28.4.24

Η αλήθεια για τις Εκθέσεις του State Department και τα ψέματα των «ανθρωπιστών»Σοφία Βούλτεψη


Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα οδήγησε σε νέους πανηγυρισμούς τους δήθεν «ανθρωπιστές» και λοιπούς δικαιωματιστές. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκης έφθασε στο σημείο να διερωτηθεί «μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αφήσει τις θεωρίες συνωμοσίας και να κοιταχτεί στον καθρέφτη του;». Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη του είναι ο κ. Κασσελάκης και το κόμμα του.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:


Το State Department εκδίδει τις εκθέσεις του με βάση τις πληροφορίες – πάντα καταγγελίες - που λαμβάνει από ΜΚΟ, δημοσιεύματα, μετανάστες και άλλους καταγγέλλοντες, όπως οι επαγγελματίες μηνυτές οποιουδήποτε εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του.

Όλοι αυτοί παρουσιάζουν τα πράγματα όπως τους βολεύουν. Και τα παρουσιάζουν μαύρα, διότι αν δεν είναι μαύρα οι ίδιοι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης – και κυρίως χρηματοδότησής τους.

Οι ΜΚΟ που καταγγέλλουν, είναι συνήθως αυτές που δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Και δεν έχουν εγγραφεί επειδή δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις πηγές χρηματοδότησής τους και τα ονόματα των μελών και των εθελοντών τους.

Τα δημοσιεύματα είναι αυτά που καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τα οποία οι συντάκτες τους φροντίζουν να εξαπολύσουν προς πάσα κατεύθυνση.

Το ίδιο πράττουν και οι επαγγελματίες «ανθρωπιστές» που επίσης φροντίζουν, μέσω διαφόρων καναλιών, να γνωστοποιούν τις υποθέσεις τους.

Όσο για τους μετανάστες, ως ευάλωτοι, θεωρούν πάντα πως αν καταγγείλουν θα βελτιώσουν την θέση τους και θα εξασφαλίσουν το άσυλο. Σ’ αυτές τις ενέργειες τους βοηθούν και κατευθύνουν στελέχη διαφόρων ΜΚΟ.

Όλα αυτά παρατίθενται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς διασταύρωση, χωρίς επαλήθευση, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των διαφόρων υπουργείων – ώστε να παρατεθεί και αυτή και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Δηλαδή χωρίς αντίλογο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία μόνο περίπτωση, το 2017, υπάρχει η φράση «σύμφωνα με την κυβέρνηση».

Προξενεί μάλιστα εντύπωση πώς στην τελευταία έκθεση, σε δύο σημεία, καταγράφει τις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Μετανάστευσης Γιώργου Ψυχογιού, φυσικά επίσης χωρίς αντίλογο. Ανακάλυψαν δηλαδή τον Ψυχογιό, αλλά δεν ζήτησαν την άποψη αυτών που χειρίζονται τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Η μεθοδολογία αυτή αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για έκθεση ως προϊόν αντικειμενικής και ανεξάρτητης έρευνας, αλλά για μια καταγραφή, μια συρραφή καταγγελιών. Όποιος έχει κάτι να καταγγείλει πάει και το λέει.

Το ζήτημα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι εκθέσεις του State Department για τα δικά του έργα και τις δικές του ημέρες έχουν με κάποιον τρόπο εξαφανιστεί.

Τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ

Ας τα δούμε, λοιπόν:

Έκθεση για το 2016:

Για τους πρόσφυγες: Υπερπληθυσμός, φτωχές ανθρωπιστικές συνθήκες, σεξουαλική βία σε γυναίκες πρόσφυγες, έλλειψη στέγης, φαγητού, πόσιμου νερού, ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, ανεπαρκής πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες νομικής συνδρομής και διερμηνείας, βασανιστήρια σε μετανάστες, συλλήψεις ασυνόδευτων παιδιών που οδηγούνταν στα τμήματα με χειροπέδες, κακές συνθήκες κράτησης.

Και το χειρότερο: Σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων στο άτυπο camp του Ελληνικού και στο Πεδίον του Άρεως όπου έμεναν παιδιά σε αστεγία!

Ειδική αναφορά στην έκθεση του 2016 γίνεται σε περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου, στον έλεγχο της ενημέρωσης από τον αρμόδιο υπουργό μέσω του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των καναλιών, στην ενδοοικογενειακή βία, στην ατιμωρησία για την αστυνομική βία, σε βία κατά ΛΟΑΤΚΙ, στο τράφικινγκ, σε επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, σε υψηλά επίπεδα διαφθοράς, αλλά και στο γεγονός ότι το 2015 1,2 εκ. εργαζόμενοι έλαβαν τους μισθούς τους με καθυστέρηση – προφανώς λόγω της… ηρωικής διαπραγμάτευσης.

