23.4.24

Τι συμβαίνει με Θαλάσσια πάρκα - Κόσοβο - Χιμάρα: Ελληνική εξωτερική πολιτική υπό διάλυση με ρεσιτάλ υποχωρήσεων
Του Σωτήρη Σιδέρη
Η λέξη πατρίδα την οποία καθημερινά ξεστομίζουν κορδωμένοι μπροστά στις κάμερες, πρωθυπουργός και υπουργοί, χάνει το νόημά της όταν κάποιος μελετήσει στοιχειωδώς τα έργα και τις ημέρες τους.
Εγκατέλειψαν τον αγώνα δικαίωσης της ελληνικής μειονότητας στο πρόσωπο του Μπελέρη για να μαζέψουν ψήφους από το ακροδεξιό ακροατήριο.
Εξήγγειλαν τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και μετά την αντίδραση της Τουρκίας τα έκαναν διαπραγματεύσιμα.
Ισχυρίζονται δια του ανεκδιήγητου Γεραπετρίτη και της πάντα υποτακτικής Ντόρας Μπακογιάννη ότι η θέση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσόβου δεν έχει αλλάξει, αλλά όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου. Η ψήφος είναι κραυγαλέα αλλαγή θέσης, όχι οι δηλώσεις.
Καθημερινά ψεύδονται ασύστολα, έχουν εκχωρήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας είτε στις ΗΠΑ, είτε στο ΝΑΤΟ είτε αλλού, ανάλογα με το ποιος πιέζει.
Η Ελλάδα ετεροκαθορίζεται, άγεται και φέρεται σαν φτερό στον άνεμο. Έχουν εκχωρήσει την στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας στις πολεμικές βιομηχανίες, αγοράζοντας τα πάντα.
Οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι στο ναδίρ, η βαλκανική πολιτική δεν υφίσταται καν. Και ενώ το κλίμα [στα Σκόπια] αλλάζει, έχουμε και κρίση με την Σερβία και με την Αλβανία. Μια εξωτερική πολιτική σε πλήρη διάλυση…
Περιμένοντας τα θαλάσσια πάρκα….
Όπως έγκαιρα είχε επισημάνει το omegapress.gr η υπόθεση των πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο δεν είναι τόσο επιφανειακή και τόσο περιβαλλοντική όσο την εμφάνισε αρχικά η κυβέρνηση. Προφανώς έχουν και αυτή την πτυχή.
Η Τουρκία έχει στρατηγικό σχέδιο και στόχο την ανατροπή του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου και αν μπορέσει, την συγκυριαρχία. Η θεωρία των γκρίζων ζωνών είναι η διπλωματική έκφραση αυτού του σχεδίου.
Οι αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ και του υπουργείου Άμυνας, ιδιαίτερα του δεύτερου, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι αν η Ελλάδα επιμείνει στα πάρκα και δεν τα διαπραγματευθεί με την Τουρκία θα έχουμε νέα κρίση, πιθανόν νέα Ίμια.
Γιατί το σχέδιο των πάρκων περιλαμβάνει απομονωμένες βραχονησίδες που στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικονομική δραστηριότητα , ανεμογεννήτριες, στρατεύματα κλπ.
Αποτέλεσμα των τουρκικών αντιδράσεων ήταν η δήλωση του ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη , ο οποίος είπε ότι “τα πάρκα αυτά, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της άσκησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δεν έχουν ακόμα χωροθετηθεί.
Θα χωροθετηθούν στο πλαίσιο περιβαλλοντικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με την προστασία των θαλασσίων ειδών και γενικότερα την προστασία των νερών.
Δεν ασκεί καμία απολύτως επιρροή στα υποκείμενα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ούτε θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα να παραιτηθεί από οποιαδήποτε από τα δικαιώματά της αυτά. Νομίζω κατά τούτο ότι ήταν μάλλον υπερβολική η αντίδραση, η οποία αποτυπώθηκε από την Τουρκία…”.
Μια σοβαρή χώρα πρώτα ολοκληρώνει το σχέδιό της, κάνει τη χωροθέτηση, μετά το ανακοινώνει, το νομοθετεί και τελειώνει. Η δήλωση Γεραπετρίτη είναι κίνηση άμβλυνσης των εντυπώσεων .
Όπως είχαμε επισημάνει, το θέμα ήταν αν η υπόθεση αυτή θα επιβάρυνε την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία ή οι δύο άνδρες θα τη συζητούσαν. Όλα δείχνουν ότι ήδη έχει μπει στο τραπέζι.
