24.6.24

Ελλάδα: Κακουργηματική δίωξη στους συλληφθέντες για την πυρκαγιά στην Ύδρα


Οι 13 κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν την Τετάρτη.

Ποινικές διώξεις για το κακούργημα του εμπρησμού δάσους με ενδεχόμενο δόλο άσκησε η Εισαγγελία Πειραιά στους 13 συλληφθέντες-μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, από την οποία φέρεται να εκτοξεύθηκαν πυροτεχνήματα που προκάλεσαν τη φωτιά στην περιοχή Μπίστι Ύδρας την Παρασκευή (21/6).

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν το Σάββατο από αξιωματικούς της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, πήραν προθεσμία από τον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν την Τετάρτη.


Τα 13 άτομα είχαν οδηγηθεί στο λιμεναρχείο Σαρωνικού και την Κυριακή μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, είχαν πέσει πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος. Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, «ο δήμος περιμένει το πόρισμα της προανακριτικής και, εφ' όσον προκύψουν ευθύνες και βρεθούν ένοχοι, θα κινηθεί κι αυτός νομικά για να ζητήσει αποζημιώσεις τόσο για ψυχική οδύνη όσο και για την ταλαιπωρία, και σε οικονομικούς όρους, που έχουμε υποστεί».

Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει την προσωρινή κατάσχεση του σκάφους, από το οποίο φέρονται να έπεσαν τα βεγγαλικά που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

«Στο περιστατικό της Ύδρας φέρονται, αυτό μένει να αποδειχθεί από την προανάκριση και ανάκριση, (..) ότι κάποιοι ιδιώτες με βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα», δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί στο OPEN ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

https://gr.euronews.com