Ξυλοδαρμοί ακόμη και ασυνόδευτων ανηλίκων

Έκθεση για το 2017:

Αναφέρεται σε ξυλοδαρμούς μεταναστών στη Σάμο και στη Χίο, σε ξυλοδαρμούς ασυνόδευτων ανηλίκων (σε κάποιες περιπτώσεις με συνέπεια την απώλεια ακοής, σπάσιμο γονάτου και άλλα κατάγματα) - και μάλιστα με πηγή το Συμβούλιο της Ευρώπης - σε κακές συνθήκες κράτησης, σε αστυνομική βία με ρατσιστικά κίνητρα, σε επιθέσεις και συλλήψεις δημοσιογράφων.

Ειδικά για τους ασυνόδευτους ανήλικους γίνεται αναφορά στο (κατ’ ευφημισμόν) μέτρο της προστατευτικής φύλαξης, δηλαδή στο γεγονός ότι ασυνόδευτοι ανήλικοι έμεναν σε κελιά αστυνομικών τμημάτων χωρίς πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής.

Έκθεση για το 2018:

Τα ίδια ακριβώς. Για συλλήψεις ασυνόδευτων ανηλίκων, για μετατροπή των αστυνομικών τμημάτων σε κατοικίες τους, για τη ζούγκλα της Μόριας, για το γεγονός ότι έμεναν απροστάτευτες οι γυναίκες και τα παιδιά τους, για αστυνομική βία, για διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ.

Αναφέρεται επίσης ότι από τα 21 μέλη του υπουργικού συμβουλίου μόνο 2 ήταν γυναίκες, καθώς επίσης και ότι «συνεχίστηκαν οι αναφορές για διαφθορά αξιωματούχων».

Αλλαγή τοπίου επί Νέας Δημοκρατίας

Εκθέσεις για το 2019, το 2020 και το 2021:

Η βελτίωση είναι ξεκάθαρη: Λιγότερα προβλήματα στις φυλακές και έλεγχοι για ναρκωτικά, στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και άλλες οργανώσεις, μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδική μνεία γίνεται στην ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και στην (με νόμο) κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης (2020) με τα παιδιά να μεταφέρονται από τις φυλακές σε ασφαλείς δομές με σημαντικές παροχές.

Αναφορά γίνεται και στην κυβερνητική δράση κατά αξιωματούχων που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ σημειώνεται ότι ουδεμία αναφορά υπήρξε για παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων από την Αστυνομία όσον αφορά στην δικαστική τους μεταχείριση και ότι η κυβέρνηση σεβάστηκε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αναφέρεται επίσης ότι σεβαστά έγιναν το τεκμήριο της αθωότητας, η ενημέρωση των κρατουμένων για τα δικαιώματά τους και η παρουσία διερμηνέων κατά την ακροαματική διαδικασία.

Επίσης, η κυβέρνηση σεβάστηκε την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, ο οποίος, όπως αναφέρεται, είναι ανεξάρτητος, όπως και η Δικαιοσύνη. Όπως επίσης αναφέρεται «τα ανεξάρτητα μέσα υπήρξαν δραστήρια και εκφράστηκαν όλες οι απόψεις χωρίς περιορισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα επεισόδια αστυνομικής βίας (συμπεριλαμβανομένου και του ξυλοδαρμού φωτορεπόρτερ στο αίσχος της Ειδομένης) και κακών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στις δομές, αναφέρονται στο πρώτο μισό του 2019, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το 2020, η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη – παρά τις συνεχιζόμενες (αναπόδεικτες) καταγγελίες των ΜΚΟ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σχετικά με τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις (pushbacks) αναφορά γίνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν τέτοιες ενέργειες από το 2017 ως το 2022. Και όλοι γνωρίζουμε ποιος κυβερνούσε το 2017.

Τα θετικά της έκθεσης για την Ελλάδα

Πηγή πληροφοριών, όμως, για τις εκθέσεις αυτές – οι οποίες βρίσκουν προβλήματα σε όλες τις χώρες – είναι και οι αμερικανικές πρεσβείες.

Γι’ αυτό προφανώς και οι πληροφορίες για δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε διάφορους τομείς προστασίας των δικαιωμάτων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταγγελίες.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τα καλά δεν προβάλλονται και τελικά κυριαρχούν οι γενικοί τίτλοι που προκύπτουν από τις «καταγγελίες» των δήθεν «ανθρωπιστών».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να ερευνηθούν, διωχθούν, δικαστούν και τιμωρηθούν αξιωματούχοι που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας, είτε σε άλλες κυβερνητικές δομές».

«Για την περίοδο 2022-2023, η κυβέρνηση εφάρμοσε ειδικό πρόγραμμα ύψους 24 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της επανένταξης 7.000 κρατουμένων».

«Η κυβέρνηση, κατ’ εφαρμογήν νόμου του 2022, εξασφάλισε ένδικα μέσα σχετικά με παράπονα όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης».

Η κυβέρνηση ΔΕΝ λογοκρίνει και δεν παρακολουθεί

Επίσης σε σειρά ζητημάτων η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση σέβεται τους νόμους, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Όπως αναφέρεται «η κυβέρνηση ΔΕΝ λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης», πλην όμως, «πολλές ΜΚΟ ανέφεραν πως μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα είχαν την τάση να μην δημοσιεύουν μη κολακευτικές ειδήσεις για την κυβέρνηση».

