιτεύγματα της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της «εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας», στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

«Για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια στον σύντροφό μας που έλαβε τεράστια στήριξη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, η οποία υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού» προς το πρόσωπό του, επεσήμανε ο Λαμ.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν 11 συμφωνίες και μνημόνιο κατανόησης, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την πυρηνική επιστήμη και την παιδεία.

Ο Πούτιν έφτασε νωρίς το πρωί στο Βιετνάμ, τελική στάση της περιοδείας του στην Ασία στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε και στη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο οι ΗΠΑ, βασικός εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ, αλλά και η ΕΕ επέκρινε την επίσκεψη Πούτιν.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία επεσήμανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να δίνει στον Πούτιν βήμα για να προωθεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της αποστολής της ΕΕ στο Βιετνάμ δήλωσε ότι το Ανόι έχει δικαίωμα να αναπτύσσει τη δική του εξωτερική πολιτική, αλλά πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύει πως η Μόσχα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.