5.5.24

ΕΠΙΒΙΩΣΗ - Πρωτες Βοηθειες στο βουνο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (Ε.Ο.Δ.)


Βασικές Πρώτες Βοήθειες

α) Σοκ: Τα συμπτώματα είναι: Απαθής συμπεριφορά. Το δέρμα και το πρόσωπο έχουν γκρίζοχρώμα. Το δέρμα είναι κρύο και υγρό και ο σφυγμός είναι πολύ αδύνατος. Σταματήστε πιθανές αιμορραγίες, Τυλίξτε τον πάσχοντα με κάτι ζεστό, Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του, μην του δώσετε να πιει τίποτα, Τοποθετήστε χαμηλά το κεφάλι ή ανασηκώστε του τα πόδια, Μην επιχειρήσετε να μεταφέρετε τον ασθενή, εκτός αν πρόκειται για μεταφορά μεελικόπτερο.
β) Λιποθυμία - Χωρίς Αισθήσεις:Τα συμπτώματα είναι: Ο τραυματίας δεν αντιδρά όταν τουμιλάτε. Τα μέλη του κρέμονται αναίσθητα. Ελέγξτε την ανταπόκριση του τραυματία και εάν αναπνέει, Καθαρίστε τη μύτη και το στόμα του από ξένα σώματα, Αν δεν αναπνέει, Καλέστε το ΕΚΑΒ και ξεκινήστε αμέσως ΚΑΡΠΑ, Εάν Αναπνέει τοποθετήστε τον τραυματία σε θέση ασφαλείας Η μεταφορά μπορεί να γίνει και σε πλάγια θέση.
γ) Αιμορραγίες και τραύματα: Τα συμπτώματα είναι: Ανοικτό κόκκινο αίμα από τις αρτηρίες,σκούρο κόκκινο από τις φλέβες. Όπου υπάρχει εσωτερική αιμορραγία, εμφανίζεται οίδημα. Καθαρίζουμε το τραύμα με άφθονο νερό Εφαρμόζουμε άμεση πίεση Καλύψτε τα τραύματά με αποστειρωμένη γάζα Επιδένουμε το με αιμοστατικό επίδεσμο, Κρατήστε ψηλά το μέλος που αιμορραγεί, 
δ) Τραυματισμοί στα κόκαλα, κατάγματα: Στο στραμπούληγμα προκαλούνται δυνατοί πόνοιστην άρθρωση και ταυτόχρονα αιμάτωμα στην γύρω περιοχή. Στο κάταγμα: Υπάρχει αφύσικηστάση στα οστά και ταυτόχρονα πίεση και πόνος στην γύρω περιοχή, η δε κίνηση προκαλείτριγμό. Αν τραυματιστεί η σπονδυλική στήλη, υπάρχει παράλυση: Τοποθετήστε τον τραυματία έτσι ώστε να μην πονάει, Φροντίστε να μην ακουμπούν πουθενά τα χτυπημένα σημεία, τοποθετώντας νάρθηκα,ώστε οι γειτονικές αρθρώσεις να ακινητοποιηθούν. Αν τραυματιστεί η σπονδυλική στήλη τοποθετήστε και ακινητοποιήστε τον τραυματία σεύπτια θέση και περιμένετε μέχρι να έρθει βοήθεια.
ε) Ηλίαση – Θερμοπληξία: Παρουσιάζονται συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι και ζαλάδα. Τάσηπρος εμετό. Κόκκινο πρόσωπο, ταχυκαρδία, υψηλή θερμοκρασία, λιποθυμία: Υγρές κομπρέσες στο κεφάλι, Ξεκουμπώστε τα ρούχα του και δροσίστε τον, Δώστε του να πιει κάτι με μικρές γουλιές, αλλά μόνο αν έχει τις αισθήσεις του, Αν το πρόσωπό του είναι κόκκινο, ανασηκώστε το κεφάλι και τοποθετήστε τονπάσχοντα στη σκιά. Αν το πρόσωπο είναι χλωμό τοποθετήστε τον σε πλάγια θέση, 


Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...

Πηγή: https://www.truetactical.gr/2022/01/blog-post_14.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com