8.3.24

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟΣ...ΜΠΟΥΝΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


 Από την 1η Απριλίου σε ισχύ το «χαράτσι» στις διαγνωστικές εξετάσεις 

 – Τι θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Τι προβλέπει η διάταξη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη...

Από την 1η Απριλίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλλουν «χαράτσι» από 1 έως 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αλλά στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, καθώς θα τεθεί σε ισχύ η διάταξη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για «δράσεις δημόσιας υγείας – ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ».

Η νέα ρύθμιση στο ΕΣΥ επιβάλλεται την ώρα που δεν αυξάνεται η συνολική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, παρότι προστέθηκαν νέες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να κάνουν δωρεάν οι ασφαλισμένοι.

Έτσι ενώ το κονδύλι παραμένει ίδιο, οι δυνατότητες για εξετάσεις αυξήθηκαν χωρίς όμως να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του Οργανισμού. Αντί αυτού ο υπουργός Υγείας βάζει τους ασθενείς να πληρώνουν όσα η πολιτεία θα έπρεπε να καταβάλει.

Όπως αναφέρεται στη διάταξη, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η Απριλίου 2024 στα «συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς «απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».

https://www.pronews.gr