25.5.24

Νορβηγία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να συλλάβει τους Νετανιάχου - Γκάλαντ


Η ..."Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" !!!
Α.Α

Φωτό: Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide μιλάει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 (Times of Israel)
Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε ότι εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Όσλο δεσμεύεται να τον συλλάβει εάν το επισκεφθεί.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναφέρθηκαν την Τρίτη, ο Έντι εξήγησε, «Το δικαστήριο είναι που αποφασίζει να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης, όλες οι χώρες που υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης για την ίδρυση του δικαστηρίου πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό».
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έδωσαν προσοχή σε αυτές τις δηλώσεις, καθώς η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Εταιρεία είπε ότι η Νορβηγία είναι «η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απείλησε να συλλάβει τον Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ».
Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι αυτή η απειλή είναι αναποτελεσματική γιατί ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Άμυνας θα επισκεφθούν σύντομα τη Νορβηγία.
Η εφημερίδα τόνισε ότι η Νορβηγία, μαζί με την Ισπανία και την Ιρλανδία, είναι από τις πιο εχθρικές προς το Ισραήλ χώρες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και οι σχέσεις μεταξύ τους και του Τελ Αβίβ έχουν επιδεινωθεί σε πρωτοφανές επίπεδο.
Η ισραηλινή εφημερίδα συνέκρινε τη Νορβηγία με τη Βρετανία, η οποία επέκρινε την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Καν.
Ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ
Ο Χαν ανακοίνωσε, σε τηλεοπτική δήλωσή του, τη Δευτέρα, ότι είχε ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και τριών ηγετών του κινήματος της Χαμάς.
Είπε ότι ανεξάρτητα από τυχόν στρατιωτικούς στόχους που θέλει να επιτύχει το Ισραήλ στη Γάζα, η εισαγγελία του δικαστηρίου πιστεύει ότι τα μέσα για την επίτευξή τους «δηλαδή, η σκόπιμη πρόκληση θανάτου, πείνας, μεγάλη ταλαιπωρία και σοβαρός τραυματισμός στα σώματα ή την υγεία του άμαχου πληθυσμού, είναι εγκληματικές ενέργειες».

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com