Η Τουρκία πάντα βρίσκει έδαφος για να πατήσει, ποτέ δεν κάνει κινήσεις στον αέρα. Ενώ στην Αθήνα ισχυρίζονται ότι η Διακήρυξη των Αθηνών, κάθε άλλο παρά εμποδίζει τέτοιες κινήσεις θυμίζουμε τι αναφέρει:
“OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους”.
Αυτό επικαλούνται οι Τούρκοι. Ξέρουν φυσικά ότι η Ελλάδα επικαλείται την κυριαρχία της, αλλά αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Τα σοβαρά κράτη δεν υπογράφουν τέτοιες διακηρύξεις ενώ γνωρίζουν ότι υφίσταται αναθεωρητική πολιτική…
Ανεμοστρόβιλοι στα βαλκάνια
Η Ντόρα Μπακογιάννη διαθέτει πολύ θράσος και δεν ντρέπεται για τις εξαρτήσεις της. Υπερασπίστηκε την έκθεσή της για το Κόσοβο, ανατρέποντας τη θέση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ρουμανίας που δεν αναγνωρίζουν το προτεκτοράτο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση της έκθεσης μέχρι την υιοθέτησή της από την κοινοβουλευτικη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν απάντησε ποτέ στα όσα εξευτελιστικά της απηύθυναν οι Σέρβοι.
Η Μπακογιάννη κινείται πάντα σε προστατευμένο περιβάλλον και στην Ελλάδα αποφασίζει η ίδια και για τις ερωτήσεις που της υποβάλλονται.
Ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης, υπό την πίεση ορισμένων δημοσιευμάτων αναγκάστηκε να επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει θέση στο θέμα του Κοσόβου και ότι η έκθεση της Μπακογιάννη είναι συμβουλευτική.
Αισχρή υποκρισία. Καμία έκθεση στον κόσμο δεν έχει ισχύ νόμου. Κατατίθεται, συζητείται, αλλάζει, γίνονται τροπολογίες και μετά ψηφίζεται. Όταν ψηφίζεται δεν είναι πια συμβουλευτική.
Αφού όμως η θέση δεν έχει αλλάξει με ποιόν συνεννοήθηκε η Μπακογιάννη και ανέλαβε εθελοντικά την έκθεση; και αφού η θέση δεν έχει αλλάξει, ποιός έδωσε εντολή τους βουλευτές της ΝΔ να την υπερψηφίσουν και μόνοι οι Τσίπρας -Γ. Παπανδρέου ψήφισαν παρών;
Παραθέτουμε μια φράση μόνο από την εκπρόσωπο της Σερβίας , Biljana Pantić Pilja που μίλησε στη συνεδρίαση της 16ης Απριλίου:
“Η Σερβία είναι ένα μικρό έθνος, αλλά δεν θα παραδοθεί ποτέ. Θέλω να σας συγχαρώ για αυτό που κάνετε σήμερα γιατί θα μείνετε στην ιστορία ως κάποια που παραβίασε, πολύ βίαια, όλους τους κανόνες”,
Πολύ πιο ακραίες είναι οι δηλώσεις άλλων αξιωματούχων στο Βελιγράδι. Αλλά το κριτήριο δεν είναι οι δηλώσεις αυτές, αλλά η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Μιας χώρας που μετά την συμφωνία των Πρεσπών και νωρίτερα, έχαιρε εκτίμησης και εμπιστοσύνης στα βαλκάνια και τώρα έχει εξανεμιστεί…
Η έκθεση εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές μετά από τρεις ώρες συζήτησης και περισσότερες από 65 παρεμβάσεις. Από την Ελλάδα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στον Οργανισμό ψήφισαν οι: Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Σταμάτης, Άννα Ευθυμίου και Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ). Αρνητική ψήφο έδωσε η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ). Απείχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι δεν υπάρχει διαφορά στη θέση της Νίνας Κασιμάτη που ψήφισε κατά με το παρών του Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς και υπάρχει ….
Το επόμενο στάδιο είναι είναι το Συμβούλιο υπουργών που θα συνεδριάσει στις 16 Μαίου, οπότε περιμένουμε τη ψήφο της Ελλάδας. Μάλλον αποχή . ..
Περιμένουμε επίσης την εξέλιξη των σχέσεων με την Σερβία, την Αλβανία και τις εκλογές στη Βόρειο Μακεδονία.
Όλα αυτά αρχίζουν και αναζωπυρώνουν προβλήματα που θα μπορούσαν όχι μόνο να έχουν αμβλυνθεί, αλλά να έχουν εκλείψει.
Η ανυπαρξία σχεδιασμένης εξωτερικής πολιτικής, πρωτοβουλιών, παρεμβάσεων και ιδεών, οδηγεί την Ελλάδα σε νέες κρίσεις και πολλές υποχωρήσεις. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται τώρα, θα το ζήσουν σύντομα…

Πηγή: omegapress.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com