Προφανώς δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Να λες ότι η κυβέρνηση δεν λογοκρίνει, αλλά να αναφέρεις και την γνώμη αυτών που θέλουν να λένε στους δημοσιογράφους τι να γράφουν!

Σχετικά με τις παρακολουθήσεις, γίνεται αναφορά στο νόμο του 2022 που ποινικοποιεί την χρήση και πώληση παράνομου λογιστικού. Γίνεται επίσης αναφορά στην Έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αναφέρεται ότι «η χώρα δεν χρησιμοποίησε το παράνομο λογισμικό ως μέρος μιας γενικής αυταρχικής στρατηγικής». Αναφορά γίνεται επίσης και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία το 2022 έγινε απόπειρα να εγκατασταθεί το Predator σε τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες, αλλά η Αρχή δεν είχε στοιχεία που να αποδεικνύουν την προέλευση αυτών των ενεργειών. Δηλαδή δεν προέρχονταν από την κυβέρνηση!

Εγκώμια για την προστασία των προσφύγων

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό κατέχει σημαντική θέση σ’ αυτές τις εκθέσεις.

Σ’ αυτήν του 2023, για την οποία τόση φασαρία έγινε, αναφέρεται πως «η κυβέρνηση συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις προσφέροντας προστασία και βοήθεια στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και άλλους ευάλωτους. Οι Αρχές συνεργάστηκαν επίσης με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. Τα χωρίς έγγραφα άτομα που περίμεναν να καταγραφούν στο σύστημα της υπηρεσίας Ασύλου ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους και τις διαδικασίες ασύλου. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συνέβαλε στα προγράμματα εθελοντικών επιστροφών».

Όλα τα άλλα είναι «καταγγελίες» διαφόρων ΜΚΟ.

Επίσης η έκθεση αναφέρει:

«Δεν υπήρξαν αναφορές περί επιβολής περιορισμών στο δικαίωμα των προσφύγων στην εργασία. Οι αιτούντες άσυλο μπορούσαν να εργαστούν έξι μήνες μετά την καταγραφή τους, (σ.σ. ο χρόνος έχει μειωθεί σε δύο μήνες). Η κυβέρνηση συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία, τον ΔΟΜ και ΜΚΟ σε προγράμματα για την ενίσχυση της ένταξης των προσφύγων με έμφαση στην ελληνομάθεια και την απόκτηση δεξιοτήτων».

Επ’ αυτού πάλι ΜΚΟ αναφέρθηκαν σε γραφειοκρατικά εμπόδια.

Επίσης: «Η κυβέρνηση στήριξε το πρόγραμμα του ΔΟΜ (σ.σ. εννοεί το HELIOS που χρηματοδοτείται από το κράτος και υλοποιείται από τον ΔΟΜ) για στέγαση και άλλες υπηρεσίες προς πρόσφυγες».

Αναφορά γίνεται και στην στήριξη της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης, αλλά και στον νόμο (Μάρτιος 2023) που προσφέρει δεκαετή άδεια παραμονής σε ασυνόδευτους ανήλικους, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης τριών ετών φοίτησης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την είσοδό τους σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Περισσότερη προστασία παντού

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται στην διενέργεια ελεύθερων εκλογών, στην εφαρμογή των νόμων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, στην ελεύθερη δραστηριοποίηση των ΜΚΟ, στην αυστηροποίηση του νόμου για τους βιασμούς και την ενδοοικογενειακή βία, στο panic button, στην ενίσχυση των νόμων για την ισότητα των φύλων και τα εργασιακά δικαιώματα,

Όσον αφορά στην εκπαίδευση, αναφέρεται πως στην Ελλάδα είναι ελεύθερη και υποχρεωτική, ενώ για τους προσφυγόπαιδες αναφέρει ότι παρά τα προβλήματα «ο αριθμός των προσφυγοπαίδων που έμειναν εκτός σχολείων ήταν σχετικά μικρός σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια».

Θα ρωτήσει κάποιος – και λογικά: Αφού υπάρχουν τόσες πολλές θετικές αναφορές, για ποιο λόγο έγινε τόση φασαρία;

Η απάντηση είναι πως είναι τόσες πολλές οι καταγγελίες των δήθεν «ανθρωπιστών» που παρατίθενται χωρίς καμιά επαλήθευση και τελικά κυριαρχούν επικοινωνιακά.

Μια δεύτερη απάντηση είναι πως ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί έσπευσαν να υπερτονίσουν τις «καταγγελίες» και να τις σερβίρουν ως… αδιαμφισβήτητα γεγονότα.

Με την διαφορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του είναι οι τελευταίοι που πρέπει να μιλούν. Το μόνο που πρέπει είναι να κοιταχτούν στον καθρέφτη των εκθέσεων που αφορούσαν την δική τους διακυβέρνηση…*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος