9.4.24

Οι παρενέργειες ενός φιάσκου: Η ακύρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και οι αρρυθμίες του ΝΑΤΟ

 


Του Σωτήρη Σιδέρη
Η υποβάθμιση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ που θεωρήθηκε και ως προσβλητική για τον Έλληνα πρωθυπουργό, σειρά λανθασμένων και τραγελαφικών χειρισμών από την Αθήνα, είναι οι πραγματικές αιτίες της ακύρωσης του ταξιδιού και όχι το συνέδριο της ΝΔ. Η επίσκεψη, σύμφωνα με τον πρέσβη Τζορτζ Τσούνη που έκανε την βιαστική ανακοίνωση, θα πραγματοποιούνταν στις 4 Απριλίου , οπότε, "ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο...” Αλλά συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο κάθε άλλο παρά είχε κλειστεί.
Σύμφωνα με την προετοιμασία που είχε γίνει , ο πρωθυπουργός θα έπαιρνε μέρος στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, θα συζητούσε για λίγο με τον Μπάιντεν και θα αποχωρούσε. Ο πήχης ήταν πολύ χαμηλά, όταν παράλληλα, συζητούνταν ένα τεράστιο πρόγραμμα του Ερντογάν. Από το ΥΠΕΞ επικρίνεται παρασκηνιακά η πρέσβης στην Ουάσιγκτον Αικατερίνη Νασίκα ότι δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα, ενώ δυσμενή σχόλια γίνονται και για τον Τζόρτζ Τσούνη και την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που συνεχίζει να αναστατώνει το ΥΠΕΞ και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Μύλος γίνεται και στις σχέσεις με την εκκλησία που ήθελε για τον εαυτό της τις φωτογραφίες με τον Μπάιντεν και ενώ ο παρασκηνιακός πόλεμος κατά της εκλογής του Ελπιδοφόρου στη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει εκτροχιαστεί...
Με απλά λόγια ένας διπλωματικός αχταρμάς, οδήγησε σε ένα φιάσκο σε μια σημαντική στιγμή, καθώς επίκειται η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στις 9 Μαίου και μετά η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία. Τώρα συζητείται η πραγματοποίηση συνάντησης Μπάιντεν -Μητσοτάκη , στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο ή το Σεπτέμβριο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ . Τότε όμως οι ΗΠΑ θα απέχουν λίγες εβδομάδες από τις εκλογές, η κατάσταση θα είναι ρευστή , αλλά και έτσι πάντα είναι αμφίβολη μια ουσιαστική συνάντηση, καθώς ο εκάστοτε πρόεδρος έχει υπερπλήρη ατζέντα, την περίοδο της γενικής συνέλευσης. Στο ΥΠΕΞ επικρατεί δυσφορία για τις επιλογές της Αλ. Παπαδοπούλου , ακόμη και του απαθούς μέχρι τώρα Γ. Γεραπετρίτη. Έντονοι όμως είναι ψίθυροι και κατά του ΥΠΕΞ, καθώς όπως λένε διπλωμάτες, ο Γ. Γεραπετρίτης αφιερώνει περισσότερο χρόνο παρέχοντας νομική υποστήριξη σε διάφορα ζητήματα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά στα καθήκοντά του ως ΥΠΕΞ.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ούτε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, ούτε στον Λευκό Οίκο επέδειξαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ώστε να διορθωθούν οι λάθος κινήσεις και να προγραμματιστεί μια ουσιαστική συνάντηση Μητσοτάκη -Μπάιντεν. Ο δεδομένος για την Ουάσιγκτον Έλληνας πρωθυπουργός τιμήθηκε για την συνεισφορά του στην αμερικανική πολιτική με την ομιλία του στο Κογκρέσο. Η πλήρης ενσωμάτωση της ελληνικής κυβέρνησης στον γεωπολιτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ σε όλα τα διεθνή μέτωπα, προκαλεί σίγουρα ικανοποίηση, δεν υπάρχουν αντεγκλήσεις , εκκρεμότητες, διαφωνίες και προβλήματα, οπότε το ενδιαφέρον για ουσιαστικές συνομιλίες είναι μειωμένο. Προφανώς και υπάρχουν επαφές σε κατώτερα επίπεδα, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε μια επιβράβευση από τις ΗΠΑ που θεωρούσε ότι θα του ήταν χρήσιμη ενόψει των συνομιλιών με τον Ερντογάν και τις ευρωεκλογές.
Η απουσία συμφωνημένης στρατηγικής
Αν υπάρχει ένα ζήτημα που συζητιέται σχεδόν καθημερινά μεταξύ Αθήνας -Ουάσιγκτον είναι η διαρκής πίεση για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας. Αλλά εδώ υπάρχουν μυστικά επιμελώς κρυμμένα και μισές αλήθειες που αποπροσανατολίζουν.
Στην σύνοδο των υπουργών εξωτερικών των κρατών -μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου με τη συμμετοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη η αναστάτωση ήταν διάχυτη. Η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο, όπως και η Δύση που την στηρίζει. Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, αίσθηση προκάλεσε η στάση της Ουκρανίας που κυριολεκτικά ικέτευε για την διάσωσή της. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ότι ως προς το πακέτο των 100 δις βοήθεια στην Ουκρανία, όχι μόνο δεν είναι αποφασισμένο, αντίθετα επικράτησαν ισχυρές διαφωνίες , σε βαθμό που έχει αποδυναμωθεί πλήρως η σθεναρή εικόνα που βγάζει προς τα έξω το ΝΑΤΟ. Αν ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ στις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα περάσουν σε νέα ιστορική φάση.
Σε αυτό το πλαίσιο , οι ΗΠΑ και οι Άγγλοι που θέλουν ενεργό τον πόλεμο της Ουκρανίας και της Δύσης, πιέζουν για πρόσθετη βοήθεια. Στην υπουργική σύνοδο πάντως προκάλεσε αίσθηση η μεγάλη ένταση της Γερμανίας πως δεν είναι διατεθειμένη να πληρώνει για πάντα και ότι η βοήθειά της είναι ήδη μεγάλη.
Στο σημείο αυτό είναι προφανές ότι συγκλίνουν πολλές χώρες. Σχεδόν απελπισμένος ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ΥΠΕΞ Ντ. Κουλέμπα δήλωσε ότι τα 100 δις του ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιπροσωπεύουν νέους πόρους και να μην είναι ανακύκλωση παλιότερων δεσμεύσεων. Ακριβώς αυτό είναι όμως γιατί τα 100 δις λόγω ισχυρών διαφωνιών υπολογίζονται αθροιστικά και όχι ξεχωριστά. Η αριθμητική του πολέμου είναι πολύ σκληρή και για την Ουκρανία και για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους…
Τι θα συμβεί; σταδιακά η μεν Δύση θα μπει στο τούνελ των αμερικανικών εκλογών, η Ρωσία θα γίνει πιο σκληρή στην επιθετικότητά της στην Ουκρανία, η Τουρκία ετοιμάζεται για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ και θέλει την άδεια ΗΠΑ -Ρωσίας για εισβολή και στη Συρία εναντίον των Κούρδων, ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί και ο παγκόσμιος πολιτικός και οικονομικός αναβρασμός θα προκαλέσουν μεγαλύτερες ανησυχίες. 

Πηγή: omegapress.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com