22.3.24

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα πλήττει τις επιχειρήσεις του ισραηλινού λιμανιού Εϊλάτ




Το ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι μισοί από τους εργαζομένους στο λιμάνι του Εϊλάτ στο Ισραήλ κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους αφού το λιμάνι επλήγη από μια μεγάλη οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της διακοπής των ναυτιλιακών οδών στην Ερυθρά Θάλασσα, γράφουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Το λιμάνι του Εϊλάτ βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας και ήταν ένα από τα πρώτα λιμάνια που επλήγησαν αφού οι ναυτιλιακές εταιρείες άλλαξαν την πορεία των πλοίων για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Υεμένη.
Θα απολυθούν οι μισοί εργαζόμενοι
Η διοίκηση του λιμανιού ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απολύσει τους μισούς από τους 120 υπαλλήλους. Σε απάντηση, οι λιμενεργάτες πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία.
Το λιμάνι του Εϊλάτ ασχολείται κυρίως με εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαγωγές ποτάσας που προέρχονται από τη Νεκρά Θάλασσα και είναι μικρότερο σε μέγεθος σε σύγκριση με τα λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ στη Μεσόγειο, που διαχειρίζονται σχεδόν όλο το εμπόριο της χώρας.
Αλλά, το λιμάνι του Εϊλάτ, που βρίσκεται δίπλα στο μοναδικό παράκτιο λιμάνι της Ιορδανίας στην Άκαμπα, παρέχει στο Ισραήλ μια πύλη προς τα ανατολικά χωρίς να χρειάζεται να πλοηγηθεί στη Διώρυγα του Σουέζ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Eilat Port, Γκιντεόν Γκόλμπερ, δήλωσε ότι αυτό το βήμα είναι η τελευταία επιλογή μετά από απώλειες και επιβράδυνση της δραστηριότητας για μήνες.
Ο Γκόλμπερ πρόσθεσε: «Ήλπιζα ότι οι χώρες του συνασπισμού θα έλυναν το πρόβλημα μέσα σε λίγους μήνες», αναφερόμενος σε μια πολυεθνική πρωτοβουλία ασφαλείας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία της ζωτικής σημασίας ναυτιλιακής λωρίδας στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις του κινήματος Χούθι. «Αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα», συνέχισε.
Εξήγησε ότι τα πλοία εξακολουθούν να αποφεύγουν να ελλιμενίζονται στο Εϊλάτ. Εάν η κυβέρνηση δεν παρέμβει για να βοηθήσει στην πληρωμή των μισθών, οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες. Το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό μπορεί να διατηρήσει ελάχιστες λειτουργίες, είπε.
Στην απόφαση αντιτίθεται η Ομοσπονδία Συνδικάτων (Histadrut), μια οργάνωση που συγκεντρώνει κάτω από την ομπρέλα της εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.
Οι Χούθι εκτόξευσαν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ σε μια κίνηση που λένε ότι αποσκοπεί στην υποστήριξη των Παλαιστινίων στον πόλεμο της Γάζας.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η εναλλακτική διαδρομή προς την Ερυθρά Θάλασσα απαιτεί μια παράκαμψη γύρω από το νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου, η οποία παρατείνει τα ταξίδια στη Μεσόγειο για δύο έως τρεις εβδομάδες και έτσι αυξάνει το κόστος.


The Hellenic Information Team

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com