15.3.24

Ίμια: Τουρκική πρόκληση και σοβαρό επεισόδιο με σκάφη της ακτοφυλακής (Video)

 

Ένα αρκετά σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή στα Ίμια, μεταξύ ενός σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής και ενός της τουρκικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Flash.gr, τα δυο σκάφη ήρθαν μία ανάσα το ένα από το άλλο μετά από ένα δεκάλεπτο έντασης και κυνηγητού γύρω από τις νησίδες.

Η πρόκληση των Τούρκων στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η μοναδική των τελευταίων ημερών, καθώς έχουν προηγηθεί ανάλογα περιστατικά με υψηλόβαθμα στελέχη του λιμενικού σώματος να τα χρεώνουν σε «θερμόαιμους κύκλους» της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα από αυτά τα επεισόδια χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί το «κόκκινο τηλέφωνο».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης επικοινώνησε με τον Τούρκο, ομόλογό του, Αλι Γερλικαγιά προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο σοβαρό επεισόδιο που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Τουρκικά ΜΜΕ

H τουρκική ιστοσελίδα Sozcu ανέφερε πως η τουρκική ακτοφυλακή καταδίωξε ελληνικό σκάφος. Συγκεκριμένα, μετέδωσε πως σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, που κινήθηκε από την Κάλυμνο γύρω στις 13.52, εισήλθε στα «τουρκικά χωρικά ύδατα» και προσπάθησε να φτάσει στα Ίμια.

Στα 10 λεπτά έντασης, το ελληνικό σκάφος σύμφωνα πάντα με τον ιστότοπο της Sozcu «προσπάθησε 4-5 φορές να προσεγγίσει τα Ίμια», και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την περιοχή με την «παρέμβαση του τουρκικού σκάφους».

Εικόνα από το “κυνηγητό” που δημοσίευσε η τουρκική ιστοσελίδα Sozcu

Η ένταση έληξε όταν το ελληνικό σκάφος, κατά τον ιστότοπο, απομακρύνθηκε προς το νησί της Καλύμνου. Μετά το περιστατικό, δύο σκάφη της ακτοφυλακής από τα λιμάνια της Αλικαρνασσού και του Yalıkavak εστάλησαν στην περιοχή των Ιμίων, καταλήγει το δημοσίευμα.


https://www.documentonews.gr

___________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη