16.4.24

Συμμετοχή αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην αναχαίτιση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων


Χωριανόπουλος Άγγελος
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, με την υποστήριξη των μoνάδων επιφανείας της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, το Σάββατο και την Κυριακή κατέστρεψαν περισσότερα από 80 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους που στόχευαν το Ισραήλ από το Ιράν και την Υεμένη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).
April 11 Red Sea UpdateAt approximately 1:00 p.m. (Sanaa time) on April 11, United States Central Command (CENTCOM) forces successfully engaged and destroyed one anti-ship ballistic missile (ASBM) launched over the Red Sea from Iranian-backed Houthi terrorist-controlled areas… pic.twitter.com/ffIMhC32gc— U.S. Central Command (@CENTCOM) April 12, 2024

Η επιχείρηση περιελάμβανε έναν βαλλιστικό πύραυλο του και επτά UAV που καταστράφηκαν στο έδαφος πριν από την εκτόξευσή τους σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη, ανέφερε η CENTCOM σε ανάρτησή της στο X. Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση αργά το Σάββατο στο ισραηλινό έδαφος με drones και πυραύλους ως αντίποινα στην πιθανή ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του στη Συρία την 1η Απριλίου που σκότωσε ανώτατους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης. Η επίθεση με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εκτοξεύτηκαν κυρίως από το εσωτερικό του Ιράν, προκάλεσε μόνο μέτριες ζημιές, καθώς οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν από το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ και με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.Στις επιχειρήσεις από Αμερικανικής μεριάς συμμετείχαν και ένα ζεύγος αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα πλοία αυτά ενδέχεται να εκτόξευσαν βλήματα Standard Missile-3 (SM-3) κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, γεγονός που θα σηματοδοτούσε την πρώτη χρήση αυτών των όπλων κατά πραγματικών εισερχόμενων απειλών.
Από αυτές τις εισερχόμενες απειλές, “το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis πάνω σε δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο”, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. Το USS Carney κλάσης Arleigh Burke κατέρριψε το ίδιο τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ το USS Arleigh Burke κατέστρεψε τουλάχιστον έναν ακόμη, σύμφωνα με την Jennifer Griffin του Fox News.
According to a senior U.S. defense official:No U.S. carrier aircraft engaged Iran’s incoming missiles – in others no aircraft from the USS Eisenhower (or Ike) carrier strike group which is in the Red Sea engaged Iran’s missiles or drones last nightThe USS Carney, a destroyer…— Jennifer Griffin (@JenGriffinFNC) April 14, 2024
Επί του παρόντος, τα κύρια αντιαεροπορικά βλήματα που χρησιμοποιούνται στο σύστημα Aegis BMD είναι παραλλαγές των SM-3 και SM-6. Ο SM-6 είναι ικανός να προσβάλει βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και υπερηχητικές απειλές, στις τελικές φάσεις της πτήσης τους, αν και ο φάκελος-απειλών για να το κάνει αυτό είναι αρκετά περιορισμένος σε γεωγραφικό μέγεθος. Ο πύραυλος αυτός είναι επίσης ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μιας σειράς άλλων εναέριων στόχων, καθώς και στόχων στην επιφάνεια του ωκεανού και της ξηράς. Ο SM-6 φέρεται να έκανε το ντεμπούτο του στη μάχη σχετικά πρόσφατα στο πλαίσιο επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας, καθώς και φίλιων πολεμικών πλοίων, από βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους cruise και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές Χούτι στην Υεμένη.
Πηγή: futurewarfare.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com