19.5.24

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εμπλοκή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών στην απόπειρα δολοφονίας του Ρ.Φίτσο εντόπισαν οι σλοβακικές αρχές


Αποκαλύφθηκαν συνεννοήσεις μεταξύ της συζύγου του δράστη και της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας

Η σλοβακική αστυνομία αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία που συνδέουν την Ουκρανία με την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Σύμφωνα με τις αρχές, βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν την απόπειρα δολοφονίας με την ουκρανική Διεύθυνση Πληροφοριών (HUR).

Η αποκάλυψη αυτής της σύνδεσης έχει προκαλέσει αναστάτωση διεθνώς, με αρκετές χώρες να ζητούν διευκρινίσεις από την ουκρανική κυβέρνηση.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Σλοβακίας βρίσκονται υπό πίεση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, δηλώνοντας ότι οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες».

Επίσημοι εκπρόσωποι της χώρας ζήτησαν από τις σλοβακικές αρχές να παράσχουν πλήρη στοιχεία και αποδείξεις πριν προβούν σε περαιτέρω κατηγορίες. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάτους Σουτάι Έστοκ, δήλωσε ότι «ο ύποπτος ήταν οργισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης για την Ουκρανία» καθώς η κυβέρνηση του Φίτσο διέκοψε την επίσημη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και ακολούθησε μια φιλειρηνική στάση στη σύγκρουση, σε αντίθεση με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς ηγέτες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ύποπτος ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την εκλογική νίκη του συμμάχου του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, στις προεδρικές εκλογές της χώρας και εξέφρασε στην αστυνομία τη δυσαρέσκειά του για τις αλλαγές που έγιναν στη δικαιοσύνη και στα δημόσια ΜΜΕ, τις οποίες κρίνει αρνητικά και η αντιπολίτευση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την Πέμπτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος Πελεγκρίνι και η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία έχει επικρίνει τον Φίτσο, κάλεσαν σε ενότητα και προέτρεψαν τους πολιτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν σε συνομιλίες.

Παρ’ όλα αυτά, ο Πελεγκρίνι σε βίντεο στο Facebook ανέφερε ότι πιθανώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για συνομιλίες.

«Οι πρόσφατες ημέρες και οι συνεντεύξεις Τύπου έδειξαν ότι κάποιοι πολιτικοί είναι ανίκανοι για αυτοκριτική ακόμα και μετά από μια τραγωδία», δήλωσε ο Πελεγκρίνι με σαφείς μύδρους προς στην αντιπολίτευση για την πολιτική διαχείριση του συμβάντος.

Η σλοβακική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε τρεις προσαγωγές για αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που επικροτούσαν την απόπειρα δολοφονίας.

https://www.pronews.gr

__________________________________________

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη )