27.6.24

Ρωσία: «Μπλόκο» σε ΕΡΤ και δεκάδες ευρωπαϊκά ΜΜΕ


Σχόλιο iEpikaira


Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση στο ertnews.gr και το ert.gr μεταξύ λίγων ακόμη ελληνικών site σε αντίποινα για τον αποκλεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση ρωσικών πρακτορείων και ιστοσελίδων.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την ΕΡΤ μπλοκάρει ΜΜΕ και από τις 27 χώρες.
Επίσης, η Ρωσία μπλόκαρε την αγγλόφωνη Cyprus Mail στην Κύπρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Μάιο ότι ανέστειλε την μετάδοση τεσσάρων «προπαγανδιστικών δικτύων που έχουν διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο» όπως τα χαρακτήρισε, αφαιρώντας τους τα δικαιώματα μετάδοσης εντός της ΕΕ.
Είχε αναφέρει τότε ότι η απαγόρευση αφορούσε το Voice of Europe, το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, και τις εφημερίδες Izvestia και Rossiyskaya Gazeta.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταπέδωσε σήμερα, δημοσιεύοντας έναν κατάλογο με 81 μέσα ενημέρωσης από 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και πανευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, οι εκπομπές των οποίων δεν θα είναι πλέον προσβάσιμες στην ρωσική επικράτεια.
Το υπουργείο, κατηγορεί τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για « συστηματική μετάδοση ανακριβών πληροφοριών» για την «ειδική στρατιωτικής επιχείρηση» όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Γαλλίας Agence France-Presse, η κρατική τηλεόραση της Αυστρίας ORF, το τηλεοπτικό δίκτυο RTE της Ιρλανδίας και το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, είναι μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο της Ρωσίας, μαζί με πολλά άλλα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα , εφημερίδες όπως και το Politico.
France's Agence France-Presse news agency, Austria's ORF state TV company, Ireland's RTE broadcaster, and Spain's EFE news agency were among the outlets affected by the Russian move along with many other national broadcasters, newspapers, and Politico.
«H Ρωσική Ομοσπονδία, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει σε διάφορα επίπεδα ότι οι παρενοχλήσεις των εγχώριων δημοσιογράφων της που έχουν πολιτικά κίνητρα και οι αδικαιολόγητες απαγορεύσεις ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Παρά ταύτα, οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ επέλεξαν να ακολουθήσουν την οδό της κλιμάκωσης, αναγκάζοντας τη Μόσχα να υιοθετήσει αντίποινα και αναλογικά αντίμετρα».
Αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του ότι θα επανεξετάσει τη δική της απαγόρευση εάν η ΕΕ άρει τους περιορισμούς της για το RIA, τη Izvestia και την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, τις οποίες χαρακτήρισε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας, είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η κίνηση της ΕΕ έδειξε ότι η Δύση αρνείται να δεχτεί οποιαδήποτε εναλλακτική άποψη και καταστρέφει την ελευθερία του λόγου.
Πηγή: liberal.gr
Μπλόκο σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ – Στη λίστα ελληνικά και κυπριακά μέσαΗ Μόσχα μπλοκάρει την πρόσβαση, από ρωσικό έδαφος, σε 81 μέσα κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία κατηγορεί ότι «διαδίδουν συστηματικά ανακριβείς πληροφορίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα αντίποινα, στην απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 17ης Μαΐου να απαγορεύσει τη ραδιοτηλεοπτική δραστηριότητα τριών ρωσικών μέσων ενημέρωσης (RIA Novosti, MIC Izvestia και Rossiyskaya Gazeta) στα κράτη-μέλη από σήμερα.
Η Μόσχα προχωρά επί της ουσίας σε «μπλόκο» στην πρόσβαση, από ρωσικό έδαφος, σε 81 μέσα κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία κατηγορεί ότι «διαδίδουν συστηματικά ανακριβείς πληροφορίες» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο σπεύδει να προσθέσει πως «εάν αρθούν οι περιορισμοί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η ρωσική πλευρά θα επανεξετάσει και την απόφασή της όσον αφορά τους εν λόγω φορείς ενημέρωσης».
Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για «πολιτικά υποκινούμενες παρενοχλήσεις» δημοσιογράφων και «αδικαιολόγητες απαγορεύσεις των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Ε.Ε.» που «δεν θα μείνουν αναπάντητες».
Μεταξύ άλλων, η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση σε Spiegel, El Pais, Le Monde και Politico.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη λίστα.
[iEpikaira: Για την Ελλάδα το "μπλόκο" αφορά σε ert.gr, ertnews.gr, skai.gr, megatv.com και protothema.gr. Για την politis.com.cy, cyprustimes.com και cyprus-mail.com]
Πηγή: kathimerini.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com