14.4.24

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σπρώχνουν το πετρέλαιο στα 100 δολάρια

13:48

Πρεσβευτές από Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία κλήθηκαν στο ιρανικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις

Στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν σήμερα οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις δηλώσεις των αρχών των χωρών τους.

Οι τρεις διπλωμάτες "κλήθηκαν στο υπουργείο, μετά τις ανεύθυνες θέσεις ορισμένων αξιωματούχων των χωρών αυτών σε σχέση με την απάντηση του Ιράν στη σειρά ενεργειών του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας μας", δήλωσε η ιρανική διπλωματία σε ανακοίνωση η οποία μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Irna και το ημιεπίσημο Ιρανικό Εργατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ILNA).
13:42

Ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνει έκκληση να μην κλιμακωθεί η βία

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα "επίμονη έκκληση" για να μην υπάρξει "ένας φαύλος κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση".

"Απευθύνω επίμονη έκκληση προκειμένου να σταματήσει κάθε ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει έναν φαύλο κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση", δήλωσε ο ποντίφικας στο τέλος της παραδοσιακής του κυριακάτικης προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
34 λ. πριν13:33

Οι αντιδράσεις εντός του Ιράν για την επίθεση

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η ζωή στο Ιράν κυλά κανονικά μετά την επίθεση στο Ισραήλ, καθώς οι απλοί Ιρανοί ουσιαστικά περιμένουν να δουν τι θα συμβεί, τίποτα δεν έχει κλείσει και δεν έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση.

Ουρές στα βενζινάδικα παρατηρήθηκαν αργά χθες το βράδυ κατά την έναρξη της επιχείρησης, ενώ παράλληλα πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη βρετανική πρεσβεία και στην πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη για να δείξουν την υποστήριξή τους στην απόφαση που έλαβε η ηγεσία της χώρας.
41 λ. πριν13:25

Συνεδριάζει το μικρό πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ πρόκειται να συνεδριάσει στις 15:30 για να συζητήσει την απάντηση στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι υπουργοί του Μπενιαμίν Νετανιάχου ψήφισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο μικρό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, τον αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
48 λ. πριν13:18

ΝΑΤΟ: Βασικό η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει ανεξέλεγκτη

Το ΝΑΤΟ "καταδικάζει την κλιμάκωση από το Ιράν" και "καλεί σε αυτοσυγκράτηση" ώστε "η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει ανεξέλεγκτη", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

"Καταδικάζουμε την κλιμάκωση από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Είναι βασικό η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει ανεξέλεγκτη", δήλωσε η εκπρόσωπος Φάραχ Νταχλάλα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.
50 λ. πριν13:17

Ο Ραϊσί προειδοποιεί το Ισραήλ με "πιο ισχυρή" αντίδραση

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε σήμερα ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι "πιο ισχυρή" σε περίπτωση που υπάρξει "απρόσεκτη συμπεριφορά" από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.

"Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε", δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι "εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση".
1 ω. πριν13:02

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και από τη Μόσχα

Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα εξαιρετική ανησυχία για τα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

«Εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ σε δήλωσή του. «Καλούμε όλα τα ενεχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» αναφέρει μεταξύ άλλων.
1 ω. πριν13:00

Ιράν: Αεροδρόμια ακυρώνουν τις εσωτερικές πτήσεις έως το πρωί της Δευτέρας

Τα διεθνή αεροδρόμια Ιμάμ Χομεϊνί και Μεχραμπάντ της Τεχεράνης, όπως και αεροδρόμια σε πολλές άλλες ιρανικές πόλεις ακύρωσαν τις εσωτερικές τους πτήσεις έως το πρωί της Δευτέρας λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ISNA και Mehr, καθώς ο δυτικός εναέριος χώρος του Ιράν παραμένει κλειστός για πτήσεις.
1 ω. πριν12:48

Τα πιθανότερα σενάρια για αντίποινα του Ισραήλ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τουλάχιστον έκρυθμη, αλλά τα πράγματα μπορούν να γίνουν και χειρότερα.

Το Ισραήλ υποσχέθηκε "σημαντική απάντηση" στην επίθεση του Ιράν και ο στρατός με το πολεμικό συμβούλιο συζητούν τα σενάρια, σύμφωνα με αναλυτή του BBC:

"Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους. Αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές. Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει."