17.5.24

Μεχμέτ Σιμσέκ: «Η Τουρκία πρέπει να αγκιστρωθεί ξανά στην ΕΕ, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό»





«Υπάρχει έλλειψη ηγεσίας και στρατηγικής προοπτικής στην ΕΕ όταν πρόκειται για την Τουρκία»
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σισμέκ, επανέλαβε ότι η χώρα στοχεύει σε καλύτερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.
«Κοιτάζοντας προς το μέλλον, πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να αγκιστρωθεί ξανά στην ΕΕ και ότι αυτό πρέπει να γίνει σταθερά. Βλέπω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο Μεχμέτ Σισμέκ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στις Βρυξέλλες, όπου ταξίδεψε για να επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να συμμετάσχει σε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τις υποψήφιες χώρες της ΕΕ.
«Υπάρχει έλλειψη ηγεσίας και στρατηγικής προοπτικής στην ΕΕ όταν πρόκειται για την Τουρκία»
Ενώ πρόσθεσε πως «Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία της ΕΕ, ακόμη και αν δεν φαίνεται έτσι. Νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη ηγεσίας και στρατηγικής προοπτικής στην ΕΕ όταν πρόκειται για την Τουρκία».
Ταυτόχρονα τόνισε πως και οι δύο πλευρές πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους στη διαδικασία.
«Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό και νομίζω ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη», δήλωσε τονίζοντας τη σημασία της πλήρους οικονομικής ολοκλήρωσης μέχρι να είναι ορατή η πλήρης ένταξη.«Οι προοπτικές είναι θετικές»
Περιέγραψε το κλίμα μεταξύ των επαφών του στις Βρυξέλλες ως «εποικοδομητικό, όχι αρνητικό».
«Οι προοπτικές είναι θετικές. Δεν είναι όλα γαλάζια, υπάρχουν κάποια γκρίζα σύννεφα, αλλά η κατάσταση δεν είναι ζοφερή», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να διαχωριστούν η μία από την άλλη.
Οι προϋποθέσεις
Τέλος, ο Μεχμέτ Σισμέκ απαρίθμησε ως προτεραιότητες στη διαδικασία της ΕΕ την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης και τις επιχειρηματικές συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Πηγή: hurriyetdailynews, naftemporiki.gr