22.5.24

Έτοιμος να πατήσει το κουμπί ο Πούτιν; Η Ρωσία ξεκινά ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα κοντά στην Ουκρανία (βίντεο)-(upd)

 


Ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα ξεκίνησε την Τρίτη (21/5) η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Τις ασκήσεις αυτές τις είχε προαναγγείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση στα σχόλια Ευρωπαίων ηγετών για το ενδεχόμενο να σταλούν Δυτικοί στρατιώτες στην Ουκρανία αν αυτό απαιτηθεί.


Ειδικότρα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην πρώτη φάση των ασκήσεων περιλαμβάνονται πύραυλοι Iskander και Kinzhal.

Tο RIA αναφέρει ότι το προσωπικό της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, το οποίο γειτνιάζει με την Ουκρανία, θα εκτελέσει σενάρια παραλαβής πυρομαχικών για τα συστήματα Iskander και μυστικής μεταφοράς τους σε προκαθορισμένα σημεία.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα φαίνεται η ανάπτυξη του Iskander και η εγκατάσταση κεφαλών σε αυτά. Φαίνεται ακόμη το φόρτωμα υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal σε μαχητικά MiG-31 που βρίσκονται σε αεροδρόμιο.

Οι ασκήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση της ετοιμότητας των μονάδων και του εξοπλισμού για «την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων για την απάντηση και την άνευ όρων διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του ρωσικού κράτους ως απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές μεμονωμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

Πύραυλοι Iskander, το «αγαπημένο» όπλο της Ρωσίας

Το 9K720 Iskander-M, το οποίο είναι γνωστό για το NATΟ ως SS-26 Stone, είναι ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που είναι στην καρδιά της ικανότητας πυραυλικής κρούσης ακριβείας της Ρωσίας.

Αναπτύχθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1970 για να αντικαταστήσει το Scud-B και τέθηκε σε επιχειρησιακή χρήση το 2006. Μπορεί να μεταφέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές βάρους έως και 1.500 κιλών.

Οι πύραυλοί του μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα έως και επτά φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 7) και μπορούν να φτάσουν σε ύψος άνω των 50 χιλιομέτρων.

Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν φορέα που μπορεί να πραγματοποιήσει ελιγμούς ενώ διαθέτει και αντίμετρα για να νικήσει τα εχθρικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από τη Ρωσία σε μάχη το 2008, κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γεωργίας, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και κατά στόχων στην Ουκρανία.

Πέρα από συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, το Iskander μπορεί να χρησιμοποιήσει κεφαλές με βόμβες διασποράς, θερμοβαρικές κεφαλές (βόμβες καυσίμου-αέρα), διατρητικές κεφαλές (bunker busters) αλλά και κεφαλές ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP).

Αυτό το καθιστά ένα όπλο πολλαπλών ρόλων το οποίο η Ρωσία χρησιμοποιεί ευρέως σε όλη την επικράτειά της.

https://www.pentapostagma.gr/

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη )