13.3.24

Η ατζέντα του πολιτικού διαλόγου Αθήνας - Άγκυρας


Σήμερα [11/03/24] στο τραπέζι του Πολιτικού Διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας που θα διεξαχθεί αυτή τη φορά στην Αγκυρα, θα καθίσουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακτσαπάρ. Και θα τεθεί για πρώτη φορά ένα ζήτημα εξαιρετικού ενδιαφέροντος που αφορά μαθητές και μαθήτριες.
ΒΗΜΑτοδότης
Σήμερα στο τραπέζι του Πολιτικού Διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας που θα διεξαχθεί αυτή τη φορά στην Αγκυρα, θα καθίσουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακτσαπάρ. Και θα τεθεί για πρώτη φορά ένα ζήτημα εξαιρετικού ενδιαφέροντος που αφορά μαθητές και μαθήτριες! Θα συμφωνηθεί ώστε οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης (και σε ένα σχολείο, στα Αγρίδια, στην Ιμβρο) καθώς και στα μουσουλμανικά – μειονοτικά της Θράκης να γίνονται εφεξής τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο (όπως έως τώρα συνέβαινε), ώστε όταν ανοίγουν τα παιδιά να αρχίζουν αμέσως τα μαθήματα. Χρειάστηκε, τελικά, να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας στο Αιγαίο και να υπογραφεί μια διακήρυξη συνεργασίας (αυτή των Αθηνών) για να έχουν οι μαθητές δασκάλους από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
***
Η βίζα
Αυτή τη Δευτέρα θα συζητηθούν άλλα θέματα. Θυμάστε αυτή τη συμφωνία για τη χορήγηση βίζας 72 ωρών σε Τούρκους ώστε να επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά; Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι προτού τεθεί σε ισχύ… αναθεωρήθηκε. Η βίζα 72 ωρών έγινε βίζα μίας εβδομάδας, την οποία οι Τούρκοι θα μπορούν να την έχουν για όλον τον χρόνο. Αυτό που επείγει είναι να επισπευσθεί η λειτουργία τελωνείων, αστυνομικών τμημάτων, υπηρεσιών κ.λπ. στα 14 λιμάνια των δέκα αυτών νησιών ώστε οι τούρκοι τουρίστες να αρχίσουν να έρχονται το συντομότερο. Τέλος συζητείται και η ένταξη της Πάτμου στη συμφωνία, καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Ιμβρου, ώστε να μην αναγκάζονται οι συμπατριώτες μας να πηγαίνουν στο νησί μέσω Σμύρνης ή Κωνσταντινούπολης όταν θέλουν να επισκεφθούν την Ίμβρο.
***…και το Μεταναστευτικό
Οσον αφορά τώρα το Μεταναστευτικό, μπαίνουν στο τραπέζι και οι κοινές περιπολίες του ελληνικού Λιμενικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο. Η συνεργασία για την καταπολέμηση των λαθροδιακινητών που γίνεται ακόμα πιο ισχυρή με την ΕΥΠ (του Θεμιστοκλή Δεμίρη) να ανταλλάσσει πληροφορίες με την τουρκική ΜΙΤ (του Ιμπραήμ Καλίν) για τον εντοπισμό και τη σύλληψη διακινητών από τις τουρκικές αρχές. Εως τώρα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά (γιατί οι μυστικές υπηρεσίες δίνουν πληροφόρηση με το σταγονόμετρο), έχουν συλληφθεί 90 τούρκοι διακινητές, ύστερα από πληροφορίες που έδωσε στη ΜΙΤ η ΕΥΠ. Αφού έγινε λόγος για μεικτές περιπολίες, σας ενημερώνω ότι εδώ και δύο εβδομάδες έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις και για ανάλογες με την Αίγυπτο. Ο λόγος; Η αυξημένη ροή μεταναστών (κυρίως Λιβύων) που ξεκινούν από την Αίγυπτο με προορισμό τη Γαύδο. Θυμίζω ότι στο Κάιρο θα βρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη Φον ντερ Λάιεν και την Τζόρτζια Μελόνι τις επόμενες μέρες. Βασικό θέμα της ατζέντας τους; Το Μεταναστευτικό.

Πηγή: tovima.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com