13.3.24

Φρεγάτα «Ύδρα»: Έριξε με πυροβόλο εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρας» τις πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, κοντά στην Υεμένη.


Η φρεγάτα «Ύδρα», στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν.

Το περιστατικό σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, κοντά στην Υεμένη και η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Η φρεγάτα «Ύδρα», υπενθυμίζουμε, απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου, μετά την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στις 3 Μαρτίου αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και εντάχθηκε στην Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES, η οποία έχει εντολή να προστατεύει τη ναυτιλία από επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα.

Υπενθυμίζεται πως ο υπ. Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

Στο βιβλίο του πλοίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγραψε:

«Με ιδιαίτερη τιμή βρίσκομαι στην «Ύδρα» στον κόλπο του Άντεν, τη στιγμή που επιχειρεί προστατεύοντας τα εθνικά μας συμφέροντα σε περιοχή κινδύνου. Καλή επιτυχία».

Η ανακοίνωση για το περιστατικό:

«Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Εκτός από την Ελλάδα, στην αποστολή συμμετέχουν και η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό, όπως και οι Γερμανία και Ιταλία με φρεγάτες. Το στρατηγείο στη Λάρισα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδα».

https://www.ieidiseis.gr