31.3.24

DIMDEX 2024 - η εταιρία John Cockerill Defense αποκαλύπτει νέα λύση κατά των drone με πυροβόλο όπλο 30 χλστ.



 Κατά τη διάρκεια της έκθεσης DIMDEX 2024, η εταιρία John Cockerill Defense (JCD) αποκάλυψε για πρώτη φορά λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα λύση anti-drone για το πυροβόλο των 30 χλστ. Το τελευταίο αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του 2024. Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας δύο εβδομάδων με ζωντανή βολή που πραγματοποιήθηκε σε περιοχή στη Βουλγαρία λίγο πριν την έκθεση, η JCD ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα πρώτο σετ δοκιμών σκληρής δολοφονίας με drone χρησιμοποιώντας τη δική της λύση που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά και βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). εφαρμόζεται στην εταιρεία πυργίσκους C1030 και C3030. Οι δοκιμές και η επακόλουθη εκστρατεία ζωντανών πυρών διεξήχθησαν εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών διαφόρων μεγεθών, που πετούσαν με διαφορετικές ταχύτητες, με το πυροβόλο διαμετρήματος Northrop Grumman 30×173 mm Mk 44S και τα προγραμματιζόμενα πυρομαχικά του (ABM), αλλά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε άλλα όπλα και φυσίγγια ABM του ίδιου διαμετρήματος, σύμφωνα με τον Simon Haye, John Cockerill Defense Chief Marketing Officer, μιλώντας με την EDR On-Line.
Αναπτύχθηκε για να νικήσει τις προκλητικές απειλές που αντιπροσωπεύουν μικρά drones Κατηγορίας 1 που διαθέτουν εξαιρετικά χαμηλή υπογραφή ραντάρ, οπτική και υπέρυθρη υπογραφή, ο αυτόματος ανιχνευτής που βασίζεται σε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης JCD που αναπτύχθηκε μπορεί να εφαρμοστεί σε εταιρικούς πυργίσκους ενισχύοντας τις δυνατότητές τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που ορίζονται από τις πιο πρόσφατες σενάρια κρίσης και πεδίου μάχης.«Για να νικήσουμε τα drones, πρέπει να συνδυαστούν ορισμένα στοιχεία», είπε ο Haye, αποκαλύπτοντας τη νέα λύση. Χρησιμοποιώντας ένα τυπικό ραντάρ για την ανίχνευση και τη μετάδοση της θέσης του στόχου στον πυργίσκο, το σύστημα θέασης του πυροβολητή κατευθύνεται αυτόματα προς τον στόχο.

«Χρησιμοποιώντας τον αυτόματο ανιχνευτή που βασίζεται σε JCD AI, ο πυργίσκος είναι σε θέση να κλειδώσει πάνω στο στόχο και να προβλέψει τις κινήσεις του χάρη στη λύση AI, διατηρώντας τον υπό παρακολούθηση. Παράλληλα, ο υπολογιστής ελέγχου πυρός JCD υπολογίζει το βέλτιστο σημείο έκρηξης για τα προγραμματιζόμενα πυρομαχικά 30 mm. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τη στόχευση του κύριου όπλου και τον προγραμματισμό του βλήματος κατά τη διάρκεια της σειράς βολής, για να εξασφαλιστεί μεγάλη πιθανότητα να νικηθεί ο στόχος», εξήγησε ο Chief Marketing Officer της εταιρείας.
Ανάλογα με την επιλογή που έχει επιλέξει ο πυροβολητής, η λύση ελέγχου πυρός μπορεί να υπολογίσει είτε μια ακολουθία βολής με μια βολή είτε μια σειρά ριπών τριών στρογγυλών. «Κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής εκστρατείας στη Βουλγαρία, η νέα σουίτα ήταν σε θέση να νικήσει μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κλάσης 1 σε εμβέλεια περίπου 1.000 μέτρων χρησιμοποιώντας έναν μόνο προγραμματιζόμενο πυρομαχικό ABM 30 mm. Περαιτέρω εξελίξεις και εκστρατείες πυροδότησης θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του έτους, με στόχο το σύστημα να είναι κατάλληλο και έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Haye στο EDR On-Line.

Το σύστημα JCD βασίζεται σε λογισμικό και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικά πυροβόλα όπλα, οπτικά συστήματα και συστήματα ελέγχου πυρός πυργίσκων. Είναι συμβατό με το πρόσφατα υιοθετημένο NATO SAPIENT (Sensing for Asset Protection with Integrated Electronic Network Technology), που σημαίνει ότι οι πληροφορίες στόχευσης μπορούν να ληφθούν από οποιοδήποτε συμβατό σύστημα αισθητήρων.

Η JCD σκοπεύει να παρουσιάσει και να συμμετάσχει με το νέο σύστημα στην Άσκηση Τεχνικής Διαλειτουργικότητας C-UAS 2024 (TIE24) του ΝΑΤΟ στο Vredepeel της Ολλανδίας, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: Λυπάμαι αλλά η εμβέλεια των 1000 μέτρων είναι πάρα πολύ μικρή. Αν αντιμετωπίζουμε ένα σμήνος από drones δεν θα προλάβεις να κάνεις απολύτως τίποτα.Γιατί μας ενδιαφέρει αυτή η είδηση; Για το λογισμικό! Το σύστημα JCD βασίζεται σε λογισμικό και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικά πυροβόλα όπλα, οπτικά συστήματα και συστήματα ελέγχου πυρός πυργίσκων.
Πυροβόλο 50 χιλιοστών υπάρχει με εμβέλεια 4 χιλιόμετρα για αεροπορικούς στόχους, ραντάρ νέας γενεάς υπάρχουν πολλά με μικρό βάρος. Τι λείπει; Το λογισμικό και ο νέος σχεδιασμένος πύργος σε ναυτική έκδοση που να μπορεί να τοποθετηθεί σε οχήματα, για να προστατεύει τα πλοία, τα αεροδρόμια κλπ. 
 Ο καλύτερος ναυτικός πύργος με το πυροβόλο SEASNAKE  των 30 χιλιοστών που μπορείς με μετατροπές να τοποθετήσεις το πυροβόλο των 50 χιλιοστών.Ραντάρ υπάρχει για να τα συνδυάσεις όλα αυτά με το κατάλληλο λογισμικό spexer 2000 3d mkiii hensoldt radar.
 Το ραντάρ είναι το GIRAFE-1X που τοποθετείτε σε πλοία και σε ΑΑ συστήματα.
Βλέπουμε τα δυο ραντάρ που ανέφερα, δυο ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και 6 πυραύλους IRIS-T SLM, το πυροβόλο των 50 χιλιοστών απουσιάζει για να έχεις ένα ολοκληρωμένο αντιαεροπορικό σύστημα για την ξηρά και την θάλασσα. Έχουμε λύσεις βοήθεια δεν έχουμε δυστυχώς, γιατί οι αρμόδιοι αδυνατούν να καταλάβουν: πως με συμπαραγωγές συνδυάζοντας έτοιμες λύσεις κατασκευάζεις μια πυραυλάκατο με 35 μέτρα μήκος και ΑΑ συστήματα. Βαρέθηκα να ακούω από τους δήθεν αρμόδιους μα δεν το έχει κάνει κανείς αυτό! Δεν το έκανε γιατί δεν το σκέφτηκε να το κάνει ή γιατί δεν του ζήτησαν να το κάνει.Λέμε για  ANGEDA 30 και δεν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι για την Ελλάδα μας; Παχιά λόγια ακούμε έργα μηδέν!









Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/03/dimdex-2024-john-cockerill-defense.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com