12.3.24

Το Stratolaunch πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με κινητήρα νέου υπερηχητικού οχήματος στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια


Η αεροδιαστημική εταιρεία Stratolaunch πραγματοποίησε την πρώτη μηχανοκίνητη δοκιμαστική πτήση ενός νέου μη επανδρωμένου σκάφους για υπερηχητική έρευνα το Σάββατο και την χαρακτήρισε επιτυχημένη.

Το Hypersonic περιγράφει πτήσεις με ταχύτητες τουλάχιστον 5 Mach, ή πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Zachary Krevor είπε σε μια δήλωση ότι το όχημα Talon-A-1 "έφθασε σε υψηλές υπερηχητικές ταχύτητες πλησιάζοντας τα 5 Mach και συνέλεξε μεγάλο όγκο δεδομένων σε απίστευτη αξία για τους πελάτες μας".

Ο Krevor είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεσμεύσει το συγκεκριμένο υψόμετρο και ταχύτητα λόγω των συμφωνιών ιδιοκτησίας με πελάτες.


Το τεράστιο εξακινητήριο αεροπλανοφόρο Roc της εταιρείας μετέφερε το Talon ψηλά, προσαρτημένο στο κέντρο της γιγαντιαίας πτέρυγας του και το απελευθέρωσε στα ανοιχτά της κεντρικής ακτής της Καλιφόρνια.


Το Talon, που τροφοδοτείται από μια μηχανή πυραύλων υγρού καυσίμου, τελείωσε την πτήση του κατεβαίνοντας στον ωκεανό όπως είχε προγραμματιστεί. Ενώ αυτό το Talon ήταν αναλώσιμο, μια μελλοντική έκδοση θα μπορεί να προσγειωθεί σε διάδρομο για επαναχρησιμοποίηση.

Η Stratolaunch είπε ότι οι πρωταρχικοί στόχοι για την πτήση περιελάμβαναν την ασφαλή απελευθέρωση του οχήματος με αέρα, την ανάφλεξη του κινητήρα, την επιτάχυνση, την παρατεταμένη ανάβαση σε υψόμετρο και μια ελεγχόμενη προσγείωση στο νερό.

Η εταιρεία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη της πρώτης, ιδιωτικής χρηματοδότησης, επαναχρησιμοποιήσιμης ικανότητας υπερηχητικών δοκιμών των Ηνωμένων Πολιτειών.


Το Stratolaunch πραγματοποίησε δύο πτήσεις σε αιχμαλωσία, τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, κατά τις οποίες το Talon ανέβηκε ψηλά με ζωντανό προωθητικό, αλλά δεν απελευθερώθηκε από το μητρικό αεροσκάφος.

Το Stratolaunch εδρεύει στο Mojave Air and Space Port στην έρημο Mojave βόρεια του Λος Άντζελες.

Το αεροσκάφος Roc, που πήρε το όνομά του από ένα τεράστιο μυθολογικό πουλί, έχει άνοιγμα φτερών 385 πόδια (117 μέτρα) και δύο άτρακτους που δίνουν την εντύπωση δύο μεγάλων πίδακα που πετούν δίπλα-δίπλα.Αναπτύχθηκε από τον συνιδρυτή της Microsoft, Paul G. Allen, ο οποίος πέθανε λίγους μήνες πριν πετάξει για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019.


Ο Άλεν σκόπευε να το χρησιμοποιήσει ως αεροσκάφος μεταφοράς για εκτοξεύσεις στο διάστημα, μεταφέροντας πυραύλους γεμάτους δορυφόρους κάτω από το κέντρο της πτέρυγας και απελευθερώνοντάς τους σε μεγάλο ύψος.


Αυτό το έργο ακυρώθηκε και οι νέοι ιδιοκτήτες επαναχρησιμοποίησαν το Stratolaunch για την εκτόξευση επαναχρησιμοποιήσιμων υπερηχητικών ερευνητικών οχημάτων.

Η Stratolaunch ανακοίνωσε συμβόλαια πτήσεων με τις Η.Π.Α. Εργαστήριο Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας και το πρόγραμμα Multiservice Advanced Capability Test Bed του Ναυτικού ως υπεργολάβος στην εταιρεία τεχνολογίας Leidos of Reston, Βιρτζίνια.https://www.stratolaunch.com/Το βίντεο θα το δείτε εδώ:
 
Θα συνεχίσουν με το talon+ spacecraft που είναι μια βελτιωμένη έκδοση για μεγαλύτερες ταχύτητες και πτήσεις σε μεγάλα ύψη και μετά θα πάνε για το διαστημόπλοιο.

Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/03/stratolaunch.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com