10.4.24

Στις ΗΠΑ ξεκίνησε το τέλος των Μ4 και Μ16, στην Ελλάδα η υπόθεση του αντικαταστάτη του G-3 φαίνεται να έχει «παγώσει»

 

Με τις Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρούν με βάση την προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών μια είδηση έρχεται από τις ΗΠΑ όπου εκεί ο στρατός ξηράς έβαλε επίσημα τα ολοκαίνουργια τουφέκια του Next Generation Squad Weapon στην πρώτη του μονάδα, θέτοντας τέλος στην προσπάθεια δεκαετιών της υπηρεσίας να αντικαταστήσει την οικογένεια στρατιωτικών τυφεκίων M4 και M16.

Η Διοίκηση του Μελλοντικού Στρατού ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στρατιώτες από το 1ο Τάγμα, το 506ο Σύνταγμα Πεζικού, την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, στο Φορτ Κάμπελ του Κεντάκι, δέχτηκαν την παράδοση του XM7 Next Generation Rifle και του XM250 Next Generation Automatic Rifle πριν από την εκπαίδευση τον Απρίλιο.


Κατασκευασμένο από την Sig Sauer, το XM7 προορίζεται να αντικαταστήσει το M4 σε σχηματισμούς κλειστής μάχης, ενώ το XM250 θα αντικαταστήσει το M249 Squad Automatic Weapon ή SAW. Και τα δύο νέα τουφέκια έχουν θαλάμη 6,8 mm για να παρέχουν βελτιωμένη εμβέλεια και θνησιμότητα έναντι της θωράκισης του εχθρού.

Η σειρά Next Generation Squad Weapon περιλαμβάνει επίσης το έξυπνο σκοπευτικό XM157 Fire Control, που κατασκευάστηκε από τη Vortex Optics, το οποίο ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες όπως ανιχνευτή εύρους λέιζερ, υπολογιστή βαλλιστικών παραμέτρων και ψηφιακή οθόνη.

Η απόσυρση «είναι το επιστέγασμα μιας ολοκληρωμένης και αυστηρής διαδικασίας σχεδιασμού, δοκιμών και ανατροφοδότησης, όλων των οποίων καθοδηγήθηκαν στρατιώτες», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζέισον Μπόχανον, διευθυντής του προγράμματος Program Executive Office Soldier. «Ως αποτέλεσμα, ο Στρατός εκπληρώνει την υπόσχεσή του να παραδώσει στους στρατιώτες τα υψηλότερης ποιότητας, ικανότερα όπλα και πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος».

Οι στρατιώτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το XM7 είναι αισθητά βαρύτερο από την το M4

Σύμφωνα με το δημοσιονομικό αίτημα του Στρατού για τον προϋπολογισμό του 2025, η υπηρεσία έχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αγοράς 111.428 τυφεκίων XM7, 13.334 αυτόματων τυφεκίων XM250 και 124.749 συσκευών ελέγχου πυρός XM157 που εκτείνονται μέχρι τη δεκαετία του 2030.

Η υπηρεσία πιέζει για μια νέα οικογένεια τυφεκίων πεζικού από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα Advanced Combat Rifle, ή ACR, για να εντοπίσει έναν αντικαταστάτη για την οικογένεια τυφεκίων επίθεσης M16. Το ακυρωμένο πρόγραμμα ACR ακολούθησε το πρόγραμμα XM29 Objective Individual Combat Weapon τη δεκαετία του 1990 και το τυφέκιο επίθεσης XM8 στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα οποία επίσης εγκαταλείφθηκαν.

Η προσπάθεια αντικατάστασης των M4/M16 απέκτησε νέα επείγουσα ανάγκη κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, όπου Αμερικανοί στρατιώτες διαπίστωσαν ότι η οικογένεια των τυφεκίων M16 και τα πυρομαχικά των 5,56 χιλιοστών τυπικής έκδοσης -- σχεδιασμένα για τη μάχη κοντά στο Βιετνάμ και κατάλληλα για αστικό πόλεμο αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ενάντια στους Αφγανούς αντάρτες που εμπλέκονταν σε μεγαλύτερες αποστάσεις στο ορεινό έδαφος της χώρας, όπως ανέφερε το Associated Press το 2010.


Η Sig Sauer έκλεισε τελικά το συμβόλαιο το 2022. Έκτοτε, ο Στρατός των ΗΠΑ διεξάγει συνεχείς δοκιμές χρηστών στα τυφέκια, βάζοντάς τα σε ακραία περιβάλλοντα. Στα τέλη Μαρτίου, μερικές ημέρες πριν αποκαλυφθεί η αρχική διάθεση των νέων όπλων στο 1ο Τάγμα, 506ο Σύνταγμα Πεζικού, η υπηρεσία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου πυρομαχικών 6,8 mm στο Μιζούρι για να υποστηρίξει τη διάθεση των όπλων σε όλη τη δύναμη.

Σύμφωνα με τον Στρατό, οι στρατιώτες έχουν αφιερώσει περισσότερες από 25.000 ώρες δοκιμάζοντας τα όπλα επόμενης γενιάς από την αρχική ανάπτυξη μέχρι το πεδίο.

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο θέμα έχει επί της ουσίας παγώσει χωρίς όπως αναφέρουν στο Πενταπόσταγμα καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές να έχει προκριθεί κάποιος νέος τύπος ή η αναβάθμιση των υπαρχόντων G-3 αν και σε πρόσφατες ασκήσεις εμφανίστηκαν στρατιώτες με αναβαθμισμένα τυφέκια του συγκεκριμένου τύπου.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις σχετικές με τα εξοπλιστικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η τελευταία κίνηση που είχε να κάνει με το θέμα του ατομικού τυφεκίου στον Ελληνικό Στρατό ήταν στις 22 Ιουνίου της περασμένης χρονιάς όταν πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και επίδειξη από εκπροσώπους της εταιρείας S.A.L.DYNE σε προσωπικό του ΓΕΣ, σχετικά με συστήματα – συσκευές σκόπευσης λέιζερ για τυφέκια, της εταιρείας  Rheinmetall, την οποία εκπροσωπεί.

https://www.pentapostagma.gr/

____________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη