28.5.24

Πώς η Ρωσία ανασυγκρότησε τον στρατό της εν μέσω πολέμου




ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
Τον περασμένο Μάρτιο, το Πεντάγωνο υπολόγισε το κόστος που πληρώνει η Ρωσία στην Ουκρανία. Μιλώντας στη λέσχη αξιωματικών στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διάβασε μια λίστα με τους υπολογισμούς για το κόστος που είχε για το Κρεμλίνο ο πόλεμος, τα δύο αυτά χρόνια.
Υποστήριξε ότι περισσότεροι από 315.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, πως ξοδεύτηκαν πάνω από 211 δισ. δολάρια και ότι περίπου 20 μεσαία ή μεγάλα πλοία υπέστησαν ζημιές ή βυθίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα. «Η Ρωσία έχει πληρώσει ένα εκπληκτικό κόστος για τα αυτοκρατορικά όνειρα του Πούτιν», είπε ο Όστιν. Σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ο Όστιν και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, αναφέρθηκαν και πάλι στις ρωσικές απώλειες, αλλά πρόσθεσαν την ανάκαμψη της Ρωσίας. «Η Ρωσία έχει αυξήσει την παραγωγή της», είπε ο Όστιν. «Όλη η αμυντική τους βιομηχανία είναι κυριολεκτικά υπόλογη απευθείας στο κράτος, επομένως είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να το κάνουν λίγο πιο γρήγορα». Ο Μπράουν το έθεσε πιο απλά: «Η Ρωσία έχει ανασυγκροτήσει επιθετικά τη στρατιωτική της δύναμη».
Οι δύο εκτιμήσεις, με ένα μήνα διαφορά, δείχνουν μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν τον ρωσικό στρατό: Αν και έχουν αναφερθεί πολλάκις στο κόστος της εισβολής για τη Ρωσία, τους τελευταίους δύο μήνες αναγνωρίζουν ότι ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι περίμεναν, κάτι που ανησυχεί το Κίεβο και τη Δύση. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η βοήθεια θα διατηρήσει τις πολεμικές δυνατότητες του Κιέβου για έναν ακόμη χρόνο, αν και η κατάσταση στο μέτωπο μπορεί να μεταβληθεί.
Εάν η Ρωσία συνεχίσει να ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της ταχύτερα από το αναμενόμενο, μπορεί να παρουσιαστεί ένα νέο πιο μακροπρόθεσμο και δαπανηρό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ. Μπορεί η Εθνική Στρατηγική Άμυνας των ΗΠΑ να αποκαλεί τη Ρωσία “οξεία απειλή”, δεύτερη μετά την “επελαύνουσα πρόκληση” της Κίνας. Αλλά οι ικανότητες της Μόσχας ενδέχεται να αλλάξουν κι αυτές τις εκτιμήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com